Spatial and functional changes in recent urban development of Zagreb - Sić, Miroslav (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
V članku se razpravlja o urbanem razvoju Zagreba v obdobju tranzicije. Analizirajo se štiri procesi, ki so pripeljali do prostorskih in funkcijskih sprememb v razvoju mesta znotraj uprvnih meja. To so: proces nastajanja novega centralnega poslovnega središča (CBD, city), širjenje trgovskih središč in hipermarketov, razvoj stanovanjske gradnje v novih pogojih in prometni problemi ter njihove rešitve. Pod vplivom teh procesov je prostorsko-funkcionalna struktura mesta postala bolj kompleksna. V povezavi s tem je mesto še okrepilo svoj vpliv na razvoj celotne urbane regije.
Keywords: Zagreb; urbana geografija; urbani razvoj; mestne četrti; mestni predeli; funkcije; diferenciacija