Čast - Shafak, Elif (knjige, 2017)
Vznemirljiva družinska saga se začne v skromni kurdski vasici, kjer se na veliko žalost matere že sedmič namesto težko pričakovanega sina ponovno rodita deklici - dvojčici Pembe in Džamila. Čeprav sta si dvojčici podobni kot jajce jajcu, pa sta si značajsko še kako različni. Pembe, vihrava in zaletava, se rosno mlada poroči z Ademom Toprakom, v želji po boljšem življenju se mlada zakonca preselita najprej v Istanbul, kasneje pa v London. V Londonu pa se zakonca Toprak, starša treh otrok - Iskendra, Esme in Yunusa, predvsem zaradi Ademove strasti do iger na srečo in nezvestobe, popolnoma odtujita. Ko razočarana Pembe z drugim moškim išče košček sreče in tolažbe, je njena čast omadeževana, družinska tragedija pa neizbežna. V romanu, kjer vsak od članov družine pripoveduje svoje videnje dogodkov in kjer tudi Džamila nekje ob Evfratu izpoveduje svojo življenjsko pot babice in zdravilke, avtorica mojstrsko izriše tragiko turških žena, ujetih v spone starodavnih patriarhalnih odnosov, uničujočih za oba spola.
Keywords: Imigranti; Kurdi; Družinski odnosi; V leposlovju; England; Anglija