Kognitivno-komunikacijska motnja - izziv v logopediji - Širca Ule, Patricija (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Okvara desne možganske poloble lahko povzroči resnejše težave na področju jezika, kar vpliva tudi na slabše sporazumevanje oseb, ki se soočajo s tovrstno možgansko okvaro. Težave naj bi po raziskavah zajele do 50 % oseb, ki doživijo tovrstno okvaro. Kljub temu so, tako kot pri poškodbi leve možganske poloble, težave pri posameznikih izražene v različnih intenzitetah in na različne načine. Okvara v desni možganski polobli lahko povzroči resne motnje komunikacije. Po definiciji ameriškega strokovnega združenja (American Speech-Language-Hearing Association - ASHA) so kognitivno-komunikacijske motnje (KKM) težave na kateremkoli področju človekovega sporazumevanja, ki nastanejo zaradi motenj kognitivnih sposobnosti. Raziskave kažejo, da ima KKM približno 50 % oseb z okvaro v desni možganski polobli. Logopedi za zdaj nimajo na voljo primernih diagnostičnih testov, ki bi bili občutljivi za KKM, terapevtski pristopi pa so slabo preverjeni.
Keywords: Cognition Disorders; Communication Disorders; desna možganska polobla; kognitivne težave; komunikacijske težave; rehabilitacija; Rehabilitation; right brain hemisphere; vocational rehabilitation