Narodni Gospodar GLASILO ZADRUŽNE ZVEZE. Člani Zadružne zveze dobivajo list brezplačno. ^ Sklep urejevanja 5. in 20. vsakega meseca. — Hokopisi se ne Cena listu za nečlane po Stili krone na leto; za pol leta dve kroni; w vračajo. — Cene inseratom po 20 b od enostopne petit-vrste, za za četrt leta eno krono; posainne številke po 20 h. v večkratno insercijo po dogovoru. Telefon štei. 216. V Ljubljani, 10. decembra 1904. Poštno-hran. št. 864.846 Vabilo na naročbo. Z novim letom dospe „Narodni Gospodar" v šesto leto svojega obstanka. Nočemo se hvaliti z dosedanjimi vspehi, mi gledamo naprej in gremo naprej po poti, ki smo si jo zasnovali in spoznali za pravo. „Narodni Gospodar" je glasilo „Zadružne zveze" - toraj je v zve-zinem namenu označen naš program in ta naš program je: najti, rešiti, ojačiti in združiti vse gospodarske sile in tako ustvariti veliko, nepremagljivo gospodarsko moč. Zvesto se bomo držali tega programa in ga brez vseh ozirov zvrše-vali, ker smo prepričani, da je to glavni predpogoj za obstanek naroda. Svoje sotrudnike pa prosimo, da nas podpirajo tudi v bodoče; posebno pa še prosimo naše zadruge in zadrugarje, da nas zalagajo s vsako-jakimi poročili o zadružnem in splošno gospodarskem delovanju. List izhajal bo kakor do zdaj, 10. in 25. vsakega meseca in bo obsegala vsaka številka 16 strani. Cena listu je: za celo leto 4 K, za pol leta 2 K, za četrt leta 1 K. Člani zadrug, ki so članice „Zadružne zveze“ dobivajo list na leto za 3 K. Člani „Zadružne zveze“ dobivajo list brezplačno. „Narodni Gospodar" se naroči pri „Zadružni zvezi" ali pa pri bližnjem poštnem uradu. -----oo08£3Ce38Ex=----- ZADRUGA Letopis za 1. 1902 in 1903. Tekom tega meseca dotiskan bo naš letopis za 1. 1902 in 1903. K praksi davčnega zakona! Rentni na. Naša članica hranilnica in posojilnica v Cerkljah, prejela je od c. kr. okrajnega glavarstva v Kranji sledeči dopis z dne 20. novembra 1904, štev. 4510: Slavna hranilnica in posojilnica v Cerkljah se vabi z ozirom na tamošnji dopis dne 14. oktobra 1904 naj naznani ali je pri zvezi slovenskih posojilnic v Celju ali pri kaki drugi zvezi posojilnic. — One rajfajzenove posojilnice, ki so v Celjski zvezi, imajo po odloku finančnega ministerstva z dne 2. julija 1898 št. 35.196 namreč dovoljenje, da plačajo rentnino samo enkrat na leto, med tem, ko za druge posojilnice ta ukaz ne velja, ter imajo davek vsakega pol leta vplačevati, ako si niso tudi same kako izrecno olajšavo izposlovale, o čimer pa glede hranilnice in posojilnice v Cerkljah ni podpisanemu uradu ničesar prijavljenega. Pirc 1. r. Kolikor je pa nam znano, obstoji neki ukaz finančnega ministerstva št. 11.504 ex 1898, ki pravi, da smejo rajfajzenovke plačevati rentnino v celoletnih obrokih. — Priporočamo toraj vsem rajf-eisenovkam, od katerih bi se zahtevalo kaj sličnega, kakor gori, da se sklicujejo na ravno citirani ukaz, ker se nadejamo, da se take zahteve potem ne bodo več ponavljale, in tudi ne bode treba, kakor je to storilo c. kr. okrajno glavarstvo v Kranju z gornjim dopisom, naših članic opozarjati na celjsko zvezo. Kmetijsko zadružništvo na vseučiliščih in visokih šolah. Kakor poročajo nemški listi se bodo vršila letošnje šolsko leto na vseučiliščah, ozir. visokih kmetijskih šolah v Berlinu, Bonu, Halle, Jeni in Breslavi posebna predavanja o kmetijskem zadružništvu. Tudi na tehniški visoki šoli v Dancigu, ki so jo otvorili letos 1. vinotoka, je priglašeno predavanje o kmetijskem zadružništvu. Kakor se govori, nameravajo letos tudi na c. kr. visoki šoli za poljedelstvo na Dunaju vpeljati učne tečaje za kmetijsko zadružništvo. To verjamemo toliko raj še, ker je bil rektorjem izvoljen gosp. prof. dr. Herman vitez Schullern zu Schrattenhofen, ki zastopa tamkaj narodno gospodarsko stroko in ki je v nastopnem govoru izjavil mej drugim ,,da potrebuje ustanova velikih stanovskih organizacij strokovnega vodstva in posvetovanja41 in ki poživlja slušatelje, „da se vglobijo v svoje študije, da postanejo vodilni udje človeštva, ki naj mu služijo na skrivnostnih potih razvoja, ki ga je odkazala človeštvu Previdnost, da bo naša domovina vir gospodarske, meščanske in nravne sreče za vse. In hoc signo vincamus!“ Ne pozabimo v raznih naših društvih skozi letošnjo zimo obračati posebne pozornosti našega ljudstva na kmet. zadružništvo, ki je važna rešilna bilka v razburkanem valov ju gospodarskega nereda, v katerem se potaplja naš ubogi, obupani kmečki stan. Mislimo in razmišljamo razne poti, po kojih bi si mogli opomoči s skupnimi silami do napredka. Le v edinosti je moč. Kot mal pripomoček hočemo prinesti v nekaterih zaporednih člankih glavne misli „o kmet. zadružništvu11, ki naj jih posamezni predavatelji in govorniki svojim krajevnim raz- meram in potrebam primerno dalje razpredejo in izpopolnijo. Zimsko življenje na kmetih. Življenje na deželi po zimi ima prav poseben značaj. Dočim se poljedelec giblje od spomladi do pozne jeseni vedno le zunaj v prosti naravi, mu poteka zimsko življenje večinoma le v in krog domače hiše. Kmet ima časa dovolj, da se razgovori s tem in onim in posebno stari prepiri in sovraštva (to velja tudi za mesta), ki so počivala skozi leto v senci, se zopet razvnamejo v polnem plamenu. Presmešni so večkrat vzroki takih prepirov. Iz najne-znatnejših povodov nastajajo mržnje, ki so večje in večje in imajo za posledico obžalovanja vredne razmere mej sosedi. Dva soseda občujeta leto in dan v najprisrčnejšem prijateljstvu. Zeni-sosedi določujete skupno, ke-daj boste prali, medli in kaj kuhali in pošiljata si poskušnje iz kuhinje in krušne peči. Tu ima lepega dne Meta novo obleko na sebi, sosedinja Mara ne ve ničesar o tem, Marjeta ji ni hotela o tem, si domišljuje Mara, ničesar povedati — nalašč. Marjeta je potuhnjeno zvita, bo že še čutila to, prijateljsko občevanje sosedov je pri kraji. Pri Jerici in Katarini, Neži in Heleni in drugih je vzrok zopet drugačen, prepir pa prihaja in je že tukaj po zimi. Sosed Božidar je bolan, njegov prijatelj Bogoljub napreže koleselj in zdirja po zdravnika v mesto, žena njegova pa zakolje in speče piščanca in ga pošlje bolniku, in tako živijo sosedje na vasi krasno življenje ljubezni mej seboj. Zima je pač tudi kovač dobrih odno-šajev mej kmeti, kakor na drugi strani žalibog le prevečkrat ko-vari sovraštvo mej njimi. Dobro prijateljstvo je kakor kredit in kredit je najboljši prijatelj v potrebi. — Ob zimskih večerih gre gospodar sem in tj e v gostilno ali pa k sosedom v družbo domačo, kjer pijo kozarec domačega vina. Tukaj v prijazni družbi, kjer se kramlja o žitnih cenah, o živini, o cesarju in poslancih in drugih lepih rečeh, se čutijo možje tako dobro in domače. Tako prijateljsko shajanje v pošteni družbi rodi marsi-kako dobro misel in željo, kojih mnoga se tudi vresniči. In tu vam rečem, ljubi kmetje: „Ako hočete, možje, napredovati v svojem gospodarstvu, ako hočete dobiti po ceni delo, po ceni kupovati, dobro pa prodajati, tedaj stopite skupaj, napravite isto, kar store mravlje, kadar hočejo velikega, mastnega hrošča spraviti domov v svoja skladišča, posezite vsi vmes in lo-lite se dela, bodite vstanovitelji in ustanavljajte si zdaj po zimi kmetijske zadruge. Večkrat manjka denarja. Mnogokrat ga je težko dobiti, mož gre k skopuhu in čez nekaj let pride na boben. Zakaj delate tako ? Zakaj ne ustanovite v vsaki župniji, ki ima vsaj 1000 duš, lastne hranilnice in posojilnice? Za vas je delal blagi oče Rajfajzen in se trudil, da bi vam dal zgled, kako si pomagajte sami in rečem vam še enkrat, gospodje pri „Zadružni Zvezi14 v Ljubljani (Sodne ulice št. 4), vam z veseljem pošljejo pravila in kar je še treba, le obrnite se nanje. Nikari ne pustite, da bi zopet potekla zima in bi si vi ne ustvarili lastnega denarnega doma, kjer dobite po ceni denar brez odiranja in raznih homatij. Na delo! Ustanovite posojilnico! Pričnite poslovati! — Storjeno. Ustanovite si zadrugo za nakup potrebnega blaga in prodajo vaših pridelkov. Umetna gnojila, močna krmila, semensko zrnje (ki ga morate večkrat menjavati), stroje, živino kupujte skupno po zadružnem potu in ravno tako prodajajte svoje pridelke, ne dajte se v roke prekupcem, ne ubijajte časa v gostilnah ob semajnih dneh, opravite svoje posle (kup in prodajo) mirno, v redu, brez letanja in vozarjenja v mesto in nazaj — vse to gre po zadrugi. V mnogih krajih manjka kmetovalcem še potrebnega orodja in strojev, kot čistilnikov, trijerjev in neočiščenega žita bi v 20. stoletji vendar ne smel več sejati noben človek! Kupite si na skupen račun trijer, bogato se vam bo poplačal, kupite si skupno par travniških bran, tistih 100 kronic za obe dobite že v prvem letu 3krat povrnjenih, ako spravite nesrečni mah daleč proč s svojih travnikov na kompostni kup ; napravite v vasi skupno s sosednjimi vaščani mlekarno, z eno besedo, postopajte skupno, kot en mož in zdaj po zimi vredite te reči, spomladi in v poletni vročini ne bo časa zato. Tako naj bo zimsko življenje na kmetih. Proč s prokl............ kvartarni in žganjem in prepirom in obiranjem sosedov, najpreje društvo, zadruge, da si ohranite svoje krajcarje, da napeljete svoje blagajne v kanal, po katerem bo dotekal denar. Ob prihodnjem novem letu imej vsaka župnija svojo rajfajzenovko, dolgovi bodo jeli kopneti, denar se bo nalagal v hranilnici in kopičila se bo glavnica. Poskusite, vsaj pojde. R. Bistričan. S zadružnega kongresa. (Nadaljevanje.) Popoldan torka dne 6. septembra 1904 bil je določen za ogledovanje delavnic krojaške zadruge v Erzsčbetfalva pri Budimpešti. Ker smo o obrtnih zadrugah itak že poročali, omenimo samo, da ima ta krojaška zadruga delavnice za prirezovanje in pa javne skupne delavnice — a da ni bilo nobene osebe, ki bi to kongre-sarjem razkazala Zvečer je šlo največ kongre-sarjev v narodno gledališče, kjer se je z ozirom na nje uprizorila idila „Vino44. Vsebina igre je zelo priprosta: Kmetovalec Baraes Imre obljubil je svoji ženi, da ne bo več vina pil, ker ga vino vsikdar prevlada. Svoji obljubi ostane zvest; nekoč se pa vrne njegov brat in takrat pregovori žena sama lim eta, da pije vino; ker se je vina že odvadil, se hitro opijani; sporeče se s svojo ženo in jo nazadnje tepe; žena odide po noči s svojim malim sinkom k materi. V drugem aktu vidimo junaka, kako živi brez žene; ponos mu ne dopušča, da bi prosil za odpuščanje, — a ženi ostane vendar le zvest, čeravno se mu prilizuje neka koketna vdova. V tretjem aktu, kot zadnjem, pa se seveda mož in žena pobotata ; žena pravi: „Pa pij no, če ti diši!44 In tako smo prišli s svojim poročilom na polje, ki nima navidezno s zadružništvom in splošno z gospodarstvom nobene stike. A vendar se nam ravno tu nudi prilika, ziniti besedo o umetnosti. Mnogo gledaliških iger poznamo, v kojih so glavne osebe kmetovalci; a navadno se nam karikira v takih igrah kmečko neumnost in zabitost, tudi zlobo — a iger, ki bi nam kazale pravega kmeta, kako živi in dela, ki bi kazale vspehe njegovega dela, ki bi kazale važnost in pa veselje in žalosti kmečkega stanu, take igre pogrešamo. Našim dramatičnim pisateljem bi pač priporočali, da bi se na to ozirali . . . Po gledališki predstavi obiskali so kongresarji še osrednjo mlekarsko zadrugo v Budimpešti. V sredo, dne 7. septem. 1904. predaval je francoski zadrugar grof Rocquigny. Izbral si je predmet: „Dolžnost države napram zadrugam. Je-li materijelna podpora potrebna in če, v kateri obliki ?“ Država ima napram zadružništvu na vsak način dolžnosti. Med temi navajamo na prvem mestu, država naj skrbi, da so zadruge podrejene le jedni sami oblasti, ki je zato najpripravniša, ker le tedaj bomo dosegli, da se bodo vporabljali zakoni napram zadrugam stvarno in jednotno. Revizijo naj država postavnim potom na ta način določi, da bodo zadruge pregledovane po svojih zvezali — nikakor pa ne sme dopustiti, da bi dobile revizijsko pravico oblasti, ki nimajo s zadružništvom pravega stika ali pa zastopajo celo zadružništvu nasprotne koristi. Država naj zadružništvo po-vspešuje s tem, da vzbuja inicijativo ljudstva in lahko tudi podpira zadruge i. s. produktivne zadruge. Poročevalec predlaga, kongres naj sklene: 1. Z ozirom na veliko socijalno važnost zadrug naj so jim v vseh deželah javne oblasti naklonjene. 2. Oe pojedine države zadruge subvencijonirajo, naj pri tem ne trpi avtonomija zadrug. Kongresarji bili so razdeljeni v dva tabora: Jedni so povdarjali absolutno samopomoč, brez vsake državne pripomoči, drugi so soglašali z poročevalčevim predlogom. Pri debati, ki je bila jako živahna, spregovoril je tudi zastopnik našega poljedeljskega mini-nisterstva, ministerijalni svetnik dr. Ertl, ki povdarja, da je naše poljedeljsko ministerstvo zadružništvu jako naklonjeno, on se izreče za poročevalčeva predloga, češ, da pri nas prav dobro sode-1 j ujeta samopomoč in državna pomoč. Pri debati je prišlo tudi do prizora, ki je bil Ogrom jako neljub. Neki Fiiredi, kot zastopnik ogerskih samostojnih zadrug, ožigosal je v ostrih besedah ogersko zadružništvo, ki ga je na umetni način ustvarila ogerska vlada. Fiiredi spomnil nas je hrvaških zadrug, ki bi pač tudi mogle zapeti pesmico v zadružniškem delovanji vlade. Poročevalcev predlog ni prišel do glasovanja, ker so bila nasprotja prevelika. In kaj rečemo mi k temu predmetu ? Ako država zadružništvo podpira, naj podpira pravično in jednakomerno; podpor so pa potrebne produktivne zadruge — in pa zadružne zveze, ki zvršujejo postavno revizijo, pa za to od svojih zadrug ne zahtevajo velikih plačil. Denarni promet. Na tekoči račun so nam sledeče zadruge: vposlale Sv.Jak.o.S. h. i. p. (23. 11.) K 1000-— Gorje, km. dr. , 1000- P. Gradec, h. i. p. (24. 11.) n 1200- D. M. v P., „ „ „ „ n 300 — Vipava, „ „ „ n „ 4000-— Oprtalj, dr. z. št. i z. n n 436-96 Starigr. „ „ „ „ „ » n 8000’— V. Lašče, h. i. p. n 9 1800-— Horjul, „ „ „ n n 2600'— Črni vrh, km. dr. Y> n 500'— Kropa, žreb. zadr. » n 179 — Škočijan, h. i. p. (25. 11.) n 1000-— Dobrunje, „ „ „ 11 )) 1300-— Horjul, „ „ „ * n 1400-— Češnjica, „ „ „ » 9 1500-— Srednjavas „ „ „ (26. 11.) n 1000 — Bloke, , „ „ „ n 3000'— Smlednik, „ „ „ n 63 P— Toplice, „ „ „ n n 2000'— Šturije, „ „ „ v 2200-— Preddvor, „ „ „ >> n 170 — Krka, » » » i? n 1000 — Semič, » „ „ » 2000-— Kropa, žreb. zadr. i 47 28 Preska, h. i. p. (27. 11.) n 380-— Cerklje, „ „ „ » 9 1000-— St. Peter, „ „ „ n n 400 — Senožeče, , „ „ 9 n 900 — Crnivrh, „ „ „ V n 1000 — S. Križ p. L. „ , „ n 400-- Kropa, žreb. zadr. „ n 46-30 Srednjavas h. i. p. (28. 11.) n 1500-— Kropa, žreb. zadr. D i> 5375-50 Beram dr. z. št. i z. (29. 11.) 9 628 - n » n » n n n 2000'— Rovte, h. i. p. (29. 11.) K 2000'— Borovnica „ „ „ n 1000-— Sv. Ema, „ „ „ dr 9 600-— Št. Jur j. ž. h. i. p. „ 1) 2800 — Preska, „ „ „ (30. 11.) 17 450-— Sv.Kunig., „ „ „ 11 77 1000-— B. Bistrica, „ „ „ 9 n 2500-— Selca, n n rt n n 4000 — St. JanŽ, rt n n n 9 1200-— Pulj, istar. pos. (1.12.) n 17275-60 Z. Besnica, h. i. p. (2.12) 17 2000-— Mošnje, „ „ „ „ 3000'— CateŽ, rt rt ti n n 260’— Col, n n n » 77 500 — Rova, „ „ „ n 77 50 — Hrenovice, „ „ „ „ 71 2000- Sv.Križ p.L.„ „ „ (3.12.) 77 1700-— Bloke, „ „ , „ 9 5000 — Smlednik, „ „ „ , 77 397 — Sv.Jak.o.S. j, n n n 71 600'— Srednjavas, „ „ „ n 9 2500-— Čatež, „ „ » n „ 400'— Šmarje, , „ „ „ 2000'— Št.Jurp.K. „ „ „ 9 „ 1300-— Št. Peter, „ „ „ D 77 470- — Št.Jurp.K. „ , „ n 77 1500-— Horjul, „ „ , n 71 1000 — Čatež, n it n v n 2800’— Idrija lj., „ „ „ 9 1113-71 Trnovo, gosp. dr. „ „ 1812-10 Gosp. Zveza (4. 12.) 9 3000 — Gorica, cent. pos. 11 17 15000-— Zagradec, h. i. p. n 77 3800'— Draga, „ „ „ n 9 450'— Sorica, „ „ „ n 77 1000 — R°b, » n n .1 9 1500-— Horjul, „ „ „ „ n 1000-— hb » „ » 9 77 1500 — krka, „ rt „ D n 1800 — Gorica cent. „ 9 9 28000"— Col, n r> n D 9 400-— Kanal, okr. pos. 1» n 3000'— Kropa, žreb. zadr. 71 400 — Crnivrh, h. i. p. (5.12.) 71 1000-— Mošnje, „ rt rt n 71 500'— Senožeče, „ „ , n 77 1100’— Gorje, „ „ , 9 9 3000'— Sevnica, , n 77 6000'— Preddvor, „ „ „ D 7» 225-— Šturje, „ „ „ n „ 554"73 » 9 9 1) 71 9 1050 — Kropa, žreb. zadr. 9 77 39864 Buzet, dr.z.št. iz. 11 77 3000"— Srednjavas, h. i. p. (6. 12.) 71 2000'— Starigr. dr. za št. i z n 7» 7000-— Trnovo, h. i. p. 9 77 2600"— Kranjskag. „ n 17 1000"— Cerklje, „ » „ 71 77 2500-— Mokronog, okr. p. n 9 1400-— Št. Jur o.j.ž. „ „ „ 17 77 600"— Radeče, okr. pos. 9 71 5000'— Laško, h.i.p. 77 9 2500-— — 357 — ZE5 ZE3 ZB O- 3L ZB ID poslovanja hranilnic in posojilnic na podlagi vposlanih mesečnih izkazov zn mesec oktober 1904. 1 m o Prejemki Izdatki Denarni promet Hranilne vloge Posoj ila Število članov vloženo vzdignjeno dano vrnjeno K V K V K V K V K 1 V K V K v Badema 7931 07 7750 25 15681 32 1715 93 20 7688 25 2921 79 76 Beram 7094 21 3548 80 10643 01 6439 — 1443 80 500 — 49 39 107 Blagovica 4970 68 6224 50 11195 18 1540 — 3664 50 2560 — 100 — 148 Bled za blejski kot . . . 10225 62 12238 26 22463 88 4866 — 258 26 11980 — 1350 — 115 Bloke 11136 11 12658 83 23794 94 4158 — 3787 68 4640 — 2500 — 304 Boh. Bistrica .... 43757 08 44741 29 88498 37 25391 02 13801 02 13917 78 170 — 51 Borovnica 18449 50 18111 01 36560 51 15031 10 4099 03 2294 — 1030 — 245 Buzet 18854 76 15287 62 34142 38 5515 90 3657 94 11509 20 6289 50 +11 Cerklje Cerknica ? 