Ambiguous adjectives in French - Tual, Lucas (Linguistica (Ljubljana), 2016)
V članku je podana analiza interakcije med francoskim pridevnikom gros "velik" in izglagolskimi izpeljanimi samostalniki s pripono -eur. Pri tem pridevniku v položaju pred samostalniškim jedrom je najbolj pogosto nepresečno branje, medtem ko je v položaju za samostalnikom edino možno branje presečno. V članku zagovarjam trditev, da je za razlago dvoumnosti na nivoju določilniške zveze (DZ) potrebno upoštevati semantične lastnosti obeh, pridevnika in samostalnika. Pri izglagolskih samostalniških izpeljankah kot fumeur "kadilec" je vedno prisoten abstraktni operator eur, ki je delno odgovoren za interpretacijo DZ. Če je pridevnik v dosegu operatorja, bo DZ imela nepresečno branje, če pa je pridevnik izven dosega, bo DZ imela presečno branje. Pridevnik gros "velik" ima namreč dve semantični vrednosti: ena od njih modificira dogodek, ki je prisoten v izglagolskih samostalnikih, druga pa posamezni argument samostalnika (vršilec glagolskega dejanja v glagolskem korenu).
Keywords: adjectif; français; francoščina; French; morphologie; nom; oblikoslovje; pridevnik; samostalnik; semantics; semantika; sémantique; skladnja; syntax; syntaxe