Attitudes towards private labels - example of a consumer sensory evaluation of food in Slovenia - Kuhar, Aleš (Acta agriculturae Slovenica, 2008)
Raziskava poskuša poglobiti razumevanje percepcije trgovskih blagovnih znamk hrane pri slovenskih potrošnikih. Izvedeno je bilo senzorično vrednotenje vzorcev kislih kumaric pri dveh različnih vrstah eksperimentalnih razmer, kjer je bil ocenjevan učinek informacije o blagovni znamki na hedonično vrednotenje. Test je bil osredotočen na razlikovanje trgovskih blagovnih znamk in proizvajalčevih blagovnih znamk. Rezultati so pokazali, da slovenski potrošniki trgovske blagovne znamke vrednotijo kot cenovno ugodno alternativno izbiro primerljive kakovosti v primerjavi s proizvajalčevimi blagovnimi znamkami. Statistično značilni učinki nagnjenosti k izbiri trgovskih blagovnih znamk so bili potrjeni za dejavnike: razpoložljivi dohodek in velikost družine. Raziskava potrjuje hipotezo, da informacija o blagovni znamki statistično značilno vpliva na senzorično vrednotenje vzorcev pri potrošnikih. Učinek asimilacije je bil potrjen tudi pri trgovskih blagovnih znamkah.
Keywords: živila; hrana; blagovne znamke; potrošniki; senzorične lastnosti