46165 11 27997 56 74162 67 10570 — 2325 — 12560 — 4985 69 214 Cerkno 24346 90 25983 77 50330 67 14887 46 16609 31 1980 — 2978 51 ? Col 3608 76 3520 67 7129 43 794 — 150 — 2140 — 600 — 27 Češnjica 3897 07 3941 18 7838 25 2030 — 2474 10 1400 — 828 — 158 Čatež 7159 55 7092 86 14252 41 4117 — 461 25 1400 — 404 50 56 Črni vrh 10365 60 9117 46 19483 06 2463 08 2461 75 6539 62 5238 50 173 D. M. v Polju .... 659 72 630 — 1289 72 432 — 60 — — — — — 19 Dobrepolje 28699 96 31518 43 60218 39 12011 — 16378 86 10580 — 1650 — +8 Dubrovnik Dobrunje ? 35730 70 34451 03 70181 73 1949 — 2605 — 5300 — 3864 — 340 Domžale 8786 73 7867 50 16654 23 6056 90 3436 — 4410 — 609 10 176 Draga 9049 76 9029 70 18079 46 3530 — 1549 — 4280 — 4869 40 ? Frankolovo 7246 51 6722 35 13968 86 2680 44 1555 32 3500 — 1497 94 155 Fara pri Kostelu . . 1929 — 2549 — 4478 — 1860 — — — 2549 — — — +4 Gojzd 800 — 1324 — 2124 — 780 — 324 — — — 20 — 47 Gore 3054 46 2616 48 5670 94 244 — 200 — 2410 — 250 — 72 Gorica cent. pos. . . . 110105 30 110945 11 221050 41 43068 28 16022 59 29976 07 21086 35 866 Gorje 8080 71 6459 57 14540 28 4432 50 3408 72 15 60 320 — 295 Horjul Hrenovice .... P 9048 10 6795 82 15843 92 3960 25 3741 61 1170 75 2965 — 298 Idrija 18272 76 19050 39 37323 15 8338 56 2599 81 9778 — 5086 62 90 Ig 12100 85 10096 10 22196 95 6739 47 2833 07 3730 — 2603 99 190 Izlake 6277 43 11951 29 18228 72 5790 — 3276 50 2150 — 380 — 192 Jesenice 18617 03 11810 36 30427 39 6327 — 2057 80 4520 — 1640 — +3 Kamnik 36682 90 36259 93 72942 83 16264 01 15030 35 12424 62 9889 30 749 Kanal 9498 16 10131 26 19629 42 7583 95 3373 21 4200 — 1270 — +3 Kandija 52904 57 50762 28 103666 85 31569 31 16658 03 29030 — 4939 62 1089 Kazaze 689 13 200 — 889 13 632 — 200 — — — — — ? Knežak 8523 86 6604 45 15128 31 5784 — 570 — 3010 — 600 — 105 Košana 11573 50 11088 97 22662 47 5034 26 8257 64 4811 06 2458 26 377 Kranjska gora .... 4566 80 4267 89 8834 69 1980 — 2946 71 300 — 2360 — 270 Križevci 80203 30 74346 — 154549 30 54823 38 34654 60 35190 — 5674 72 226 Krka 5129 98 3172 48 8302 46 5108 30 129 48 640 — — — 27 Laško 90406 92 89767 85 180174 77 1754 24 320 — 1121 — 1931 — 361 Leskovec 633 70 1283 65 1917 35 620 — 1011 94 260 — — — 239 Leskovica 1628 62 2171 01 3799 63 1138 — 398 80 760 — 400 — 79 Ljubljana — ljud. posoj. 1255211 30 1242691 49 2497902 79 319471 35, 49 219295 95 32200 — 23479 — 06 „ —Vzaj.podp.dr. . 244386 46 201817 77 446204 23 98648 50661 84 53475 — 15585 — ? Ljubno 25400 20 23550 97 48951 17 9137 26 3000 — 13961 74 500 — 200 Loškipotok na Taboru . 6728 53 7135 — 13863 53 4230 — 700 — 6430 — 330 — 77 Marenberg 2033 83 1966 10 3999 93 114 — — — 1150 — 358 54 333 Medulin 2601 63 3627 13 6228 76 210 — 2324 64 1245 61 1851 15 300 Mengeš 8432 38 10441 47 18873 85 5676 — 6860 22 680 — 605 — 407 Metlika 23749 68 27607 57 51357 25 8814 58 15875 08 10924 39 5214 98 +7 Mokronog 2999 16 2995 17 5994 33 2100 — 2014 96 900 — 580 — 215 Mošnje 987 77 190 42 1178 19 800 — 190 — — —- 50 — 125 Naklo ....... Oprtalj ? 898 12 946 01 1844 13 286 —- 932 93 — — — — 49 Pišece 10027 78 8042 21 18069 99 2066 — 5361 22 2304 — 1951 — +3 Planina 724 92 313 70 1038 62 530 — 310 — — ’ 185 — 109 Polhov-Gradec .... 1643 75 2090 57 3734 32 1216 — 490 — 200 — 250 — 146 Poljane 10733 20 12316 64 23049 84 6980 — 8374 77 2960 — 969 — 404 Preddvor 2980 86 2981 51 5962 37 800 — — — 2020 — — — 38 Pulj 89917 67 87887 90 177805 57 55305 58 43344 38 28228 96 7652 50 + 13 Preska 2560 — 2455 — 5015 — 1637 — 220 —- 800 — — — 37 Radeče 12336 65 12972 21 25308 86 2742 40 4167 88 4874 33 7075 59 463 Preiemki Izdatki Denarni promet Hranilne vloge Posojila Število članov I 1*1 O vloženo vzdignjeno dano vrnjeno K V K 1 v K V K v K 1 v K V K V Rab 84321 21 60480 62 144801 83 9630 73 2041 32 57491 28 11994 69 411 Rečica 10478 50 10357 29 20835 79 7098 76 8264 01 2000 — 3000 — 413 Ribnica 30210 39 32359 74 62570 13 15309 45 12476 83 19750 — 4300 76 302 Ricmanje ? Rob 10555 79 11874 45 22430 24 3627 2756 93 5040 860 184 Rogoznica 28749 40 28695 — 57444 40 10153 44 886 25 19279 66 933 50 106 Rova 3060 04 3240 48 6300 52 1840 — 842 55 480 — 880 — 229 Rovte 7741 80 4721 73 12463 53 5481 60 1944 80 200 — 660 — 187 Selce 13106 64 13861 87 26968 51 7122 60 10054 48 1300 — 4220 — 303 Semič 14264 03 12527 14 26791 17 8861 52 6606 57 740 — 3465 83 261 Senožeče 2434 79 2054 96 4489 75 — — 120 — 1130 — 1660 — 295 Sevnica 12352 05 16309 76 28661 81 4770 — 2616 5738 — 5410 — 1810 Sinčavas ? Smlednik 3652 30 3651 73 7304 03 3638 2999 10 300 34 Sorica 3351 07 3267 83 6618 90 3350 — 917 83 100 — — — 30 Srednjavas 38726 95 40689 30 79416 25 16954 25 6167 29 20164 — 19941 16 373 Staraloka 9194 06 8910 68 18104 74 7271 — 1860 16 — — 1380 — 224 Stari grad 22582 01 17618 62 40200 63 11807 — 3430 — 3111 50 3980 — +2 Stari trg 26529 77 27097 84 53627 61 9781 — 19588 33 6880 — 1606 — 549 Struge 3111 28 2156 90 5268 18 564 — 1576 08 580 — 100 — 46 Sv. Ema 1513 53 1360 10 2873 63 220 — 1200 — 160 — 402 — 100 Sv. Jakob ob Savi . . 14854 72 14870 60 29635 32 14578 — 2 62 — — — — 138 Sv. Križ p. Kostanjevici . 13119 87 10787 70 23907 57 10170 — 6771 86 3970 — 2210 53 +5 Sv. Križ pri Litiji. . . 5079 09 4755 03 9834 12 3425 27 3229 95 500 — 1228 81 342 Sv. Jurij ob j. ž. . . . 7113 97 3978 25 11092 22 6464 80 2621 05 290 — 552 — 203 Sv. Jurij pod Kumom . 1957 50 1952 10 3909 60 1340 — 210 — 14 40 — — 26 Sv. Jurij pri Kranju . . 10361 31 9452 19 19813 50 2174 70 6770 — 670 — 744 — ? Sv. Kunigunda .... 6318 63 6469 46 12788 09 3765 40 6104 05 360 — — — 83 „ Lenart 13099 76 10062 74 23162 50 5483 — 4017 68 5243 — 4886 60 ? Sebrelje 2028 20 1378 06 3406 26 330 — 719 60 475 — 536 — 101 Škocijan 6876 25 6830 03 13706 28 4034 — 5138 49 1560 — 1010 — 615 Škofjaloka 12633 69 9800 54 22434 23 5186 — 3367 15 4350 — 1060 — 48 Šmarije 5992 19 6975 — 12967 19 3400 70 550 — 3400 — 504 — 205 Šmartno pri Litiji. . . 3330 27 5145 — 8675 27 2057 — 2000 1120 — 1320 —- 192 Šturije 3095 19 3080 47 6175 66 1086 23 2360 40 660 — 456 — ? Št. Ilj pod Tur. . . . 8972 31 8595 95 17568 26 3955 — 2741 85 2852 — 1531 30 156 Št. Janž 980 30 1183 72 2164 02 544 91 170 1005 22 375 22 156 Št. Jernej 21412 95 19340 51 40753 46 12409 80 12432 51 4390 — 1575 62 575 Št. Peter 10685 47 13113 16 23789 63 2745 — 8236 86 2150 — 1290 — 402 Št. Rupert 11316 28 10261 93 21578 21 5578 — 2140 — 1620 — 1490 — 223 Št. Vid pri Zatičini . . 17723 09 18635 02 36358 11 7072 — 14128 34 2920 — 1500 — 397 Tinjan 2519 83 2853 12 5372 95 1600 — 200 — 2620 — 685 — 242 Tomaj 2228 18 1534 34 3762 52 890 — 320 — 600 — 510 — 387 Tomi šel j 10585 55 8139 38 18724 93 7825 — 2875 47 690 — 2390 — 322 Toplice 1566 60 1880 — 3446 60 965 — 1300 — — — 180 — 25 Trebelno 6347 24 5111 27 11458 51 4595 92 1851 29 2220 — 380 — 184 Trnovo 17634 67 25631 90 43266 57 11927 69 19177 94 6061 45 3150 88 689 Tržič 10995 17 7076 54 18071 71 7643 40 1746 51 3280 — 249 51 145 Tržišče ? Tunice 1549 68 720 2269 68 490 320 400 300 43 Velike Lašče .... 23510 79 23132 75 46643 54 7208 95 2419 14 17710 — 400 — 123 Vipava 27007 95 26451 50 53459 45 7147 — 13507 24 12850 — 6668 — 1134 Višnjagora 12987 32 12215 01 25202 33 11193 — 4634 30 3700 — 267 47 373 Vojsko 141 52 145 — 286 52 36 16 145 — — — 99 94 28 Vrhnika 23268 57 20075 64 43344 21 11512 — 12931 76 674 18 1538 — —2 Zagradec 18118 40 15387 03 33505 43 13440 — 5065 09 300 — 110 93 114 Zatičina 1189 93 2385 77 3575 70 850 — 1799 63 500 — 200 — 69 Zg. Besnica 887 16 1081 76 1968 92 480 — 489 08 580 — — — 50 Zg. Tuhinj 5196 15 5452 47 10648 62 2334 — 966 13 1923 52 2552 26 162 Žiri 12435 59 9746 70 22182 29 4950 — 6915 48 2700 — 2070 — 257 Župa Raščane .... 1351 29 1349 62 2700 91 1070 64 — — 13653 69 163 18 82 Žužemberk 25717 50 23387 42 49104 92 6510 4292 30 11914 5316 31 280 ----o£>8®So3 Revizijsko poročilo. Revizija se je izvršila pri sledečih zadrugah: 35. Draga, hranilnica in posojilnica. 36. Bloke, hranilnica in posojilnica. 37. Bloke, kmetijsko društvo v 1. 38. Staritrg, kmetijska hranilnica in posojilnica. 39. Staritrg, konsumno društvo. 40. Naklo, hranilnica in posojilnica. 41. Naklo, mlekarska zadruga 42. Preddvor, hranilnica in posojilnica. 43. St. Jurij pri Kranju, hranilnica in posojilnica. 44. Dubrovnik, hrvatska pučka štedionica. 45. Rab, gospodarsko društvo za štednju i zajmove. 46. Starigrad, društvo za štednju i zajmove. 47. Rogoznica, seoska blagajna za štednju i zajmove. 48. Radeče, okrajna posojilnica. 49. Radeče, I. konsumno društvo v 1. 50. Leskovec, hranilnica in posojilnica. 51. Sv. Križ pri Kostanjevici, posojilnica. 52. Rob, hranilnica in posojilnica. 