AktdJUr [jlflj GLASILO DELOVNIH LJUDI DO BETI, KOMET j LETO XXIV Metlika, 25. februar 1988 Številka: 2 UVODNIK: Pred 8. marcem 8. marec je dan žena. Je nagelj v vazi, bombonjera na mizi. So lepe besede, so trenutki pozornosti. Pa se skušajmo spomniti: — kolikokrat med letom smo podarili ženi, dekletu rože — kolikokrat smo bili prijazni z nežnejšim spolom — kdaj smo nazadnje namesto žene pospravili stanovanje, pomili posodo, šli z otroki na sprehod — kolikokrat smo se smejali skupaj, si pripovedovali šale, se igrali Človek ne jezi se — kdaj smo nazadnje peljali ženo v kino, poslušat Henčka, Terezo — kdaj smo nazadnje pohvalili zajtrk, kosilo, večerjo — smo to leto že poljubili najdražjo ob srečanju ali ob slovesu — kdaj smo nazadnje dahnili boljši polovici: »Danes si čudovita, draga.« — in podobno in tako naprej in tako dalje Odgovorov ni treba obkroževati, ker to ni test. Je samo nekaj vprašanj, ki bi ob »da« prinesli več topline, medsebojnega razumevanja in lepše, znosnejše življenje. Tako pa drvimo... Naj bo osmi marec vesel, lep, sončen tudi navznotraj, poln prepričanja in resnice, da živimo enakopravno, srečno, polno življenje. Spoznanja, da vse skupaj niso fraze, gole, napihnjene in neumne. Naj se raztegne dan žena na celo leto. Uredništvo & S//////' /Y- \ NAŠA ANKETA Bomo stavkali po pravilih? Stavke postajajo običajna metoda udejanjanja oblasti delavcev. Kajti samoupravljanja je vedno manj in tako so stavke - ki so v tem primeru samoupravno ravnanje delavcev — vedno bolj pogoste. Zato je republiški svet Zveze sindikatov Slovenije sprejel osnutek stavkovnih pravil. S temi pravili je posredno priznana pravica do stavke. Sicer pa je v javnosti prevladalo splošno mnenje, da so ta pravila - kar 15 jih je — preobsežna in preveč zavito napisana. Pa tudi, da gre s temi pravili, v katerih so predvsem zapisane naloge in vloga delavskega sveta, stavkovnega odbora, osnovnih organizacij, občinskega sveta in republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije, za poskus birokratskega nadzora med stavkami. O tem, ali so stavkovna pravila potrebna ali ne, so mnenja v javnosti še vedno deljena. Tudi v tozdih metliške Beti in v Kometu, kjer smo tokrat anketirali delavce, so na vprašanje, ali je moč stavkati po določenih pravilih, scenariju, različno odgovorili. DUŠAN RUS, vodja skladišča gotovih izdelkov: »Imam svoje poglede na štrajke v naši družbi. Dnevni redi na sestankih političnih in samoupravnih organov so, razen pod »razno«, že vnaprej določeni. Če pa bi bili dnevni redi nekoliko manj zacementirani in bi se že na sestankih — ne glede na situacijo - pogovarjali o težavah, stavke sploh ne bi bile potrebne. Ko že pride do štrajka, ga vedno rešimo v korist stavkajočih. Takrat se vedno najde rešitev. To pa je dokaz, da bi lahko rešili probleme tudi brez štrajka. Do zadnja faza - če morda res druga rešitev ne bi bila mogoča — naj bi bila stavka. Vendar pa imamo na samoupravnih organih pravico in možnost povedati svoje težave. V naši osnovni organizaciji doslej sicer še nismo obravnavali osnutka stavkovnih pravil, menim pa, da za stavko niso potrebna pravila, saj bi bil tako štrajk preveč zbirokratiziran.