Sistemi za oceno nevarnosti gozdnega požara in modeliranje obnašanja gozdnih požarov - Dimitrov, Tomislav (Gozdarski vestnik, 1996)
Kanadski preventivni sistem ocenjevanja požarne varnosti FWI (Fire Weather Index) je vključen v nov sistem napovedovanja obnašanja gozdnih požarov FBP (Fire Behavior Prediction) zaradi protipožarnega načrtovanja. V Inštitutu požarnih znanosti v Riversidu, CA (ZDA) razvijajo matematični model druge generacije. Naloga tega projekta je izdelava integralnega sistema protipožarne zaščite, ki bo vseboval informacije meteorološkega indeksa newarnosti (FWI), napovedovanje obnašanja požara (FBP) in požarnega načrtovanja ob uporabi elektronske in informacijske tehnologije. To pomeni, dabodo protipožarne enote na osnovi informacijskih sistemov v razpršenih središčih za sprejemanje odločitev dobile vsa potrebna navodila, vključno s številom potrebnega osebja in opreme. Sistem ocenjevanja požarne varnosti FWI v prihodnosti ne bo izgubil svoje identitete, čeprav bo ostal prikrit z vključevanjem v omenjene sisteme
Keywords: gozdni požari; gozdovi; požari; požarna varnost