53. Rob, konsumno društvo. 54. Sodražica, kmetijsko društvo. 55. Loški potok, kmetijsko društvo. 56. Loški potok, hranilnica in posojilnica. 57. Velike Lašče, hranilnica in posojilnica. 58. Velike Lašče, kmetijsko društvo. Tabli© na izvanredni zbor „Konsuiimega društva v Robu, registrovana zadruga z omejeno zavezo" kateri se bode vršil na praznik sv. Štefana dne 26. decembra 1904 ob */2 3. uri popoludne v društvenih prostorih v Robu. Dnevni red: 1. ) Sklepanje o razdružbi zadruge; 2. ) Volitev likvidatorja; 3. ) Slučajnosti. Ker je v zmislu druzega odstavka § 37. zadružnih pravil občni zbor sklepčen le tedaj, ako ste na občnem zboru zastopani dve tretjini zadružnikov, se toraj vse zadružnike prosi, da se občnega zbora gotovo udeležijo. Načelstvo. KMETIJSKO BERILO. Živinoreja. Ljubi J. J.! Vse, kar želiš v svojem zadnjem pisemcu, si sicer lahko že večkrat čital obširneje v svojem „gardnem listu11, kot imenuješ „Narodnega G.u, vendar hočem Tebi na ljubo še enkrat vse na kratko povzeti. Prvič me veseli Tvoja odkrita, poštena kmečka govorica, drugič pa tudi dobro vem, da se ljudem tvoje baže (sorte) — kakor se sam imenuješ v pismu — ne more nikoli dovolj jasno in velikokrat povedati kaj dobrega, če hočemo, da prodre slednjič skozi mreno v ušesu notri do možganov in odtod potem v življenje ali prakso; pa tudi zato Ti rad ustrežem, ker je v sedanjih razmerah dobra živina podlaga, da pogoj prospevanja vseh drugih vejic kmetijstva in narodnega blagostanja. Ljubi J. J.! Zapomni si dobro enkrat za vselej stavek: Vsaka žival je naravno telo, nastalo po večnih naravnih zakonih in pra- vilih, danih od Boga; telo, ki raste, prospeva, živi po večnih, nespremenljivih postavah, na kojih tudi najbogatejši in najbolj prebrisani kmet ne more tudi ne za las iz-premeniti. Te naravne postave mora poznati in vedeti na pamet vsak kmet in ravno tako mora vedeti, kako ti zakoni v naravi delujejo, to se pravi, pridobiti si mora s prakso skušenj o delovanji teh zakonov. Marsikdo ima polno glavo modrijanstva in gospodari na slepo po črkah ; kmalu je skozi — temu velikoustnežu in „prekun-štnemu11 ponosnežu je nedostajalo izkušenj iz prakse. Drugi zopet ne pozna od zakonov, po katerih nastajajo in rastejo rastline in živali niti ene črkice; gospodari in se upira, trpi kot črna živina, pri tem pa ovira in moti s svojo nevednostjo naravni in zato dobičkonosni razvoj rastlin in živali — in ali zdrsne polagoma doli v globočino ali pa se s svojim trapenjem in trpinčenjem obdrži še na površji, dobička je malo, mnogokrat se razjeda očetova dedščina. Drugi stavek, moj dobri J. J., je ta, da moraš pri vsaki živinoreji, naj bo že vzreja mlade živine ali pitanje ali mlekarstvo ali delavna živina, vedno in vedno paziti na sledeče štiri reči, ako hočeš kaj pridobiti. 1.) Na žival samo. Z volom za delo je drugače postopati, kot z volom za pitanje ali z molzno kravo. Vprežna živina ni za pitanje; pitalni vol ne za delo, ravno tako ni vprežna ali pitalna krava za molžo. Za vsak namen je torej že v naprej treba določiti primerno žival, ako hočeš imeti dobiček. Ako je živina kot vstvarjena za pitanje, bi bilo naravnost norčavo, ako bi jo hoteli rabiti za delo ali molžo; če kažejo kosti in mišice: ta žival je uravnana za delo, bi bilo nemodro postaviti jo v hlev za pitanje i. t. d. V teh ozirih delajo gospodarji najhujše napake in dobiček od živinoreje plava po vodi. Vsaka žival izkoristi krmo po svoji moči. Zdelane, stare vole, shujšane, stare krave pitati, se pravi nositi vodo v Savo. 2. ) Vsaka žival potrebuje primernega prostora. Bočim potrebuje delavna živina mnogo kisleca, svežega, čistega zraka, ga pitalna živina potrebuje menj; dočim mora znašati toplina v kravjem in pi-talnem hlevu 15 do 17° Celzija, sme biti v hlevu za vprežno živino le 12° C. Izdihana ogljenčeva kislina (CO2) se vlega po hlevskih tleh kot nevidna jesenska megla; ako jo molzne krave in delavne živali pri ležanji zopet vdihavajo, tedaj se krma v telesu ne izkoristi, ampak gre v gnoj (škoda lepega sena in dragih otrobi) za v gnoj !), da živali prično bolehati na srcu, ledvicah, jetrih, na krvi. V hlevu se nareja neprenehoma amonijak (N H3); ker je lažji od zraka, se dviga kviško, razjeda živini oči, (tudi Tebi privabi solze v oči ta plin, ako stopiš v neprezračen konjski hlev), prehaja tudi v pljuča, odtod v kri in možgane in napravlja veliko škodo. Treba ga je privezati in sicer s potresanjem sadre (gipsa), superfosfata, kajnita, šote. 3. ) Pri krmi, ki se poklada živini, je važno, da je krma pravilno sestavljena, pravilno pripravljena in da se poklada mirno in točno vsaki dan ob isti uri. Žival potrebuje krme naj preje, da kuri ž njo svoje telo. Telo mora imeti vedno 371 ji0jo gorkote. Ako hočemo, da ima pač skozi 10 let vedno in vedno gorkote, je treba pri- devati vedno in vedno toliko drv, da se obdrži ta gorkota. Če se poklada premalo drva, pada toplina, da, če se preneha s kurjavo, se peč shladi. Natančno tako se godi tudi v živalskem in človeškem telesu. Ako živi krava 10 let, tedaj je treba neprestano metati v luknjo (gobec) toliko drv, da obdrži toplina 37 ^/o stopinj. Krma ima v sebi to kurivo, namreč škrob, sladkor in surovo vlakno. Škrob, sladkor in surovo vlakno so nekak premog, ki ga imenujejo kemiki ogljikovi vodani. Iz škroba, sladkorja in surovega vlakna ni mogoče narediti ne mesa, ne krvi, ne mleka, ne moči za delo. Ako ne stresamo dovolj kuriva v gobec, tedaj se kuri žival sama z mastjo in mesom lastnega telesa, kakor se to pogostoma godi po zimi v naših mrzlih hlevih in spomladi je potem živina takih gospodarjev mršava, da je nevarno približati tlečo vžigalico. Ako sploh prenehamo s kurjavo pri živini, tedaj še živina slednjič shladi, kakor peč. Seveda se živina tudi na drugačen način lahko ohladi in pri tem nastane v marsikaki hiši jok in stok in škripanje s zobmi, ki mnogokrat traja dalje, nego če je smrt spravila dete pod zeleno rušo. Drugič potrebuje žival krme, iz katere more napravljali kri, mleko, meso, tolščo, delavno moč in v ta namen ne more rabiti drva in premoga, to je ogljenčevih vo-danov, ne škroba, krompirja, ampak treba ji je beljakovine ali proteina, ki je v črnih otrobih, zdrobljenega žita, oljnih tropin (cegovine) sezamovih, kokosovih in drugih tropin, z eno besedo beljakovinaste krme. Obe vrsti pa, ogljenčeva in beljakovinasta, se moreta v telesu popolnoma izkoristiti šele tedaj, če je zraven tudi potrebna tolšča, ki je tretji bistveni del krme. Vso krmo pa je treba pokladati o pravem času in pravilno sestavljeno. 4.) Vse krmljenje pa doseže popolni vspeh šele tedaj, ako ne manjka a in ž (začetek in konec v abecedi) vse živinoreje, namreč ljubezni do živine in snage. Nesnažne živali so drage. Očejena žival potrebuje za tretjino menj krme kot umazana in da boljše in večje dohodke. Nesnažen vol, ki se ga na debelo drže kepe prisu-šenega blata, žre kot volk, naredi menj kot snažen delavec. Snaženje, umivanje, štrigljanje, prijazna beseda do živali, čisto, suho ležišče, svež zrak — vse to dela čuda, moj ljubi J. J. Seveda ne morem zdaj še obširno opisovati, kako je treba posebej krmiti molzno, kako delavno in pitavno živino, kako mora biti sestavljena krma za vsako posebej. To sem deloma že storil v vajinih pogovorih, deloma pa še hodem, le beri pazljivo dotične članke; odgovorim naj Ti samo še na vprašanje glede pitanja krav. Samo krave, ki ne dajejo več dovolj mleka, da bi plačale krmo, pitaj; starih krav nikari ne jemlji v ta namen, se ti ne bo izplačalo. Mlade krave, ki nočejo biti breje, ki imajo fino okostje, nežno, mehko kožo s fino dlako, so dobre za pitanje. Na stari stot žive teže se poklada vsaki dan dobrega 1ji funta beljakovine, V/2 funt škroba v krompirju, turšici ali sladkorja v pesi, korenju, kolerabah, topinam-buru in kake 3 deke tolšče, tako da pride vsega skupaj na 1 stot kravje teže 2 */2 funta krme na dan. Krave, ki se pitajo, morajo se urno pripraviti ob mleko. Slama in rezanica, kakor tudi umivanje vimena s kuhanim orehovim listjem izvrše v kratkem to nalogo. Vsako pitanje mora biti hitro izvršeno! V četrt leta mora biti pitana žival za 1ji težja. V hlevu naj bo sprva 17°/o, potem 15°/o, sdednjič 121/2°/o C gorkote; hlev naj bo na pol temen, vsaki dan se mora iz-kidati, pitavna živina naj stoji posebej, ne zraven delavne in molzne živine in 2 krat na dan naj se osnaži. Prične se pitanje s tem, da se dela na to, da živina naj-preje nastavi dosti mesa: suha detelja z nekoliko zdrobljenega žita ali oljne tropine, sladne kali, pivne tropine so tu na mestu. Vsa krma mora biti