« RAJKO ADLEŠIČ, koordinator baze podatkov v Sektorju za organizacijo informacijskih sistemov in predsednik izvršnega odbora osnovne organizacije ZSS v delovni skupnosti skupnih služb: »Sam sicer v štrajku še nisem sodeloval, toda izkušnje ljudi, ki so stavkali so, da gruča ljudi še nikoli ni imela točno določenega cilja. Niso točno opredelili zahteve do tistega, na katerega se obračajo. V štrajku vsak išče nekaj zase, zato ni nujno, da (nadaljevanje na 3. str.) vodilnimi. Če pa ne more ničesar doseči, mora izpolnjevati zahteve delavcev. Zdi se mi prav, da so sestavili pravila, ne vem pa, če bo zaradi tega ob stavkah manjša anarhija. Namen delavcev sicer ni, da bi stavkali, če pa že stavkajo, je prav, da se držijo pravil.« IVAN ŠKALJIN, pletilec v tozdu Metraža: »Morali bi skrbeti, da bi delavcem zagotovili primeren osebni dohodek in vse ostalo, pa do stavk stavk pride tam, kjer je vodstvo nesposobno ali ne reagira pravočasno na probleme. Če namreč lahko potem, ko se je stavka že začela, rešijo probleme, bi jih lahko tudi prej. Če bi bilo namreč okolje zdravo, bi morali že prej vedeti, da se pripravlja štrajk in bi lahko vodstvo delavcem že prej razložilo, kakšne so možnosti, da uresničijo njihove želje. Dejstvo pa je tudi, da stavka delavce sprosti in da se izkričijo. Menim pa, da tisti, ki je pisal stavkovna pravila, premalo pozna razmere v neposredni proizvodnji. Čeprav delavci v glavnem stavkajo zaradi prenizkih osebnih dohodkov, pa je vsaka stavka po svoje specifična.« VIDA FRAKELJ, adju-stirka in predsednica izvršnega odbora osnovne organizacije ZSS v tozdu Konfekcija: »Do stavke pride spontano, glavno vlogo pa naj bi imel sindikat, ki naj vzpostavi stik med delavci in ne bi prišlo. Delavci smo pristaši tega, da delamo in ne da stavkamo. Kako to, da se po stavki vedno najde rešitev, prej pa nikakor. Stroji v tovarnah pa stojijo in to na škodo delavcev. Mar ne bi delavcem že prej zagotovili takšne pogoje dela, da do štrajkov ne bi prišlo? Delavec nima časa razmišljati, kako bo štrajkal, ampak kako bo delal in za to delo dobil pravičen osebni dohodek. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi imeli več sestankov, na katerih bi delavce seznanili o vsem. Toda za sestanke je škoda pol ure ali uro, potem, ko stroji stojijo, pa ni škoda nekaj dni. Če bi se pravočasno o vsem pogovorili, potem ne bi bilo stavk in tako tudi stavkovna pravila ne bi bila potrebna.« IVICA FIR, tekstorirka in podpredsednica izvršnega odbora osnovne organizacije ZSS v tozdu Kodranka in volna: »Probleme bi morali delavci poskusiti rešiti v delovni organizaciji. Šele (nadaljevanje z 2. str.) je mnenje posameznika tudi mišljenje večine. Zato je zelo dobro, da delavci sestavijo stavkovni odbor, v katerem pa niso nujno člani obstoječega izvršnega odbora osnovne organizacije sindikata, saj dajo lahko le-temu tudi nezaupnico. Stavkovni odbor natančno opredeli zahteve, ki jih mora uresničiti poslovni organ. Dogajalo se je, da so delavci z vpitjem zahtevali svoje pravice, nikoli pa niso v nekaj točkah povedali, kaj je bistvo štrajka in tudi nikoli ni nihče bdel nad tem, kako se njihove zahteve uresničujejo. V stavkah, ki so organizirane po stavkovnih pravilih, pa prevzame vlogo stavkovni odbor, ki dela toliko časa, dokler niso zahteve uresničene. To je gotovo veliko bolje kot pa nered med stavkami. Zdi se mi, da je zelo dobro, da so sestavili pravila.