Incidence and types of canine tumours in Slovenia (2000-2020) - Nikodinovska, Teodora (Slovenian veterinary research, 2025)
Namen retrospektivne raziskave je vzpostaviti register tumorjev, diagnosticiranih pri psih v Sloveniji v obdobju 20 let, ter analizirati incidenco tumorjev in nekatere njihove epidemiološke značilnosti. V raziskavi, ki smo jo opravili na Inštitutu za patologijo, divjad, ribe in čebele Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani med letoma 2000 in 2020, smo analizirali rezultate histopatoloških preiskav bioptov psov, ki so jih poslali kliniki, in tumorjev, odvzetih med raztelesbo psov. Malignih tumorjev je bilo več kot benignih (58,1 % vs. 37,17 %), 4,02 % tumorjev je bilo nespecificiranega biološkega obnašanja. Najpogostejši so bili tumorji kože in podkožja (57,83 % vseh tumorjev), mlečne žleze (14,07 % vseh tumorjev) ter hematopoetičnega in limfatičnega sistema (6,63 % vseh tumorjev). Najpogosteje smo diagnosticirali mastocitom (14,17 %), mamarni (adeno)karcinom (10,02 %), kožni histiocitom (7,34 %) in kožni/podkožni lipom (6,92 %). Pri 2,03 % psov smo ugotovili multiple tumorje različnih tipov. 51,69 % psov s tumorji je bilo samic in 48,17 % samcev. Tumorji so bili najpogostejši pri zlatih prinašalcih (4,86 %), bokserjih (4,72 %), nemških ovčarjih (4,66 %) in labradorcih (4,27 %), na-jpogosteje so bili ugotovljeni med 8. in 11. letom starosti. Rezultati naše raziskave so pretežno primerljivi z rezultati drugih podobnih raziskav.
Keywords: age; breed; dog; incidenca; incidence; pasma; pes; Slovenia; Slovenija; starost; tumor; tumour