The thermal conductivity of Alsub{73}Mnsub{27-x}Fesubx Taylor phases - Stanić, Denis (Materiali in tehnologije, 2010)
Toplotna prevodnost (k) kompleksnih kovinskih zlitin Alspodaj{73}Mnspodaj{27-x}Fespodajx (x = 0, 2, 4, 6) je bila izmerjena v razponu temperatur od 2 K do 300 K. Vse zlitine, z izjemo Alspodaj{73}Mnspodaj{21}Fespodaj6, ki je dekagonalni (d) kvazikristal, so Taylorjeve (T) faze. Vedenje toplotne prevodnosti k je značilno za kompleksne kovinske zlitine: relativno majhna velikost, sprememba naklona pri približno 50 K in povečana prevodnost nad 100 K. Pri sobni temperaturi je velikost k za vse preizkušance med 2,7 in 3,3 W/mK, kar je primerljivo s toplotno izolirno amorfno SiOspodaj2- in Zr/YOspodaj2-keramiko. Vzrok za tako majhno toplotno prevodnost stamajhni elektronska in mrežna prevodnost. Elektronski prispevek k toplotni prevodnosti je majhen zaradi velike električne upornosti zlitin. Mrežna toplotna prevodnost je zmanjšana zaradi povečanja procesa "umklapp" razpršitve fononov (zaradi velikega parametra mreže) in nereda v strukturi.
Keywords: kompleksne kovinske zlitine; toplotna prevodnost; spektralna prevodnost