Novosti in klinična obravnava neonatalne nekonjugirane hiperbilirubinemije - Bratanič, Borut (Medicinski razgledi, 2004)
Nekonjugirana hiperbilirubinemija je eden najpogostejših in še vedno ne docelapojasnjenih problemov v neonatologiji. Pred desetimi leti je prišlo do spreminjanja navodil za obravnavo zlateničnih novorojenčkov, ko so se meje za indikacije terapevtskih posegov pomaknile navzgor, letos pa so v Ameriškem pediatričnem združenju navodila za obravnavo zlatenice novorojenčka dopolnili.V preglednem prispevku so opisana novejša dognanja na področju nekonjugirane hiperbilirubinemije novorojenčka. Pri diagnostiki opisujemo merjenje izdihanega ogljikovega monoksida, "prostega" bilirubina v serumu, presejalno merjenje vzbujenih slušnih potencialov možganskega debla, merjenje kožnega bilirubina in slikovno diagnostiko možganov. Pri razumevanju nevrotoksičnega delovanja bilirubina v zadnjem času raziskujejo inhibicijo fosforilacije beljakovin/peptidov, moteno homeostazo kalcija v celicah, vpliv bilirubina na celične membrane s posledično apoptozo in vlogo P-glikoproteina pri zaščiti možganov pred bilirubinom. Novosti pri zdravljenju zajemajo izboljšave svetlobnih virov pri fototerapiji z uporabo svetlobnih diod in inhibitorje hem oksigenaze, biliverdinske reduktaze, fotonske analoge ter miniaturne reaktorje z glukuronosil transferazo. Na koncu prispevka so v skladu z novejšimi izsledki povzeti osnovni principi klinične obravnave zlateničnih novorojenčkov s posebnim opozorilom na tiste novorojence, kjer bilirubin v serumu presega koncentracijo 427 mikromol/l. V prilogi prispevka je sodoben algoritem klinične obravnave novorojenčkov z zlatenico.
Keywords: Hiperbilirubinemija; Jaundice, Neonatal; Kernikterus; Hyperbilirubinemia; Diagnosis; Zlatenica novorojenčka; Therapy; Novorojenček; novorojenčki; Kernicterus; Infant, Newborn; zlatenica; zdravljenje; diagnostika