Empuzij - Tokarczuk, Olga (knjige, 2024)
Najbolj zanimivo vedno ostane v senci, v tistem, kar je nevidno. Olga Tokarczuk v Empuziju razkriva resnice, ki jih bodisi ne opazimo ali pa si jih nočemo priznati. September 1913, zdravilišče Görbersdorf. Tu, ob vznožju gora, deluje eden prvih specializiranih sanatorijev na svetu, znan po zdravljenju bolezni prsnega koša in grla. Študent Mieczysław Wojnicz iz Lvova, ki boleha za tuberkulozo, pride sem v upanju, da bodo inovativne metode in kristalno čist zrak zaustavili razvoj njegove bolezni. V Gostišču za moške, kjer živi, ??se sreča z drugimi bolniki, ki neumorno razpravljajo o najpomembnejših vprašanjih tega sveta. Ali Evropi grozi vojna? Monarhija ali demokracija? Ali demoni obstajajo? A to ni edino, kar jih skrbi. Grozljive zgodbe o tragičnih dogodkih v okolju sanatorija sežejo do njih in do Wojnicza, ki ga – čeprav ga okupira skrivanje resnice samemu sebi – skrivnostnost dogodkov očara. Vendar ne ve, da so se ga temne sile medtem že lotile. Olga Tokarczuk je ena najbolj slavnih in priljubljenih poljskih avtoric, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, mednarodne Bookerjeve nagrade ter največje literarne nagrade svoje države, nagrade Nike. Je avtorica osmih romanov in dveh zbirk kratkih zgodb, njeno pisanje pa je prevedeno v več kot trideset jezikov.