Pomen gozda za ohranjanje biodiverzitete dvoživk (Amphibia) na območju načrtovanega regijskega parka Kočevsko-Kolpa - Poboljšaj, Katja (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2000)
Na območju načrtovanega Regijskega parka Kočevsko-Kolpa je potekala rayiskava dvoivk od pomladi 1999 do jeseni 2000, kjer je bilo opaenih 13 vrst dvoivk na 47 najdiščih. Najpomembnejša mrestišča so predvsem območja večjih sklenjenih mokrišč v dolinah rek Ribnice in Rine, ter na širšem območju Kočevske Reke in Mlake pri Kočevski Reki. Le-ta imajo pomembno vlogo pri ohranjanju pestrosti vrst dvoivk in s tem biotske pestrosti goydov na celotnem območju Regijskega parka Kočevsko-Kolpa.
Keywords: biodiversity; biotska raznovrstnost; diverziteta; dvoživke; forest; gozd; mokrišča; regijski parki; Slovenia; Slovenija; živalstvo