Gradivo za etnološko kontekstualizacijo muzejskih predmetov kot vir za jezikoslovne raziskave - Ivančič Kutin, Barbara (Jezik in slovstvo, 2017)
Prispevek želi na podlagi študije primera pokazati, kako je gradivo, ki je bilo dokumentirano za etnološko kontekstualizacijo muzejskih zbirk in predmetov, uporabno tudi za jezikoslovne, predvsem dialektološke raziskave. Obsežna podatkovna zbirka zvočnih posnetkov z območja šestih zahodnoslovenskih narečij in enega podnarečja, ki je nastala v okviru čezmejnega projekta ZborZbirk: kulturna dediščina med Alpami in Krasom, omogoča raziskave na vseh jezikovnih ravninah (narečno besedje, oblikoslovje, skladnja), na ravnini besedila pa tudi proučevanje stilistike govorjenega diskurza. Uporabnost gradiva je ponazorjena z nekaj konkretnimi primeri.
Keywords: muzeji; pripovedke; ustno izročilo; ljudsko slovstvo; oral literature; Slovene dialects; slovenska narečja; besedišče; dialectology; dialektologija