El conquistador conquistado Álvar Núnez Cabeza de Vaca y la conquistada conquistadora Sor Juana Inés de la Cruz - Rodríguez Díaz del Real, Alejandro (Ars et humanitas, 2017)
Na podlagi dveh nedavnih publikacij, ki sta kritični do tradicionalnega in fatalističnega obravnavanja "Leyende negre" (črne Legende o zgodovinski vlogi Španije) in ki želita osvetliti pozitivne vidike osvajanja Amerike, članek primerja deli, ki prikazujeta odprtost do raznolikosti. Alvar Núnez Cabeza de Vaca v delu"Brodolomi" (Naufragios) le pol stoletja po odkritju Amerike opisuje prepoznanje sebe kot osvajalca, ki pa ga hkrati očara in osvaja ta drugačen in skrivnosten svet, ki mu neprestano vzbuja radovednost. Delo je nastalo v obdobju novih zakonov Karla V., ki odražajo Las Casasov kritični duh in zagovarjanje pravic Indijancev s pretiranim opisom grozodejstev, kar kasneje botruje razvoju tako imenovane protišpanske črne Legende. Članek primerja doživljanje sočutja in spoznavanja drugačnega z izvirnim delom Sor Juane Ines de la Cruz, "Alegorični Neptun" (Neptuno alegórico, 1680), v katerem je prav tako prisotno potovanje, čeprav je bolj literarno kot avtobiografsko, in sicer od ameriškosti do drugačnosti baroka oziroma "evropskosti". Kljub dolgemu časovnemu intervalu med obema analiziranima deloma, ki se tudi žanrsko razlikujeta, študija pri obeh zazna sprejemanje različnih kultur in neznanih estetskih smernic - temu bi danes rekli "opustitev cone udobja" -, s čimer se bogati tako avtorjevo lastno doživetje in ustvarjalnost kot bralčevo literarno obzorje.
Keywords: barok; Cruz, Sor Juana Ines de la; indigenizem; latinskoameriške književnosti; Núnez Cabeza de Vaca, Alvar