tečno pripravljena in živina mora imeti pri krmljenji največji mir. Nekoliko soli poveča slast. Deset starih stotov težka krava postane vsaki dan lahko 2 do 3 funte težja ako dobi sledečo množino krme po naši poljubnosti: 14 funtov sena, 80 „ pese, 3 „ lanenih preš; ali: 1 stot pese, 3 funte zdrobljenega boba 2 funta ogrščnih preš, 7 funtov sena; ali: 10 funtov sena, 20 „ krompirja, 3 „ sladnih kali (malca), 4 ,, zdrobljenega graha, 5 „ ogrščnih tropin, 72 „ repičnega olja, 6 ,, rezanice; ali: 1 funt lanenega semena, 4 „ zdrobljenega boba, pese in slame, kolikor se živali ljubi; ali: 21/a funta lanenih tropin, 2 »/s „ zdrobljenega boba, slame in pese po poljubnosti, ali: 1 stot (56 kg) pese. 4^2 funte lanenih tropin, slame, kolikor hoče; ali: 1 stot pese, 272 funta zdrobljenega graha, 1 funta lanenega semena, slame po volji. Takih zmesi lahko napravimo na stotine; vedno je zmes odvisna od tega, kakšna krmila da ima gospodar doma in katera močna krmila mu pridejo najceneje. Mladi ljudje se uče takih reči praktično na zimskih kmetijskih šolah (Gr. g. poslanci, preskrbite nam jih!), stari gospodarji slišijo take nauke v kmetijskih društvih in, ljubi moj J. J., pri Vas takega društva še ni, ustanovite ga! Tvoj prijatelj A. Z. Perutninarstvo. Korist pcrutninstva. Večina gospodarjev nima od reje perutnine nobenega dobička in zato jo tudi zanemarjajo kar se le da. Vzrok temu je seveda le napačno ravnanje, kajti v resnici daje lahko perutnina lep dobiček, ako jo človek le prav razume. Z njo je pač tako kot z vsako drugo panogo živinoreje: ako se ne ravna umno, ni ničesar zraven dobiti. Ako na pr. prešičem več pokrmiš, nego moreš dobiti za pitano žival, potem je reja neraci-jonelna in nerazumna. Ako je pa krmljenje prašičev umno in ako se porabijo razni odpadki v gospodarstvu, potem nese lep dobiček. Obžalovanja je vredno, da se tolikrat ponavljana misel, da je perutninstvo brez koristi, ne pobija vedno stvarno v listih in pri raznih kmetijskih zborovanjih, kajti vsled tega opuščanja popuščajo kmetje vedno bolj perutnino; vedno gre naprej po starem obrabljenem kopitu in milijoni, ki bi sijih lahko prislužili, gredo za naše narodno premoženje po vodi. Amerika, ki stoji glede perut-ninstva na zelo visoki stopinji, — vsekakor najvišje med vsemi državami — dobiva od perutnine več, nego od pšenice, svinjereje, srebrnih rudokopov in bombaževega pridelka. Mislim, da bi moralo samo to pobiti napačni nazor naših kmetovalcev in biti zanje bodrilo, da pripravimo svoje perutninstvo na višino Amerikancev. Tudi v drugih deželah, v Egiptu in na Kitajskem, je perutninstvo na visoki stopinji, če tudi je ta reja tamkaj še v prvobitni obleki, vendar pa zato rodi ravno tako sladek sad; od teh ljudstev bi se mogli mi še marsičesa naučiti. Tako n. pr. ima Egipet okoli 150 javnih valivnih peči, katerih vsaka drži od 3000 do 6000 jajec. Felah (egipčanski kmet) prinese v v te peči jajca svoje perutnine in dobi potem nek določen odstotek piščancev nazaj. Kitajsko cesarstvo proizvaja toliko perutnine, da ne morejo vse povžiti sveže, zato pa jo suše na solncu, kakor pri nas lan. Seveda so take slaščice le za kitajske želodce. Mi bi znali svoje preostanke gotovo bolje porabiti. Ako bomo pa stopali po starem slabem potu naprej, potem ni več daleč čas, ko bo Amerika preplavila naše trge še z zmrznjeno perutnino in nam tako odvzela še tisto malo zaslužka, ki smo ga imeli do slej od perjadi. Zato je skrajni čas, da mislimo na zboljšanje našega pertuninstva in jako dobra je misel kranjske kmetijske družbe, napraviti v Šiški postajo za rejo perutnine. Priznati pa moramo, da se gospodar sam ne more s perutninstvom toliko ukvarjati, kot bi bilo želeti, četudi pri umni reji pride glavno delo na mesece december do aprila; kajti zgodnja valitev, to je geslo, pod kojim edino se da kaj doseči. Meseca januvarja—februvarja izvaljena žival dobrega plemena prične namreč čez 5—6 mesecev leči in nese, ako so zimski kur-niki dobri in je rasa utrjena, skozi celo leto naprej, kajti kakor znano se živali v prvem letu ne golijo, tako da moremo na ta način dobiti od ene živali 200—250 jajec, v Ameriki so pripravili kokoši celo do 289 jajec v enem letu. Ker gospodar sam nima dovolj časa, ukvarjati se s perutninstvom, zato je naloga gospodinje skrbeti za to. Saj ima urne in gibčne roke zato in razum tudi. Ako hočemo doseči svoj namen, moramo paziti na sledeče momente ali važne reči: 1. ) Skušajmo število svoje perutnine podvojiti, potrojiti, da bomo imeli na razpolago dovolj jajec za valjenje in tudi za kuhinjo. 2. ) Zboljšajmo naše kurje pleme. Slaba naša deželna kokoš, ki leže majhna jajčka in niti porabljene piče ne plača, mora zginiti Podlaga umnega pcrutninstva je edino le reja žlahtnih žival, ki so ali dobre za lego ali dobre za pitanje, ali še bolje, dobre za oboje. Tu bi morala zopet poseči vmes država in sicer z velikimi sredstvi, ker le s žlahtnimi živalmi se da kaj doseči, ne pa z našimi revnimi pu-tami, ki imajo po 50 jajec na leto, tako da stane gospodarja samega eno jajce po 10 vinarjev — srečni posestnik! Vsakemu gospodarju bi se zdela velika neumnost, ako bi mu kdo dokazal, da od njegovih 100 ko- koši znese 50—60 živali kakili 80 jajec, 30 okoli 100 jajce in le kakih 10—15 kokoši po 120 do 150 jajec na leto. V resnici pa je to razmerje danes istina. Ali more biti pri takih okolnostih kaj dobička iz perutninstva ? Gotovo ne. — Kako pa je gospodinji določiti, katere kokoši najbolje neso? 3. ) Spomočjo posebnega past-nega gnjezda se lahko določijo živali, ki neso največ in najmenj jajec. Pastno gnjezdo je nekaka past prirejena v njezdo; v to gre kokoš, znese jajce in mora potem čakati, da jo spustimo. Pri tem si zapišemo številko, ki je ima obroček na nogi dotične živali in zapisujemo, koliko jajec je znesla kaka kokoš. Ko smo tako dobili ven najboljše valivke, jemljemo jajca za valjenje samo od njih. Mej piščanci zopet odbiramo za naprej najlepše živali in tako naprej. Pri tem je treba dovajati večkrat nove, sveže krvi v našo perutnino. Seveda je to precej težavna stvar in velika pomoč nam bo, ko dobimo postajo za perutnin-stvo, ki bo lahko oddajala dobre plemenske peteline kmetom po nizki ceni. 4. ) Zelo važno je, da si vzgojimo žival, ki prične leči zgodaj po zimi. Kaj nam pomaga kup jajec po leti, ko jajce nič ne velja, dočim stane po zimi eno jajce 8 do 10 vinarjev? Treba je torej zrediti žival, ki bo zimo dobro prenesla, kajti v v tem ravno tiči zmožnost leči po zimi. Laška kokoš, minerka, španske kokoši in vse živali z visokim grebenom sploh tu ne pridejo v poštev, ker vsem tem preradi zmrznejo grebeni v mrazu in konec je lege. Rabiti moremo samo živali z majhnim rožastim grebenom, ki ne ozebe. Laške pute z majhnim rožnatim grebenom so zavoljo svoje rodovitnosti zelo pripravne za križanje, tudi wyandotke, plymouth-roks i. t. d. so dobre vrste v naš namen, tako za jajca, kakor za meso. 5.) Ko imamo dobro pleme v hiši, moramo še poseči po umetni valivnici in se tako oprostiti naravnih valivk. K temu smo prisiljeni, ker naše pute kvočejo večinoma šele maja, junija, torej ob času, ko potrebujemo mi že skoro doraslih mladih živali, da jih moremo izkoristiti skozi eno celo leto, t. j. do prvega golenja. Poleg valivnice potrebujemo tudi dobre umetne koklje, kajti srečna zreja umetno izvaljenih piščancev je slednjič vendarle glavna stvar. Naši znani aparati nikakor še niso popolni, imajo mnoge napake in nikoli ne morejo popolnoma nadomeščati naravne matere, ostanejo vedno le — surogat (nadomestilo). Večina naših izdelovalcev valilnic ima napačne nazore ozirom vlažnosti v vališču, ozirom prezračevanja, obračanja jajec i. t. d. Znano mi je več raznih sestavov valivnic. Najbolj povšeči mi je še tako imenovani termofor-valivnica. Termofor ni nič druzega, nego votla okrogla škatlja iz kositra, v kateri je (ne prav polna) neke vrste sol; to sol je treba s kuhanjem v kropu stopiti (v J/2 ure se zgodi) in predno sc sol zopet strdi, daje skozi 9—12, celo 24 ur iz sebe prijetno, enakomerno gorkoto. Ker ni treba tukaj nobene direktne gorkote, ne svetilke, zato je praktična vporabnost tega zistema umljiva. Termoforovi zistem je posebno važen za umetno kokljo. Kajti ta mora po navadi stati v kakem hlevu ali drugem prostoru, kjer je velika nevarnost radi ognja. Ter-moforovo umetno kokljo pa lahko denem sredi v slamo brez najmanjše nevarnosti. A nikjer ne sme biti na majhnem prostoru preveč živali skupaj. Tudi v perutninstvu so neobhodno potrebni predpogoj za vspeh svetloba, zrak, solnce in prostor. Sploh naj nikdo ne misli, da je mogoče v ozkih kletkah, na tesnih dvoriščih pečati se vspešno s perut-ninstvom. Kokoš spada med ptice tekavce in hoče imeti v prvi vrsti prostost. Drugače je z gosjo, to lahko spitaš zaprto na tesnem. 