Vpliv najdb elektromiografske preiskave na izbiro in izid zdravljenja - Rigler, Igor (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Klinični nevrofiziologi pogosto ne dobimo povratnih informacij o nadaljnjem kliničnem poteku pri bolnikih, pregledanih v elektromiografski (EMG) ambulanti. Namen najine raziskave je bil oceniti vpliv, ki ga je imel EMG pregled na postavitev bolnikove končne diagnoze, na izbiro zdravljenja in na končni izid obravnave. Metode Tristotim preiskovancem, ki jih je eden od naju pregledal v EMG ambulanti, in njihovim napotnim zdravnikom sva 3 leta po pregledu poslala kratek vprašalnik, v katerem sva jih spraševala po težavah v času EMG pregleda, po končni diagnozi, vrsti zdravljenja in trenutnih težavah.Odgovore sva statistično ovrednotila z metodami bivariatne in multivariatne statistike. Rezultati Prejela sva izpolnjene vprašalnike o 186 preiskovancih (39% moških). Med njimi jih je 29% imelo diagnozo sindrom zapestnega prehoda, 19% radikulopatija, 8% ostale mononevropatije in 6% polinevropatija. Preostalim 39% preiskovancev med EMG preiskavo nismo postavili nevrološke diagnoze. Z ordinalno logistično regresijo sva našla značilno povezavo med diagnozo ob EMG preiskavi in končno diagnozo. Preiskovanci s patološkim EMG izvidom so imeli po 3 letih boljši izid zdravljenja; povezanost je vztrajala tudi po vključitvi zdravljenja v multivariatni model (po izključitvi vpliva). Preiskovanci spatološkim EMG izvidom so bili pogosteje tudi zdravljeni, karje njihov izid še dodatno izboljšalo. Najučinkovitejše je bilo kirurško zdravljenje, sledilo je konzervativno, najmanj učinkovito pa je bilo, če bolniki niso bili zdravljeni.Zaključki Raziskava je pokazala, da izvid EMG preiskave pomembno vpliva na postavitev končne diagnoze, na odločitev za vrsto zdravljenja in pripomore k boljšemu izidu zdravljenja. EMG preiskava je torej pomemben dejavnik v obravnavi bolnikov s sumom na okvaro perifernega živčno-mišičnega sistema.
Keywords: ankete; Carpal Tunnel Syndrome; diagnostika; Electromyography; Elektromiografija; Neural Conduction; Neurologic Examination; neurology; nevrofiziologija; nevrologija; Nevrološka preiskava; Periferni živci; Peripheral Nerves; Questionnaires; Radiculitis; therapy; Treatment Outcome; Zapestni prehod, sindrom; zdravljenje; Zdravljenje, izid; Živčna prevodnost