Numerična simulacija toka delovne tekočine v razpoki stene cevi uparjalnikove membrane parnega kotla - Neimarlija, Namir (Strojniški vestnik, 2004)
Prispevek prikazuje problem neustaljenega prenosa toplote in napetosti v cevi stene uparjalnikove membrane parnega kotla s predpostavko nenadne zaustavitve toka delovne tekočine skozi eno od njegovih cevi. Gre za skrajen primer, v katerem je konvektiven prenos toplote s stene cevi na delovno tekočino nenadnoustavljen. Opravljena je dvorazsežna analiza z metodo končnih prostornin ob predpostavki, da je material termoelastično zvezno telo. Analizaje pokazala razmeroma hitro dosego kritične vrednosti napetosti.
Keywords: kotli parni; uparjalniki; prenos toplote; metode numerične; cevi