6.) Umno krmljenje po zimi je največjega pomena. Zelo dobro je pokladati po zimi toplo pičo in toplo vodo, s tem se jajčnost zelo pospešuje. Tudi v ta namen nam termofor dobro služi, ki drži celi dan vodo pri ca. 25° C. Ako izpolnimo te predpogoje in ako se ne zaletimo precej spočetka v velike reči, ampak če začnemo z malim in zidamo naprej na varni podlagi, potem se perut-ninoreja izplača. Zelo važno je slednjič tudi to, da se perutninarji združijo v zadruge, da morejo svoje blago dobro prodati. Saj je to glavna stvar pri celi reji. Radovan Slov. Mlekarstvo in sirarstvo. Temeljna pravila za mlekarstvo. 1. Ravnaj s kravami vedno prijazno in ne tolci jih nikdar z lesenimi držali ali podobnimi rečmi. Prašičev in kokošij nikakor ne puščaj v hlev. 2. Obriši večkrat hlevska okna, da bo mogla svetloba v hlev. 3. Prezračuj pogosto z odpiranjem oken in ventilacije, a v prepihu živina ne sme stati. 4. Toplina v hlevu ne sme biti nikoli čez 15° C. Zato obesi v hlev priprost toplomer. Boljši je mrzel a čist, nego topel a slab zrak. 5. Najboljše sredstvo, ohraniti zrak čist in slamo suho, je šota. 6. Skidaj gnoj dvakrat na dan iz hleva, pa nikoli med molžo. Stojišče pod kravami naj bo kolikor moč snažno. Gnojnice ne sme posrkati vse slama, ampak se mora po možnosti odtekati naprej. Osnaži in razkuži hlev prav temeljito eden ali dvakrat na leto. 7. Krtači (štrgljaj) krave prav pridno in nikoli ne pusti, da bi se blato in gnoj držala nog ali trebuha. Celo rep krave naj bo snažen. 8. Obrisi pred molžo vime s snažno suho cunjo. 9. Molzi s čistimi, suhimi rokami, najbolje z zavihanimi rokavi ; gornja obleka naj bo taka, da se da lahko oprati. 10. Izmolzi vime prav do zadnjega, kajti poslednje mleko je naj bolj mastno. 11. Pazi na barvo in kakovost mleka in na morebitno njegovo spremembo, ki bi te opozorila na bolezen živali. 12. Precedi mleko takoj v nabiralno, večjo posodo; ne pusti stati mleka v hlevu, ampak spravi ga čim preje na sveži zrak. 13. Vso molzno in mlečno posodo drži prav čisto in umivaj jo večkrat s kropom z raztopljeno sodo. 14. Do mleka mora imeti sveži zrak prost vstop, zato od kraja pokrov samo na lahko postavi na posodo. 15. Nikoli ne mešaj mleka od različnih molž, predno se ni vse mleko popolnoma shladilo. IG. Vodnjak ne sme biti blizu hleva ne gnojišča. 17. Vsaj mladi živini daj po leti in po zimi priliko, da se spreleti na prostem v ogradi. 18. Telet ne pusti celi čas pri kravi, ampak napajaj jih sam z mlekom po določenih pravilih (kako, o tem stoji v našem listu že več navodil). Ta izvrstna pravila imajo na Švedskem nabita po kravjih hlevih, in kar je še važnejše, jih tudi iz-polnujejo. J. Krivic. Sadjarstvo. Ncrodovltuost sadnega drevja. (Odgovor na vprašanje A. J. na P) Vzroki nerodovitnosti so lahko različni, zato so tudi sredstva za odpomoč zelo različna. 1.) Vse sadno drevje je nerodovitno, dokler je še mlado. Doseči mora preje primerno starost, da more roditi. Ta starost je različna po vrsti, podlagi na koje smo cepili, kraju i. t. d., zato nastopi pri tem drevesu že v tretjem letu po saditvi na stalno mesto, pri onem šele v desetem ali petnajstem letu. Sredstvo najboljše: potrpežljivost ali božja mast. 2. ) Zemlja je premastna in bogata na dušiku, ker draži drevje, da poženejo močne korenine in poganjajo brez prestanka sočnate poganjke, a ne cvetnih popkov. Sredstvo: Opustiti je treba dušičnato gnojenje s hlevskim gnojem, gnojnico, straniščem in perutninskim gnojem, čilskim solitrom. Mesto tega pa k drevju več apna, lesnega pepela, Tomaževe žlindre, superfosfata. 3. ) Pomanjkanje redilnih snovi. Sredstva: gnojenje, posebno z nazadnje naštetimi snovmi. 4. ) Premočno obrezovanje, vsled česar žene drevje sicer bohotne poganjke, pa nič popkov in cvetja. Sredstvo: Ne obrezovati, oziroma samo izrezovati, ne prikrajševati poganjkov. Dve ali tri leta se z obrezovanjem popolnoma preneha. 5. ) Slabe vrste. Dobre vrste rodijo dostikrat vsako leto, dočim slabe vrste leto za letom nič ne rodijo. Sredstvo: treba je drevje precepiti z dobrimi vrstami. 6. ) Pomanjkljivo oplojevanje cvetja. Sredstvo: Več vrst je treba saditi namešanih mej seboj, v sadnem vrtu naj bodo čebele, ki prenašajo cvetni prah (obnožino) od cveta do cveta. 7. ) Slabo vreme ob času cvetja, mraz in dolgotrajno deževje. 8. ) Prevelika rodovitnost v enem letu ima za posledico nero-dovitnost v naslednjem letu. Sredstvo: Odtrgati je treba iz gostih klopčičev sadje, kar gaje preveč; na ta način postane ostalo sadje mnogo debelejše, ob enem se pa popki za bodoče leto mnogo lepše razvijejo. Se drugo sredstvo je gnoj. 9. ) Velika rodovitnost v mladosti ima običajno za posledico nerodovitnost v starosti. Zato je ena največjih napak v sadjarstvu, če se pusti mlado drevje, da zgodaj obilno rodi in sc tako popolnoma uniči. Prvi dve leti po vsaditvi se sadno drevo sploh ne sme pustiti, da bi rodilo, najbolje je potrgati precej nastavljeno cvetje in tudi naslednjih pet let ne sme se pustiti nikoli toliko sadov, da bi pri tem trpela življenska moč drevja. 10.) Neugodno stališče drevesa. Sredstvo : Sajenje utrjenih in skromnih vrst, kajti žlahtne vrste so bolj omehkužene. Dalje pomaga tudi skrbna priprava zemlje pred sajenjem, negovanje vsajenega drevesa in gnojenje. Dostikrat je vzrok nerodovitnosti le slaba vrsta drevja. Da, ko bi bilo drevo le druge vrste, potem bi že bilo. Neštetokrat se ponavlja ta želja. I no, saj imaš lahko drugo vrsto. Zato ni treba ne veliko časa, ne denarja, da spremeniš neprimerno vrsto v bolj pripravno. Treba le drevo precepiti. Čudno, da so mnogi sadjarji veliko preje pripravljeni drevo posekati in ga vreči na ogenj, kakor pa precepiti. Nobenega drevesa, ki ima še življenje v sebi ne smemo posekati. Deset let trpi, da more na novo vsajeno drevo roditi, precepljeno drevo rodi v tretjem, četrtem letu in kako obilno! Vse moči okoreninjenega drevesa popolnoma izrabimo. Ni treba nič prekopavati, gnojiti se pri tem celo nič ne sme. Cepiti seveda ne moremo vsake mladike. Tudi ne sme ostati preveč lesa stare sorte na drevesu, zato pustimo samo najmočnejše veje in cepimo tam, kjer imajo veje 3—4 centimetre v premeru. Za silo se more precepiti tudi še veja, ki ima 10 centimetrov v premeru. Na vsako večjo rano prideta najmanj dva še bolje trije, pa tudi štirje do šest čepov. Na vsakem mestu ima seveda ostati ena sama veja, več čepov stavimo samo zato, da se velika rana preje zaceli in to je glavna stvar. Pozneje, ko mladike niso več potrebne, se odrežejo. Preceplja se v začetku meseca m arci j a. Za staro drevje je najbolje cepiti v precep, toda tako, da zareza ne gre skozi sredo veje, ampak da se naredi več stranskih zarez. Vse veje enega drevesa moramo požlahtniti na enkrat. Ni praktično, to delo porazdeliti na več let, ker drevo lažje prenaša enkratno, nego večkratno motenje. Požagaj v začetku marca vse močne veje in takoj cepi in ničesar se ti ni bati. Iz žlahtnih čepov poženo popki in vejice, s katerimi se ravno tako ravna, kot bi bili naravni poganjki. Kjer so pregosti, se izrežejo, stranske vejice na konceh prikrajšajo i. t. d. Da bo imela precepitev povsodi tudi zaželjeni vspeh, prosim zapomniti si posebno tele tri reči: 1. ) Cepi naj samo izurjen in siguren cepilec. Drevo zelo trpi, ako se večje število čepov ne prime. 2. ) Kakor hitro je cep dobro priraščen in veselo poganja, se prereže ličje, s katerim je bil cep privezan, z nožem, drugače se ličje zaje v cep in ta se odlomi. Ob enem je treba tudi divje poganjke, ki nastajajo okrog žlahtnega čepu v veliki množini, prikrajšati vse, deloma tudi popolnoma odrezati, drugače zamorijo žlahtno mladiko. 