« VERICA VRBOS, šivilja v Kometu: »Zdi se mi prav, da so sestavili stavkovna pravila. Delavci štrajkajo predvsem zaradi preslabih osebnih dohodkov, toda kako to, da se potem vedno najde denar, prej pa ne? Očitno bi morali v sindikalni organizaciji sestaviti tudi predstav-kovna pravila o tem, kako naj se obnašajo odgovorni, preden pride do štrajka. Če bi hotele delavke stavkati v naši delovni organizaciji, bi bila za to, da poskusimo najprej najti druge poti za rešitev problemov.« MARIJA TRČEK, šivilja v Kometu: »Vsaka stavka je nekaj posebnega, se razlikuje od drugih štrajkov, čeprav ljudje v glavnem stavkajo zaradi prenizkih prejemkov. Zato ni moč stavke postaviti togo v neke okvire, neka pravila. Bolje bi bilo, če bi se dalo z delavci pogovoriti na lep način. Če to pač ni mogoče, gredo delavci na cesto. Tudi pri nas v Kometu je bilo tako, da smo delavci zahtevali večje plače, a smo se pogovorili na sestanku na lep način. Ni bil potreben štrajk. Saj proti komu pa delavci pravzaprav sploh stavkajo? In če stroji stojijo, kdo je pri tem najbolj tepen? Prav delavci sami. Tako je štrajk pravzaprav velik bumerang.« M. J. Požar v Kod ran ki 31. januarja 1988 je prišlo na teksturirnem stroju ARCT tip FTF-75 št. 6 do požara. Izbruhnil je ob 9.45 uri, in sicer na pogonskem delu stroja. Takoj, ko so ga prisotni opazili, so začeli z gašenjem, tako da je bil lokaliziran samo na omenjeni del j stroja in pogašen v približno desetih minutah. Pri gašenju požara so bili trije delavci poškodovani: Anton Pezdirc, opekline po vratu in rokah, Željko Jurina, opekline po rokah in nogi in Zlatko Gršič, opekline po rokah. Vsem trem je bila nudena zdravniška pomoč v Zdravstvenem domu Metlika, a Anton Pezdirc je bil napoten na zdravljenje v bolnišnico. O nastalem požaru so bili potem obveščeni: postaja milice Metlika, UNZ Novo mesto, požarni in elektroenergetski inšpektor, ki so ugotavljali vzrok požara. Ugotovljeno je bilo, da je vzrok za nastanek požara pregrevanje ležaja elektromotorja za odsesovanje plinov. Ker je bila nedelja, je bila o požaru obveščena zavarovalnica v ponedeljek in so bili podvzeti ukrepi za sanacijo stanja. Imenovana je komisija za popis materialne škode, kakor tudi posledice v izpadu proizvodnje do končne sanacije stroja. Imeno- . vana je tudi ekipa, ki je j delala na sanaciji stroja. Na sanaciji stroja se je intenzivno delalo in je stroj ponovno začel s proizvodnjo 15. 2. 1988. Pri požaru je nastala materialna škoda, ker so bili nekateri strojni deli poškodovani, tudi nekaj materiala je neuporabno in je bil stroj nekaj časa onesposobljen za proizvodnjo. Ker je poleg zavarovanja proti požaru zavarovan tudi poškodovani material in j obratovalni zastoj, bo škodo povrnila zavarovalnica, vendar izpada proizvodnje, ki je povzročil zastoje tudi na ; ostalih delovnih fazah, ne bo j možno nadomestiti. Končni obračun škode bo izdelan po | ponovnem začetku obratovanja stroja, ko bodo znane še eventualne neugotovljene , napake. Ta požar je tudi opozoril, j da je potrebno požarni varnosti posvetiti večjo pozornost in preventivno zastaviti takšne ukrepe in zagotoviti pogoje, da se odpravijo j možni vzroki za nastanek i požarov, ker bi lahko imeli veliko večje posledice. Vinko Pavlinac - NAPREDEK NAS NE BO ČAKAL. STE ŽE RAZMIŠLJALI O KABELSKI TV? Jože Kumer: Pred 8. marcem ?