Viskozno dušene prečne vibracije osno gibajoče se strune - Jakšić, Nikola (Strojniški vestnik, 2005)
V tem prispevku predstavljamo analizo delovanja viskoznega dušenja na prečna nihanja osno gibajoče se strune. Analizirani linearni model viskoznega dušenjaje zapisan v obliki . Najprej smo rešili gibalno enačbo lastnega nihanja - linearno parcialno diferencialno enačbo. Nato smo analizirali vplive vrednosti koeficientov viskoznega dušenja b1 in b2 na lastne frekvence in na odziv sistema pri lastnih nihanjih. Pokazali smo, da je potrebno vrednosti koeficientov izbrati previdno, da bi se izognili fizikalno neustreznim odzivom.
Keywords: enačbe diferencialne; enačbe hiperbolične; nihanja dušena; strune gibajoče; nihanje; dušenje; matematična analiza