Morje mladosti - Platonov, Andrej Platonovič (knjige, 2022)
Povesti Temelj in Morje mladosti se vežeta na poglavitno idejo Platonova, "žarptico socializma", ki jo je razvijal v svojih romanih, pomenita pa vrh tretjega obdobja pisateljevega ustvarjanja. V obeh gre za izgradnjo sveta, ki naj bi počlovečil človeka, zlasti človeka proletarskih množic in človeka v podobi otroških sirot, in tako udejanjil "komunizem življenja". Tega naj bi junaki dosegli z zgraditvijo velikanske hiše, nakakšnega doma za vse proletarce sveta. Načrt spodleti zaradi nepremagljivih protislovij "dialektičnega materializma", ki onemogočajo srečo in svobodo vseh; človek še ni dorasel svoji zgodovinski nalogi, da bi premagal naravo in uresničil raj na zemlji. Dom prihodnosti, v katerem bi živeli predvsem otroci brez staršev, ki se bojo spominjali svojih prednikov, ni mogoč.
Keywords: Platonov, Andrej Platonovič