Morfološke značilnosti in vzroki za obarvanost kristalov kalcita iz Liboj - Plaskan, Maja (Geologija, 2014)
Raziskali smo kristale kalcita iz kamnoloma Liboje in jih primerjali s kristali kalcita iz drugih kamnolomov v {ir{i okolici Celja. Pri kristalih kalcita iz kamnoloma Liboje prevladujejo kristalne forme položnega romboedra (012), ki se jim v kasnej{i fazi kristalizacije pridružijo kristalne forme strmih romboedrov. Kristalizacija je potekala iz segretih vodnih raztopin znotraj razpok v karbonatnih kamninah. Ugotovili smo, da je rast kristalov kalcita iz Liboj povezana z vsaj dvema dogodkoma v geolo{ki zgodovini, ko so se segrele vodne raztopine in posredno povzro~ile kristalizacijo mineralov v razpokah znotraj karbonatnih kamnin. Barva kristalov kalcita pa je povezana tako z vklju~ki trde faze, kot so manganovi oksidi in goethit, kot s teko~inskimi vklju~ki - vodo. Mineralno sestavo vklju~kov smo dolo~ili z ramansko mikrospektroskopijo.
Keywords: Celje; crystallography; kalcit; kamnolomi; karbonatne kamnine; kristali; kristalografija; Liboje; mineral; minerali; Slovenia; Slovenija