Ugotavljanje števila probiotičnih mikroorganizmov v krmnih mešanicah - Novak, Rok (Acta agriculturae Slovenica, 2008)
V prehrani živali se uporablja širok spekter probiotičnih mikroorganizmov, ki pripadajo mlečnokislinskim bakterijam, kvasovkam ali rodu Bacillus. V raziskavi smo ugotavljali število mikroorganizmov oziroma njihovih spor v različnih krmnih mešanicah in premiksih, ki so vsebovali komercialne probiotične pripravke Bioplus 2b, Vebac ali Biosaf. Pri bakterijskih sevih Bacillus subtilis in Bacillus licheniformis, ki smo ju osamili iz pripravka Bioplus 2b, smo ugotavljali občutljivost za antibiotike, protimikrobno aktivnost ter sposobnost preivetja v simuliranem želodčnem in črevesnem soku. Ugotovili smo, da je bilo v vseh testiranih proizvodih število probiotičnih mikroorganizmov oziroma spor manjše od deklariranega. Razlika med deklariranim in ugotovljenim številom je bila največja pri proizvodih z dodatkom pripravkov Vebac in Biosaf. Izolata B. subtilis in B. licheniformis sta občutljiva za vse izbrane antibiotike razen metronidazola. Test preživetja je pokazal, da simulirana želodčni oz. črevesni sok nimata večjega vpliva na preživetje spor, vegetativne celice obeh sevov Bacillus pa so zelo občutljive za nizke vrednosti pH in žolčne soli. B. licheniformis je inhibiral rast predvsem po Gramu pozitivnih bakterij, medtem ko je bil B. subtilis učinkovitejši proti po Gramu negativnim bakterijam.
Keywords: animal husbandry; živinoreja; prehrana živali; krmne mešanice; microbiology; mikrobiologija; probiotiki