Prirodopisno - natoroznansko polje. ¦ L&>* Kuhinjska sol 'I $f JfctJadov&n je imel fco lepo navado, da je svoje otroke najrajše soznanjal I ¦4%r"s t&ciiut pnrodnlnaaii, ki so Ijudem neobhodno potreboe ia jih skorftj y voda vr6, takrat se izpremeni v paro (soparo). Cvrsta sol, ki se je v u>di raztopila, sesčde se v posodi aa diio in se strdj. Vr ta namen izkopljejo v ^oluih rudaikih velike prostore, v katere vodo Dapaščajo, da soJ raztaplja, lo vodo iuieoujejo slanico. Oe/, nekaj dui, kadar uuslijo. da so je voda soli nasitila, napeljejo vodo po leseuih ceveh v velike kotle, ki drže po več sto ln'ktolitroT. Pod le kotle knrijo potlej tako dolgo, da voda v kotlih izpuhti, ;¦ -ol ustaiiL- na dnu. Ko je slauica iz ruilnika izpeljana, novic uapeljejo votie ranj, io rse tfl se pooavlja po večkrat, dokler se ne b»jž, da bi se jim Crevelik prostor ne zrušil. 0 č e: Prepričan seui, da vso to stvar dobro umejeS. — A zdaj nam povedi ti Barica, po čem ae prodaja kilo soli ? BaricA: Kj)o soli se prod&je po 32 kr. Oče: Zdaj ram naj porem, da ima tudi morje maogo rsztopljene soli v selji, zato se pa tudi iz niorjit sol dobiva; tako sol imeDujenjo morsko 8t)l. ki je pa ma.flj bela od navadne kuhinjske soli. Na aizkih io vrocih morskih bregovih napeljejo morBko vodo v široke, plitve jame, gredice imeuovanfi, kjer solučna gorkota in gorki vetrovi vodo izparivajo, a sul ostaae. Inkii uiorska sol se niora poteui ae čistili, a oikoli oi tako čista kakor doa h, soliu. Tukaj v&m moiam Se povedati, da na nekaterih krajih naSe zemlje, poseljuo v Azijatskih atepah, ua Atlasu v Afriki in v južnej Ameriki izvetruje toliko kuhiujske soli iz tal, da so nekaturi ondotai kraji ¦/. ujo pokriti, kakor (la bi sneg padel po njih. V Arabiji je toliko soii, da ž njo zidajo hiže. Znaiueuita je tudi ravuica pri Dankali v Abisiniji, kjer ua Stiri dni hodi zemljo pokriva sol, bela kakor sneg. Ivanko: Iinaiuo tedaj Stiri vrste soli: 1) Kamfoo, 2) studenčno, 8) inoisko id 4) stepiio sol. 0 <¦ e: Med vseini evropejskimi državami inia avstrijsko-ogrska moaarhija najvcč kuhinjske soli. Največji zakladi nam je dohajajo iz solin pri Vielički iu Bohniji v gališkej kraljevini; dalje je dobivarao nekoliko tudi iz gorenje Avstrije, iz Salcburškega, Štajerakega, Tholskega, Bukovine io nekoliko tudi \l Ogerskega. Ker iina naSe cesarstso Uko bogato zalogo kubiajske soli, - i ao 1 z»to lehko oskrbuje i njo vse 8TOJe kronovine. ter jo 8e lehko prodaje k&ko/^H blag6 v drnge drlave. Knsija. Prusij* in ŠTica dobivajo sol po najvef cd nw.'^H Prodnja solf se iiiinmijc drtavni monopol, ki daje samo rislejiarnkirtt ^| (lezclaiu rsako Je!o do lfl milijnnov goldinarjer i!istega. dobodka. ^| Mirko: Temu se ni čuditi, ker je sol nenhhodno potrebna vsaremu i^B (^loveku. ^H O6e: Sol potreljnjemo \ začimbo jedi, nečista eol se pa poklada tn# ^| živini. ki jo prav rada liže. Daljo potrobujejo mnogi obrtniki sol pri izdelo- ^M ranji svojih izdelkoc. ^M Barira: It) kak.i bi «i mogli xe[je okisnti brez soli? ^| Ivanko: Sol iutii brani, da nieno ne zadabn^ in se n« aprldi. ^| Mirko: Hri sttarih Slov&nih je l:,i|a navada, ki sc šp danea naliajii pri fl nckaterih skivanskih rodovih, da so lujcii. ki g;\ m spicjcli kot gosta. jmmtiJili H krulm in soli v inameiij« posebnega prijateljstva. S l;sni so hoteli pokazali, H d.i je .-fol kakor kmb Deobhodno potrnbna. da si ohranimo Sivljonje. H Iv. Tomšič