Preko izkustva zla in etike skrbi do vzgoje in kateheze za mir - Vodičar, Janez (Bogoslovni vestnik, 2025)
Bolj ko govorimo o miru, manj ga je po svetu, zato je vedno večja potreba po vzgoji, ki bi to spremenila. V prispevku odpiramo možne poti do vzgoje in kateheze, ki bi prinašala več upanja za mir v prihodnosti. Analiza se začne pri temeljni veri v dobro, saj predpostavljamo, da je ta za človeka vredno vzgojo nujna. Obenem s pomočjo fenomenološke analize temeljnih mitov o izvoru zla Paula Ricoeurja odkrivamo različne poti soočanja človeštva z zlom. Preko teogoničnih mitov zaključujemo s svetopisemskim Jobom, kjer v zastonjskem odnosu najdemo izhodišče za vzgojo za mir. V judovski tradiciji nemoč človeka preraste v odgovornost. Vzgojne principe jemljemo iz etike skrbi, ki gradi na temeljni predpostavki človekove izvorne skrbi – odgovornosti –, in jih povezujemo z različnimi mitičnimi razlagami o izvoru zla. Temeljne značilnosti takšne vzgoje, ki temelji na dialoškosti, pozornosti do potreb učencev in gradnji do vseh odgovorne skupnosti, nato uporabimo za smernice kateheze, ki bi prispevala k miru. Taka kateheza odgovarja zahtevam učiteljstva Cerkve in krščanski tradiciji razumevanja izvora zla.
Keywords: catechesis; education for peace; ethics of care; etika skrbi; kateheza; miti o zlu; myths about evil; Noddings, Nel; Ricour, Paul; vzgoja za mir