Standardizacija nekaterih kardiocirkulatornih testov pri zdravih otrocih - Meglič, Dušanka (Medicinski razgledi, 1998)
Klasični kardiocirkulatorni testi in spektralna analiza spremeljivosti srčne frekvence predstavljajo zanesljivo in neinvazivno obliko testiranja delovanja avtonomnega živčevja pri otrocih s sumom na okvare le-tega. Namen te naloge jebil določitev razpona normalnih vrednosti in proučevanje vpliva starosti in spola na rezultate srčnožilnih testov. V raziskavi je sodelovalo 81 zdravih otrok, starih od 7 do 16 let. Razdelili smo jih v 5 starostnih skupin (7 do 8,9 do 10 let...). V vsaki skupini smo testirali 8 deklic in 8 dečkov. Opravili smo že uveden klasične kardiocirkulatorne teste (Valsalvin preizkus, preizkus z globokim dihanjem, test stiskanja pesti, ortostatski preizkus). S spektralno analizo smo določili nizko- in visokofrekvenčni vrh (NFV in VFV) amplitudnega spektra in izračunali razmerje NFV/VFV. Za vsako starostno skupino in spol smo določili razpon normalnih vrednosti za Valsalvin količnik,respiratorni količnik, količnik stiska pesti, ortostatski količnik, spremembe krvnega tlaka pri testu stiska pesti (diastoličnega) in pri ortostatskem preizkusu (sistoličnega in diastoličnega), NFV, VFV ter razmerje NFV/VFV. Statistično pomembne negativne povezave s starostjo smo našli pri količniku stiska pesti, spremembi sistoličnega tlaka pri otostatskem preizkusuinpri razmerju NFV/VFV leže; pozitivno povezavo s starostjo smo našlipri VFV leže. Respiratorni količnik v VFV stoje sta značilno višja pri deklicah v starostni skupini 11 do 12 let, prav tako porast diastoličnega tlaka pri deklicah v starostni skupini 15 do 16 let. Srčnožilno testiranje je varna zanesljiva oblika testiranja funkcije avtonomnega živčevja pri otrocih. Zaradi večje dinamičnosti sprememb pri otrocih priporočamo določanje referenčnih vrednosti v manjših starostnih skupinah kot pri odraslih (npr. na dve leti). Pri določanju normalnih vrednosti je priporočljiva delitev po spolu.
Keywords: heart; Heart function tests; srce; srčna frekvenca; Standards; otroci; Valsalva's maneuver; testiranje; Heart rate; Child; Autonomic nervous system; Pathology; Physiology; Blood pressure