Analiza medijskega vpliva v semiotski družbi - Luthar, Breda (Teorija in praksa, 1996)
Zaradi osrednje vloge reprezentacij nekateri sodobno družbo imenujejo semiotska družba. Članek se ukvarja z odnosom med realno družbo in reprezentacijami v semiotski družbi. Avtorica meni, da je na področju družboslovja potrebno predpostaviti vpliv reprezentacij na realne pojave. Skuša nakazati odgovore na naslednji vprašanji: 1. Kakšne so posledice konstruktivističnega pojmovanja realnosti za družboslovno epistemologijo? 2. Kakšne so posledice konstruktivističnega pojmovanja realnosti za medijske študije, ki izhajajo iz družboslovne epistemologije? Avtorica se zavzema za dopolnjevanje takoimenovanega "javnovedenjskega pristopa" k analizi medijskega vpliva z analizo medijske poetike, torej z analizo načina pripovedovanja. Medije tako pojmuje kot kulturne formacije in ne kot "sredstvaobveščanja". Vpliv medijev je po njenem mnenju najplodneje proučevati z analizo ponudbe pomenov v medijih skupaj z analizo interpretativnih repertoarjev občinstva.
Keywords: mass media; množični mediji; vpliv; semiotics; semiotika; realnost; constructivism; konstruktivizem