Slovenski model pomoči otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami ali motnjami - Vukovič, Matej (Socialno delo, 2024)
Avtorji raziskujejo konceptualne osnove in programe ter zakonske podlage na področju pomoči otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami ali motnjami v Sloveniji. Predstavijo raziskave, ki v slovenskem prostoru raziskujejo področje dela s takšnimi otroki in mladostniki, zavodsko vzgojo in izobraževanje ter deinstitucionalizacijo vzgojnih zavodov v Sloveniji. Prikažejo razvoj slovenskih vzgojnih zavodov in mladinskih domov od druge svetovne vojne do danes, torej slovenski sistem pomoči otrokom in mladostnikom, teoretski okvir in terminološke koncepte ter glavne tokove in spremembe, ki so se zgodili v Sloveniji od konca druge svetovne vojne. Primerjajo stanje na področju zunajdružinske vzgoje pred implementaciji novega Zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju in po implementaciji. Opišejo novosti slovenskih strokovnih centrov, predvsem njihove programe za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi težavami ali motnjami. Cilj je pregled konceptov in programov glede na ta zakon in prikaz prestrukturiranja strokovnih centrov.
Keywords: čustvene motnje; deinstitucionalizacija; deinstitutionalisation; educational institutes; mladi; posebne potrebe; prevention; preventiva; professional centres; social pedagogics; socialna pedagogika; special needs; strokovni centri; vedenjske težave; vzgojni zavodi; youth