Gestualna ekspresija in njena artikulacija v umetnosti - Kovačev, Asja Nina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Človek je najbolj ekspresivno živo bitje. Svoje psihično dogajanje zna tudizavestno nadzorovati in načrtno artikulirati. Med prve oblike njegove samoekspresije prištevamo spontano glasovno in gibno izražanje, ki ga na višjih razvojnih stopnjah nadalje organizira. Kot najvišji produkt njegove izrazne dejavnosti pojmujemo umetnost. Svojevrstan oblika artikuliranega gibnega izražanja je likovno izražanje, ki ga lahko izenačimo z zapisovanjem spontanih in artikuliranih gest na platnu. Tipičen primer njihovega zapisa je akcijsko slikarstvo. Slednje namreč popolnoma sprosti subjektovo gibno izražanje. Gesto razlaga kot iracionalen gib roke, ki omogoča spontano izražanje slikarjevega notranjega sveta.
Keywords: geste; neverbalne komunikacije; čustva; artikulacija; art of painting; slikarstvo; umetnost; art; simbolika