Razvoj in uporaba analiznih metod določanja težkih kovin v okoljskih vzorcih z emisijsko spektrometrijo z induktivno skopljeno plazmo - Kavšek, Darja (visokošolska dela, 2014)
V doktorski disertaciji smo razvili, optimizirali in s pomočjo validacije potrdili analizne metode za točno in natančno določevanje izbranih težkih kovin v različnih matricah okoljskih vzorcev z optično emisijsko spektrometrijo z induktivno sklopljeno plazmo (ICP%OES). S pomočjo izmerjenih vsebnosti onesnaževal ter kemijskih in fizikalno%kemijskih parametrov smo izvedli kemometrijsko karakterizacijo različnih okoljskih vzorcev. Iskali smo korelacije med različnimi okoljskimi vzorci, ki so bili odvzeti na različnih vzorčnih mestih v različnih časovnih obdobjih.
Keywords: chemometric classification; cluster analysis; coal; discriminant analysis; Disertacije; emisijska spektrometrija z induktivno skopljeno plazmo; heavy metals; hierarhično razvrščanje; industrial wastewater; Kemijska analiza; kemometrijska klasifikacija; metoda glavnih osi; odpadne industrijske vode; odpadne tekstilne vode; okoljski vzorci; premog; principal component analysis; sedimenti; sediments; textile wastewater; Težke kovine; validacija; validation