Od šolanja do uporabnikov - Ahačič, Kozma (Jezik in slovstvo, 2004)
Članek skuša s sociolingvističnega vidika opisati šolanje uporabnikov knjižnega jezika na Slovenskem v 16. stolerju, pri čemer posebej obravnava rabo slovenskega jezika v šoli. Na podlagi virov ugotavlja, kako je potekalo financiranje protestantskih del in kako je izdajateljem uspelo pridobiti ustrezna finančna sredstva. V povezavi s tem spregovori tudi o prodaji in nakladi protestantskih knjig. Na koncu poskuša podati odgovor na vprašanje, kdo so bili dejanski uporabniki protestantskih del.
Keywords: Slovene; slovenščina; sociolinguistics; sociolingvistika; history; zgodovina; school; šolstvo; 16.st.; Protestantism; protestantizem