/} U -popftt 4>LJ6 Metlika, 25. februar 1988 KAKO SMO POSLOVALI? Antiinflacijski program kot zavora O pogojih poslovanja smo govorili ob vsakem periodičnem obračunu, 'na koncu pa lahko zaključimo, da smo se najbolj poslabšali v 4. kvartalu, ali natančneje 15. novembra 1987, ko je stopil v veljavo tako imenovani antiinflacijski program. Le-ta nas je prizadel na zunanje trgovinskem področju in na področju materialnega poslovanja in še vedno predstavlja hudo zavoro. Z devalvacijo dinarja smo res nekaj pridobili pri rentabilnosti izvoza, vendar ne polnih 22 %, kolikor je bilo razvrednotenje dinarja, saj so se hkrati znižale izvozne vzpodbude. Ker pa Beti več uvaža kot izvaža, so se nam na uvozni strani znatno povečale cene osnovnega materiala. Ob zamrznitvi prodajnih cen so višje cene surovin in energije direktno načele naš poslovni rezultat. Tudi če bi bile naše cene popolnoma proste, jih ne bi'mogli dvigniti zaradi slabšega povpraševanja po tekstilnih proizvodih. Še pred sprejetjem protiinflacijskega programa smo imeli v mesecih avgustu, septembru in oktobru izpad realizacije najprej pri konfekciji in volni, kasneje pa še pri preji in metraži. Močno so nam porasle zaloge, zato smo sprejeli projekt optimizacije zalog 100 dni vezave v enem letu in ta sistem vgradili tudi v nagrajevanje. Nikakor ni dovoljeno delati na zalogo, ker nam obresti od kapitala dobesedno požro ves rezultat dela in ne samo, da nič ne zaslužimo, ampak proizvajamo PROIZVODNJA: Načrtovano proizvodnjo smo dosegli v naslednji velikosti (glej tabelo I.): TABELA I. direktno izgubo v določenih ‘ fazah delovnega procesa. Lansko leto je bilo leto rekordne inflacije. Cene na drobno v decembru 1987 v primerjavi z decembrom 1986 so bile višje za polnih 170 odstotkov. Ocenjujemo, da bo do ekspanzije cen prišlo tudi v času trajanja protiinflacijskega programa do 30. 5. 1988 na podlagi usklajevanja cen, najbolj pa po tem roku. Iz vsega tega lahko zaključimo, da je naša DO Beti dosegla in presegla vse planske cilje, kljub temu pa bodo vsi naši rezultati poslovanja letos realno slabši, kot so bili leto prej. Najbolj pa to trdo ekonomsko resnico čutimo na lastnem žepu pri osebnih dohodkih. Pozitivno in v tolažbo nam je le-to, da smo se kljub relativnem poslabšanju povzpeli še za nekaj mest po rang lestvici slovenske tekstilne industrije v kazalcu dohodek/ Zap Dosežena Planirana Dosežena Index št. TOZD -obrat proizv. 1986 proizv. 1987 proizv. 1987 87/86 87 PL 1. Kodranka 3.275 3.252 3.087 94 95 2. Pletilnica 1.781 1.817 1.741 98 96 | 3. Barvarna 2.071 2.132 2.069 100 97 ; 4. Konf. Metlika 28.051 28.433 28.470 101 100 I 5. Konf. Črnomelj 25.227 27.096 25.778 102 95 6. Konf. Mirna peč 11.732 11.426 13.111 112 115 7. Konf. Dobova 15.026 16.528 15.864 106 96 ! 8. Konf. Žakanje 23.876 24.010 21.040 88 88 9. Konf. Krstinja 1.101 4.782 5.032 457 105 Skupaj BETI 253.662 262.391 253.045 100 96 j OPOMBA: Proizvodnja je izražena v kodranki, plelilnici in barvarni v 000 kg, v konfekciji 000 minut in Beti skupaj v 000 pogojnih minut. PRODAJA: j Plan prodaje po prodajnih programih smo dosegli z naslednj imi pokazatelji (glej tabelo II.): ! TABELA II. 000 Zap Prodajni Doseženo Planirana Doseženo Indeksi št. programi 1986 1987 1987 87/86 87/PL 1. Preja 8.189.391 16.740.895 18.954.112 