3. ) Ako žlahtne mladike na visokem deblu prav čvrsto poganjajo, tedaj so v nevarnosti, da jih veter odlomi. Ne preostaja drugega kot privezati palčice na deblo in na te varno pritrditi žlahtne mladike. V jeseni se lahko palice odstranijo. Ce kdo vpraša, po katerem načinu naj se precepi, tedaj moram odgovoriti, da ima vsak dober sadjar svoj poseben način in da se ne smemo vmešavati v njegove zadeve. Vobče se posreči na jablani in hruški vsaki način. Češnje se cepijo v precep ali za kožo. Češplje se kopulirajo. Breskve in marelice se primejo najraje z okulacijo (cepljenje na oko). Splošno. Vzroki, da se kruh ne d& lepo speči. Ni mala škoda, o katerej danes govorim. Marsikatera gospodinja toži in mnoga družina čuti težavo, da se ne more naužiti božjega daru — kruha, to pa edino zategadelj, ker se ta ni pripravil, kot zdrava in tečna hrana. Navadno je spodnji del premasten, gornja skorja pa se loči od njega. Vmes pa se kmalu povsod napravi plesenj, da je takšen kruh že čez nekaj dnij do cela pokvarjen. Kdor nima čvrst in zdrav želodec, že iz skušnje kmalu ve, da mu je tak kruh, bodisi nov ali bolj star — škodljiv. Koliko se take hrane potrati, ker je ne more in ne mara marsikdo uživati! In koliko tožb, očitanja, pa še grenkih ur zraven, samo radi te napake pri hiši! Navrh se pa tudi pozna kmetu, ako se zrnje in moka vzame, kruh pa nič ne zaleže. Da se takim nedostatkom vsaj nekoliko pride na sled, namenil sem se napisati o tem nekaj vrstic. Najprej treba nam je znati, na kakšen način nastane kruh. Treba je za to: 1. moka, 2. kvas in 3. pecivo ali kurjava. To vse moramo pregledati do dobrega, ali je vse v redu, pa bomo med njimi najbrž našli jeden ali več uzrokov, da se nam ljubi kruhek tako rad skvari. Prvič velja pregledati moko. Ta je morda še dostikrat nedolžna, drugače, da pa pride marsikdaj iz zelenega, nedoraslega in vlažnega zrnja. To je pogosto začetek naše nezgode. Prvi pogoj, da da zrnje iz sebe pravo zdravo moko je, da je ono zadostno dozorelo in se posušilo. Velja naj skušnja, ako se je v klasju premalo, naj se zrnje tembolj pozneje presuši do dobrega. Vsekako pa mora biti zrnje pred mletjem že zadosti suho, da se d& z nohtmi ali zobmi krhati. Ako je še pri tem vlažno, ne bo se dalo prida mleti, še manj pa iz takšne moke kaj prida kruha izpeči. Ako se toraj primeri, da se mora zrnje spraviti vlažno, treba ga je pred shranjenjem, kakor tudi pred mletvijo, do dobrega presušiti, ako se hočemo škode obvarovati. Sušiti je pak najboljše na zraku, kar se zgodi na rjuhah na prostem, še veliko ložje pa na za to pripravnih sušilnicah pod streho. Samo v sili in po zimi velja to na zakurjeni peči. Ako imamo zrnje precej vlažno, ne smemo pozabiti opozoriti mlinarja, da napravi moko bolj de-belozrnato, kar se v mlinu lahko stori. Takšna moka pri kvašenju veliko manj upada in ima toraj kvas večji uspeh. Se nekaj ne smemo pozabiti. Navada je marsikje po kmetih, da se moka pred kvašenjem preseje skozi sito. To velja prvič zato, da se moka res in drugih ostankov lepo očedi. Pa še drugo vrednost ima to presojanje. S tem se namreč moka lepo zrahlja, ob enem pa navzame zraka, da jo potem veliko lažje prevzame kvas. Na to lastnost moke nikoli ne smemo pozabiti, da storimo to delo presojanja, in če smo moko tudi od drugod dobili. Ravno to delo nam je morda moko, od drugod poslano, nekako zrahljalo in s tem popravilo. Sedaj pa pridemo do kvasa. Tega je pač treba tudi natančno preiskati, ali ni morda zanemarjen in vsled tega pokvarjen? Znano je namreč, da kvas narejen v tvor-nicah, kakoršen se v obče rabi v naših pekarijah, mora biti vedno in z vso skrbjo shranjen. Dobro zavit v snažni posodi, kjer ga ne more najti suša, vlažnost, niti prevelik mraz ali gorkota. To pravilo, ki je temelj kvasu v pekarijah, pa gotovo ne more biti nasprotno kvasu, katerega napravljajo naše kuharice pri domačem kruhu. Zalih og, da je radi zanemarjenja in nevednosti kvas pri mnogih hišah ves drugačen, nego bi imel biti. Kuharice naj bi si zapomnile, da se mora kvas dobiti od prvega testa v neškah, primerno razdrobiti na pokrovu, pa shraniti na zračnem, ne presuhem prostoru, to pa seveda takšnem, kjer ne more kaj nesnažnega blizu. Tako shranjen kvas ohrani svojo kalji-vost do blizu par tednov, dočim sprva pokvarjen izgubi svojo moč lahko že v par dneh. To se pa vidi kmalu pri prvi priliki, ko se zopet peče kruh, ko se noče (ne more) testo vzkipovati. In da se ta nezgoda ne širi dalje, je najbolje, da dobimo kvas za prihodnjo peko kruha od drugod, kajti resnica je, da iz pokaženega testa tudi ne bode dobrega kvasu za naprej. Dalje je treba tudi paziti na delo pri kvašenju, ne sme se takrat bati dekla ali gospodinja truda, da se testo prav dobro pregnjete. Ob enem ona lahko opazi, ako je na testu kaj kvarljivega, kar se v tem času morda da še popraviti. To se pozna potem, ako se testo enako lepu ali limu sprijema in ko se z roko pogladi po njem, se blišči. To je znak, da ga kvas še ni prešel in da se to zgodi, treba ga je še gnesti, vmes pa z suho moko potresati. Tudi je vredno omeniti, da pri tem delu — kvašenju — je potrebna okoli nešk primerna gorkota, kakor tudi topla voda, da roka v njej strpi. Nazadnje ne smemo pozabiti na peč ali kurjavo. Tudi ta ima rada svoje muhe, katere delajo večkrat škodo. Govorim po skušnjah mnogih in brez ovinkov. Peč sama mora biti sestavljena iz bolj suhega gradiva, torej kamenja, najboljše pa je še iz dobro žgane opeke. Poleg tega se priporoča pri tlaku v peči pod opeko nasuti vrsto stolčenega oglja, katerega se napravi doma, ali dobi pri ogljarnicah. Pozabiti pa se ne sme poleg tega na suha drva, katera dajo pravo grkoto, da se testo še v peči pravilno naraste in stori lepo spečen, 'pa zdrav kruh. Se nisem pri koncu: Znati se mora tudi, kedaj naj se vzame kruh iz peči. Navadno znamenje je, da se vzame kateri manjši hleb, potolče po skorji na obeh straneh in če ta že odmeva, je vzrok, da je tudi v sredini že pečen. Več pa o tem ne bom govoril , saj vsacega najbolj uči skušnja. Ker o tem predmetu nisem še čital nobene besede, pač pa slišal pritožbe, zdelo se mi je umestno napisati par vrstic z željo, naj bi ljubim rojakom s kakšnim nasvetom vsaj k tečnemu kruhu pripomogel. Pohorski. Med, sredstvo za ohranjcnje presnega masla. Holandski čebelarski list piše: „Vlij 5 dek medu na 1 kg presnega masla in dobro pregneti to zmes na čedni mokri podlagi, najbolje na gnetilniku v mlekarni. Ta pridevek da maslu nek okus, ki ga sladkosnedeži zelo obrajtajo, ob enem pa tudi zabrani, da ne postane maslo z lepa žaltavo.u Stvar je gotovo vredna, da se poskusi v mali meri. Saj na zgubi nismo nič; med, ki se pridene putru, ostane v njem in se proda kot tak, med pa je cenejši od putra. Ohranilne (antiseptične) snovi v medu so mravljina kislina in eterična, prav lahko izpuhtljiva olja. Zanimivo je to, da so že stari izobraženi narodi rabili med kot sredstvo zoper pokvarjenje ozir. kot sredstvo za konserviranje jedil. Itazpis daril iz cesarja Franca Jožefa I. zaklada za stare in zveste kmetijske posle. Iz tega zaklada, ki je bil ustanovljen 1. 1898. v proslavo vladarjeve petdesetletnice, se letos odda deset daril po 20 kron. Ta darila se razdele meseca decembra takim kmetijskim poslom s Kranjskega, ki še sedaj služijo in se izkažejo, da so nravnega vedenja in da služijo mnogo (najmanj 30) let neprenehoma pri eni-inisti hiši, ki se peča s kmetijstvom, pa doslej še niso bili obdarovani. Prošnje je vložiti do 10. decembra t. 1. pri podpisanem odboru. Vsaka prošnja (ki je ni treba kolekovati) mora biti potrjena od domačega gospoda župnika in od županstva. Podpisani odbor prav prijazno prosi vse one, ki so jim taki posli znani, naj jih opozore na ta razglas ter jim pomagajo sestaviti prošnjo, ali pa naj jo narede namesto njih. Glavni odbor c. kr. kmetijske družbe kranjske. V Ljubljani, 15. novembra 1904. Vprašanja in odgovori. Vprašanje dO.: (A. J. na P.) Na vrtu zunaj imam već lepih, močnih hrušek z zdravimi debli in košatimi kronami, z eno besedo drevesa, ki vsakega prijatelja sadjarstva razveselijo — žalibog, da imajo veliko napako. Več ko dvajset let že rastejo, pa ves ta čas sem imel samo enkrat trgatev, da sem bil deloma zadovoljen, sicer pa dobim vsako leto ali nič, ali pa samo opomin od dreves, da ko bi rodila, bi dobil lahko veliko tepek od njih. Kaj pravite, gd. urednik, kaj bi vtegnil biti vzrok in kako naj si pomagam. Škoda se mi zdi, krasno drevje posekati. Odgovor najdete v članku „Nero-dovitnost sadnega drevja" v današnji številki „Nar. Gospodarja". Kedo proda stare letnike »Narodnega Gospodarja« — tudi nevezane — nam blagovoli sporočiti. Badema (v Istri), ,3.“. svoji zadružni kleti 4000 hi črnega In 600 hi belega vina. Kdor hoče kupiti izborno istrsko kapljico po zmernih cenah, jo dobi zanesljivo pri gospodarskem društvu,v Bademi. Zajamčeno pristno vino Kmetijsko društvo v Vipavi veliko množino, katero prodaje za mašna vina belo od 40—30 kron 100 l postavljeno na postajo Postojna. Rudeče pa od 36 —40 kron. Zadrugam in večjim odjemalcem oddaja vino po izjemnih znižanih cenah. V zalogi je tudi tropinsko žganje. Prlnfirnfra en • Vznjemiiii zavnroval-n l|IUI Uba 30 . nlclt prot i požarnim škodam in poškodbi zvonov. Edini domaći zavod te stroke: Ljubljana, Medjatova hiša. I ali dva mlekarska učenca sprejme večja mlekarska Zadruga. Pojasnila daje „Zadružna Zveza'. Lastni pridelek! Zeljno seme (kaps) zanesljivo kaljivo, edino pravega kašelskega zelja, ki naredi lepe, trde glave, ter rodi v vsaki zemlji. Prodaja dokler je kaj zaloge, navadno žlico (20 gr.) za 80 v, poštnine prosto Ig. Mercina, posestnik in trgovec v Zg Kašlju p Zalog, Kranjsko. Pri manjših naročilih spsejemajo se tudi pisemske znamke. Na naročila brez denarja se ne ozira. 