The concept of peace region as alternative to (traditional) political autonomy - Brousek, Jan (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2018)
Izhodišče so izkušnje dialoškega projekta o razvoju Mirovne regije Alpe-Jadran. Odkriva in poskuša presegati globoko zakoreninjene razlike, delitve, različne interpretacije in konflikte med večinskimi in manjšinskimi populacijami v tej regiji. Takšen koncept mirovne regije predstavlja strategijo za vključevanje in integracijo narodnih manjšin ter strategijo proti secesionističnim tendencam. Pri tem presega tradicionalne oblike pravno utemeljene avtonomije z vzpostavitvijo družbenega okvira, ki predstavlja možno alternativo tradicionalnim oblikam avtonomije. V tem okviru mirovna regija omogoča sobivanje avtonomnih in/ali alternativnih (zgodovinskih) naracij, ki so drugačne od prevladujočih naracij, utemeljenih na narodu oz. naciji. Na ta način koncept mirovne regije predstavlja tudi temelj za uresničevanje in razvoj prihodnjega ekonomskega in političnega čezmejnega sodelovanja.
Keywords: avtonomija; dialog; integracija; Mirovna regija Alpe-Jadran; mirovne pobude; narodne manjšine