231 113 2. Metraža 5.035.472 10.587.472 10.704.044 213 101 3. Konfekcija 9.450.755 19.573.463 19.555.396 207 100 SKUPAJ: 22.675.618 46.901.791 49.213.552 217 105 delavca, ostanek ČD/delavca in v OD/delavca. PROIZVODNJA: Načrtovano proizvodnjo smo dosegli v naslednji velikosti (glej tabelo I.): OPOMBA: Proizvodnja je izražena v kodranki, pletil-nici in barvarni v 000 kg, v konfekciji 000 minut in Beti skupaj v 000 pogojnih minut. Iz statističnih podatkov je razvidno, da smo imeli,kvantitativno proizvodnjo v letu 1987 enako proizvodnji 1986, v kvalitativnem pogledu pa za 1—2 % več. Plan bi lahko presegli glede oskrbe s surovinami, nismo ga zaradi prevelikih zalog gotovih izdelkov. PRODAJA: Plan prodaje po prodajnih programih smo dosegli z naslednjimi pokazatelji (glej tabelo II.): Prodajo smo dosegli nominalno, vendar ne v okviru indeksa inflacije. Čeprav so se naše prod. cene manj povečale od povprečnega indeksa cen industrijskih proizvodov, nam je več gotovih izdelkov ostalo na zalogi na koncu leta, kot smo jih imeli na začetku. Izvozili smo za 4.561 tisoč dolarjev predvsem v obliki dodelavnih poslov, uvozili pa smo 10.081 tisoč dolarjev. Naša DO ima status pasivca, vendar pa moramo razliko med uvozom in izvozom ustvariti s skupnim izvozom drugih OZD v naši reproveri-gi. V letu 1986 smo od skupnih konfekcijskih kapacitet izvozili 54 % v letu 1987 pa 50 %. ZAPOSLOVANJE V letu 1987 je bilo v BETI (Nadalj. na 13. str.) DRUŽBENA PREHRANA Nad malicami se pritožujejo le nergači ne, kot je določene, nekatere pa ne. Dobro bi bilo, če bi lahko vedno izbirali med dvema menujema.« HELENA SLOBODNIK, programerka v Sektorju za organizacijo informacijskih sistemov: »Malice so dobre in za vse okuse. Vsak dan pač ne morejo biti zrezki. Hrana je zelo pestra in tudi izbira je velika. Pozna se, da pripravlja tako jedilnik kot hrano strokoven kader. Tudi kuharice so pri razdeljevanju hrane zelo prijazne. Včasih slišim tudi kakšno kritiko na račun malice, vendar se v Sto ljudi, sto okusov, pravijo. In vsem je prav gotovo težko ugoditi. Kako težko je šele prisluhniti željam vseh 1.300 delavcev, ki vsak dan malicajo v Betini jedilnici! Pa vendar se osebje, ki pripravlja jedilnik in jedi trudi, da bi bile te čim bolj okusne, da bi bilo med delavci čim manj negodovanja in da bi jedilnico zapustili s polnimi želodci in zadovoljni. Prisluhnimo, kako so z malico zadovoljni delavci v Beti in delavke v Kometu. ANA VIRANT, adju-stirka v tozdu Konfekcija: »Tako skromna sem, da sem zadovoljna z vsem, kar dobim na krožniku. Malice v Beti so dobre, hranljive, kalorične. Nekateri pa jih vseeno kritizirajo, ker mislijo, da se morajo v službi najesti za dan naprej in nazaj. Vendar pa morajo pač kuhati tudi doma.« MIRKO SPUDIČ, kuhar barv v barvarni: »Čez dan je malica v redu, v nočni izmeni pa bi morala biti malo boljša, na primer tudi juha in ne le suhi makaroni. Nekaj časa je sicer bila, zadnje čase pa ni spet nič. Tudi to, da vozijo na delovno mesto čaj, kavo in prigrizek je dobro, čeprav se mi zdi, da izgubijo s pitjem čaja delavci preveč časa.