8—1 Omaro za led jasnila daje „Gospodarska zveza'. Službo poslovodje leten mož, ki že več let deluje pri velikem konsumnem društvu ter vse tozadevne posle popolnoma pozna. Več se izve pri našem uredništvu. Na Nižje-Avstrijskem proda se 1155 oralov gozda Starost in vrste: 285 oralov 61—80 let 224 „ 31-60 „ 365 „ 21—40 „ 181 „ 1-20 „ stare smreke, jelke, hoje, bukve. Oral je 57 tirov. Gena: 360.000 K; potrebna svota: 180,000 K. Ker se dobijo za zemljo kupci, se da to posestvo dobro parcelirati — in ostane kupcu gozda samo les. Poizvedbe na: 3—2 It. It. 122 posterestante. Karlovi vari. Češko. Združene tovarne za volnene izdelke prodajo letos spet samo po meni direktno konjerejcem približno 4000 takozvanih vojaških konjskih odej. Cena: 1 samo K 4*40 in par samo K 8*40 (6 parov poštnine prosto.) Odeje — temnosive — so debelo in trpežne ter grejejo kot kožub, velikost 150/200 cm, toraj pokrijejo celega konja. — Razločno pisana naročila naj se pošiljajo na Steiner-jevo komisijsko trgovino združenih tovarn za odeje, Dunaj II., Taborstrasse 27. — Denar se pošlje v naprej, sicer se naročilo izpelje proti povzetju. Za odeje, ki bi ne prijale, vrnem denar. Velika ponaročila, tako od posestnikov Gebauer, Noisternig, Mallnitz, župnik Bardin, Lang, Rotter, Suchodoli itd. 12—3 Globe mlekarske naprave kakor tudi vse stroje in orodje za transport mleka, za delanje masla, sira itd. izborno napravljeno prodaja Globe - separator-družba Dunaj XVl/2 Neumayergasse Nr. 17. Zahtevajte ilusirovane cenike. Zastopnilci se iščejo. x—1 PF" Fj © c«te dolge živeti in se veseliti dobrega zdravja? Da dosežete to, skrbite zato, da ohranite zdrav želodec in redno prebavljanje. Vsakomur, kdor je želodec s težkimi, prevročimi ali premrzlimi jedili pokvaril ali prehladil, gotovo pomaga GERMANOV ŽIVLJENJSKI CVET (ESENCA), katerega z največim uspehom rabi pri poniiinjkiuijn teka, slabosti želodca, iiapilmenju, gorečici (zgagi), slabosti, glavobolu, omotici, krču, zaprtem telesu, zlati žili. Po preobilih pojedinah, posebno pri mastnih in težko prebavljivih jedilih, ta cvet odstrani tiskanje in bolečine in zbuja tek, s čemur v visoki meri pomaga k ohranjenju telesa Ker odstranjuje vse sprijene šoke iz telesa, očiščuje kri, in ima tudi pred vsemi podobnimi pripomočki to prednost, da je čisto neškodljiv, če se tudi rabi dolga leta, ker je napravljen iz najfinejših, skrbno izbranih zelišč, ter ima prijeten, grenko-aromatičen okus, da ga morejo rabiti tudi občutljive osebe, otroci in žene. Germanov žlvljenski cvet kot pravo ljudsko in domače sredstvo, naj ne manjka v nobeni hiši, ker dostikrat obvaruje pred hudo boleznijo, ko ni zdravniške pomoči blizu Pri nakupu naj se vedno zahteva Germanov živi jenski cvet iz lekarne „črni or01“ v Belovaru, ker so še sredstva z enakim imenom, a ne tako dobra. Za znamenje pristnosti mora svaka steklenica, ki je v zelenem zavitku nositi polno ime tvrdke: Lekarna „pri črnem orlu“ K. Germana v Belovaru (Hrvatsko), kamor je tudi pošiljati vsa poštna naročila. Cena steklenice K 140. po pošti vsaj dve steklenici. Za zavoj 40 vin. več, kot poštno povzetje, ali se pošlje znesek prej. Naslovi morajo biti pisani razločno in natanko. Pojasnila, prospekti, navod o porabi zastonj. Germanov življenski cvet moram trpečemu človeštvu najtopleje priporočiti, ker sem se osebno, kakor pri mnogih občanih katerim sem ga priporočal, mogel prepričati, o izvrstnih uspehih. Edmund Medeotti, župnik v Trojstvu, Hrvatsko. Naznanjam Vam, da sem od raznih stranij poskusil že mnogo sredstev, ali nobeno ni imelo zaželjeni uspeh, kakor Germanov življenski cvet. Andrej Žižek, Sv. Ana na Krembergu. Pošljite mi zopet osem steklenic Germanovega življenskega cveta, ki ga bom vsem bolehajočim na želodcu najtopleje priporočala Jaz že okrevam. 225 26—6 Apolonija Haberl v Semrijah, Štajersko. — 36? — Kmetovalci rešite svojo živino meličine in krhkosti kosti, kar je po mnenji živinozdravnikov neizogibno, ker ima letos krma premalo rudninskih snovij s tem, da ji redno pridevate Barthel-novo Majno apno. Nekaj dek vsaki dan v preprečcnje koristi več, kot ravno toliko kil, če se je bolezen že pojavila. Potrebuje se za pol leta zn eno kravo 6—7 fcf/, za 1 svinjo 3—4 l:fj. Poduk o klajnem apnu in o boleznih zastonj. Stroški mali! Korist tisočkratna! Svari se pred posnemanji pod imenom redilno apno, klajna koščena moka itd. Zahtevajte povsod izrecno samo-le kot najstarejše, najpriznanejše in najbolje Barthel-novo klajno apno. Dobi se pri 12—5 „Gospodarski zvezi“ v Ljubljani. <Žg3333303333333333333CCCCCCCCCCCCCCCCCC! C. kr. priv. « pred ognjem in tatovi varne ww blagajne prodaja najceneje dobro znana tovarna blagajnic M. Adlerslliigel založnik Raiffeisnov!h posojilnic Dunaj, L, Franz Josephs-Ouai li 13. 210 24-22 jftCCCC€C33333333333333333333333333333333i 81 Amerikanski motor na bencin najsposobnejši motor za Kmetijo in rokodelce, ker je jed-nostaven in zanesljiv ter malo stane, kar se pri nobenem drugem motorju ne doseže. Več motorjev od nas že » teko pri poljedelcih, koji so nam za iste prav hvaležni, ker z njim mlati, rezanco reže, drva žaga in sploh opravi vsako delo za majhen denar. Najboljše poljedelske stroje, kakor: mlatilnice, slamoreznice, gepeljne, čistilnice, mline in preše za sadje in grozdje itd. Železo, traverze, železniške šine, cement, Štorje za strop in vso potrebščino za stavbe, okov in orodje ter pozlačene nagrobne križe se dobe najceneje pri 224 x 9 Karol Kavšeka nasled. Schneider & Verovšek trgovina z železnino In zaloga poljedelj. strojev Ljubljana, Dunajska cesta št. 16. Nad 360.000 v rabi! Nad 600 prvih odlikovanj! o o S-e 6 R[ Delniška družba iUfa-Scnaralor ti ti ti W \ v Gradcu, Annenstrasse 26. O S-e <3 -M 11 premim berite! Prc5im berite! SMii 8 rS tsl (gadovoljno $am potrdim, da so od $aše cenjene tvrdke ti ►s ti Q> |> za našo mlekarno postavljeni stroji, in mlekarske oprave sploh CD r$ M najboljše kakovosti in nas v vsaki svrhi popolnoma zadovoljujejo. ti O (Ze opravičenim ponosom se zato lahko sklicujete na tukajšno mle- TJ o> karsko opravo, katera se gotovo lahko prišteva k najmodernejšim o ca o ti. o (U delovršbam. Spoštovanjem Deželna mlekarna in šola ja sirarstvo v Hromeriju, Moravsko. Kromeriž, dne 20. maja 1903. (Anton Liska, l. r. ravnatelj. O ti- CD * 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) e e 1 Gospodarska zveza • centrala za skupni nakup in prodajo v Ljubljani, Gradišče št. 1 e % (uhod; Kongresni trg št. 16) pi*<>:-■;Iu.j0 za, svoje elane vse^ QosPot*arskih potrebščin, posebno pa umetnih gnojil: To- — maževe žlindre, kalijeve soli, solitra, superfosfatov itd., modre galice, žvepla, krme, koruzne moke, otrobov itd., semen, živine, strojev, orodja itd.; % e na.sOsziJ-lp vseh gospodinjskih potrebščin; • vsakovrstnih kmetijskih pridelkov in izdelkov. 1 jMT* Zaloga Barthel-ovega klajnega apna, oddaja se od 5 kg. naprej. 1 • 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) 4) • • C+rnii TQ roTiininn na putent valjčkih z mnzljivimi tetaji dirujl Za I ctallil/U lahko za goniti, kar prihrani 40°/o moči Beznica za repo in krompir, Mlini za drobljenje in mečkanje, Parnica za živinsko klajo, Prenosljive štedilne peči ViT liranimi ali neemaljiranimi vloženimi kotli, stoječe ali za prevožnjo, za kuhanje in parjenje živinske klaje, krompirja za različno poljedelsko in domačo porabo itd., potem Stroj za kuruzo roškati, Mlini za čiščenje žita, Čistilni stroji trijerji Stiskalnice za seno in slamo Stroji za mlatiti, viteli, jekleni plugi, va-larji in brane. Najboljši stroji za sejati „AGRICOLA<: (zistem s premakljivim kolesom) jako priročni, brez spremeiijnlnih koles za vsako seme, za v goro in dolino. Samotvorne patentovane briz-galnice za pokončavanje gren-kulje, na drevju in hmelju, škodljivcev, peronospore itd. gg Vse to stroje izdeluje po naj-mss novejši odlikovani napravi Ph. Mayfarth & Comp. tovarne za poljedelske stroje, livarne železa in fužine na par DUNAJ, II./l. Taborstrasse št. 71. iv 24-7 Obširni katalogi brezplačno. — Zastopniki in prodajalci se iščejo. Izdajatelj: Zadružna Zveza v Ljubljani. Odgovorni urednik: Ivan Rožman, uradni vodja „Zadrnžne zveze“. — Tisek Zadružne tiskarne v Ljubljani.