Omrežja, otočja in puščave samoorganizirane prehranske oskrbe - Struc, Nežka (Svetovi (Ljubljana), 2025)
Prispevek obravnava pomen samoorganiziranih omrežij lokalne prehranske oskrbe v Mari-boru kot ključnega dejavnika za preprečevanje prehranskih puščav. Njihove prakse predsta-vljajo »otočja« oziroma omrežja solidarnostnih ekonomij, ki odpirajo prostor distribuciji lokalno pridelane hrane. Z neposrednim stikom z odjemalci_kami se pridelovalci_ke izogne-jo nestabilnosti in so manj izpostavljeni vplivom velikih trgovinskih verig, kar delno rešuje tudi problematiko z viški pridelkov. Takšna omrežja so na prvi pogled izolirana in vase zaprta ter oddaljena od splošne distribucije hrane, vendar krepijo ruralno-urbano partnerstvo.
Keywords: anthropolog y of networks; antropologija omrežij; food deserts; food networks; food supply; local community; lokalna skupnost; Maribor; prehranska omrežja; prehranska oskrba; prehranske puščave; samoorganizirana omrežja; self-organised networks; Slovenia; Slovenija; solidarity; solidarity economy; solidarnost; solidarnostna ekonomija; sustainable food supply; trajnostna oskrba; urban anthropology; urbana antropologija