« JOŽE KOŽELJ, transportni delavec v tozdu Kodranka in volna: »Malica je včasih dobra, včasih pa ne. Za nas, transportne delavce, bi morala biti vedno močna hrana, včasih pa je je tudi premalo. Nekatere kuharice dajo na krožnik tudi več hra- malico. Vsak dan sta na izbiro najmanj dve različni malici, včasih pa tudi 3 ali 4. MARIJA GRAHEK, končna kontrolorka v Kometu: »V naši delovni organizaciji je malica dobra, raznolika in dovolj je je. Nikoli ne grem lačna iz jedilnice. Najdejo se tudi takšni, ki kritizirajo, čeprav nimajo razlogov za to. V glavnem pa so krožniki, o zapuščamo jedilnico, prazni, tako da lahko kuharice takoj ugotovijo, da smo zadovoljni.« ŽELJKA MIHALIČ, šivilja v Kometu: »Malice so kar dobre. Res, da ni vsak dan meso, vendar sem kar zadovoljna. Včasih tudi kaj kritiziramo, kar je razumljivo, saj nas je veliko in vedno vsem vse ne odgovarja. V glavnem pa se ne smemo pritoževati.« Toliko o društveni prehrani. Sedaj pa preberimo, kaj o njej menijo sindikati. Torej — pozorno preberite prispevek »Malice so namen prehrane med delom.« glavnem pritožujejo tisti, ki imajo doma skromno prehrano.« MARIJA BABIČ, vodja družbenega standarda: »Trudimo se, da bi bile malice dobre. Ne gledamo na vsak dinar. Malice so pestre, saj mora biti zdrava prehrana pestra. Pazimo, da so na jedilniku prisotne vse snovi, ki jih potrebuje telo. Verjetno delavci bolj pogrešajo močnate jedi in sladice, ki pa potrebujejo za pripravo več časa, za to pa bi potrebovali več delovne sile in prostora. Pri nas namreč veljajo normativi, koliko imamo lahko zaposlenih v kuhinji glede na število delavcev v delovni organizaciji, upoštevati pa moramo tudi normative hrane. Zavedamo se, da bi vsi radi dobro jedli, toda za toliko ljudi ne vemo, kaj je komu dobro. Zato imamo več menujev. Tako pripravljamo glavno in dodatne malice in varovalno dietno o -y DRUŽBENA PREHRANA - TUDI V METLIKI KABELSKA TV? ODLOČIMO SE ZA, DA NE BOMO OSTALI BUTALCI! Maliči se namen prehrane med delom V zadnjih letih je vse manjši delež delavcev, ki imajo med delom zagotovljeno prehrano na družbeno organiziran način, in raste število delavcev, ki prejemajo regres za prehrano v obliki gotovine ali denarnih bonov za nakup živil v trgovini. Kakovost obrokov med delom se naglo slabša, predvsem biološka vrednost hrane. Na drugi strani pa vzporedno z naraščanjem cen živil in s padanjem življenjskega standarda naraščajo pritiski delavcev, da bi bil obrok med delom čim obilnejši, kar ruši naravni sistem celodnevnega prehranjevanja. To škoduje zdravju delavcev in slabša njihovo storilnost neposredno po zaužiti malici, kar je v nasprotju s temeljnimi cilji te tradicionalne sindikalne akcije- Svet Republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije za vprašanja delovnih in življenjskih razmer delavcev je na seji dne 9. oktobra 1987 obravnaval analizo problemov pri zagotavljanju in regresiranju prehrane delavcev med delom. Svet ugotavlja, da je k nazadovanju pri prehrani delavcev pripomogla tudi toga politika regresiranja prehrane med delom iz družbenih sredstev, ki je s počasno valorizacijo zgornje meje regresa pripeljala do razmeroma visokih prispevkov delavcev k ceni obroka med delom. Zato so ponekod začeli odklanjati organizirano prehrano ali se preusmerjati na organizirano prehranjevanje samo v prvih dneh v mesecu. Svet ocenjuje, da se naglo višanje regresa (po zveznem družbe- nem dogovoru o skupnih osnovah in merilih za samoupravno urejanje odnosov pri pridobivanju in delitvi dohodka) v pomladnih in poletnih mesecih ter le pičla rast v zimskih mesecih ne ujema s sezonskim gibanjem cen živil. To še povečuje pritiske na izplačevanje regresa v gotovini ali v denarnih bonih, kar lahko ogrozi osnovni namen akcije za zagotavljanje toplega obroka delavcem med delom. Svet Zveze sindikatov Slovenije je sprejel naslednja izhodišča in usmeritve organov in organizacij Zveze sindikatov Slovenije pri zagotavljanju prehrane delavcev med delom: Prožnost pri iskanju gospodarnih rešitev Delavcu je treba nadomestiti v prvih urah dela porabljeno energijo in mu s tem omogočiti opravljanje del in nalog z nezmanjšano delovno sposobnostjo v toku celotnega delovnega časa. Ustrezen obrok med delom je torej ne samo nujen sestavni del celodnevne prehrane delavca, ampak tudi pomemben dejavnik za izboljšanje storilnosti, za delavčevo zdravje in dobro počutje med delom. Zato mora obrok med delom po količini in kakovosti ustrezati delu in nalogam ter delovnim pogojem. Zato se Sindikati v Sloveniji zavzemajo za doslednejše upoštevanje strokovnih osnov za sestavo obroka med delom, ki so jih leta 1982 sprejeli podpisniki takratnega družbenega dogovora o dohodku, ter za njihovo dopolnitev v skladu z novejšimi strokovnimi spoznanji. Nosilec akcije za ustrezno organiziranje prehrane med delom je osnovna organizacija sindikata. Ta se mora brigati, da iz razpoložljivih sredstev regresa na ekonomsko najbolj smotern način zagotovi delavcem vsak delovni dan obrok hrane -za delavce na lahkih delih lahko tudi hladen obrok na enega od načinov v družbenem dogovoru. Organizacijam, ki nimajo možnosti, da bi same organizirale obrok med delom (manjše in dislocirane ter delovne skupnosti), bodo pomagali občinski sveti ZSS s širše zasnovanimi akcijami na podlagi sporazumov in dogovarjanj med uporabniki in izvajalci. Ti so lahko bližnji ozdi pa tudi gostinske in trgovinske organizacije s prostimi zmogljivostmi. Pri tem je treba iskati najbolj gospodarne rešitve s sovlaganji in skrbeti za strokovno pripravo. Najlažje vse odpraviti z boni Sindikati vztrajajo pri ukinitvi denarnih (trgovinskih) bonov, ki so se v nekaterih okoljih močno razširili, kljub opozorilom predsedstva Republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije, da povzročajo nepotrebne stroške pri izdajanju in obračunavanju, za uporabnike pa imajo v bistvu enak učinek kot regres v gotovini. Zato dopuščajo izplačevanje regresa v gotovini le pri upravičenih izjemah. Denarne bone, izdane po pogodbi s trgovinsko organizacijo, je mogoče priznati kot organizirano prehrano med delom samo, če je te bone mogoče uporabiti izključno za nabavo toplih malic v gostinskem delu trgovinske organizacije, ne pa tudi za nakupe živil v maloprodaji. Hladne malice, pripravljene v delikatesnih oddelkih trgovin, imajo značaj organizirane prehrane med delom le, če so vsak dan dostavljene delavcem na mizo. To velja tudi za denarne bone, izdane po pogodbi z gostinsko organizacijo. Občinski sveti Zveze sindikatov Slovenije bodo skrbeli za postopno ukinjanje denarnih bonov, ki jih ni mogoče priznati za družbeno organizirano prehrano med delom. Pri tem nosijo vso odgovornost za morebitne zlorabe tudi osnovne organizacije ZS. Ne le sindikati, tudi družbeni nadzor Svet sodi, da terja ta akcija tudi podporo pristojnega |c#r X>*