Računalniško podprto predoperativno interaktivno 3-D načrtovanje operativnega posega v nevrokirurgiji - Žele, Tilen (Zdravniški vestnik, 2006)
Prispevek opisuje naše izkušnje z uporabo računalniško podprte predoperativne tridimenzionalne (3D) rekonstrukcije medicinskih slik za načrtovanje in medoperativno vodenje operativnega posega v nevrokirurgiji intrakranialnih tumorjev. Pred operativnim posegom smo iz slik magnetne resonance in v izbranih primerih, funkcionalne magnetne resonance s pomočjo računalniškega programa 3D Slicer rekonstruirali 3D modele tumorja, okolne normalne možganovine in kortikalnih ven pri 70 bolnikih s kortikalnimi oz. subkortikalnimi tumorji. Na podlagi teh modelov smo v 3D računalniškem okolju načrtovali kožni rez, trepanacijsko odprtino in vstop skozi možganovino do tumorja. Slednje smo iz 3D modelov na operacijsko polje bolnika prenesli s pomočjo meritev razdalj do orientacijskih točk na površini skalpa oz. skorje možganov. Računalnisko podprta 3D rekonstrukcija je v primerjavi z običajno miselno rekonstrukcijo 2D medicinskih slik kirurgu omogočila bolj natančno prostorsko umestitev tumorja. Pri vseh bolnikih so se položaj, velikost in oblika kožnega reza in trepanacije ter položaj in odnos tumorja do kortikalnihven in možganskih vijug v 3D računalniškem okolju pred operacijo ujemali z enakimi kvalitetami na operacijskem polju pri bolniku . Čeprav se,jepo iztekanju likvorja možganovina nekoliko premaknila, se relativna lokacija in odnos možganskih vijug, žilja in patoloških sprememb ni spremenil Pri vseh bolnikih smo z minimalno invazivnim posegom lahko natancno dosegli inmakroskopsko odstranili tumor v celoti. Predoperativna računalnisko podprta 3D rekonstrukcija nudi kirurgu dodatno informacijo o prostorski umestitvi kortikalnih in subkortikalnih tumorjev v primerjavi z miselno rekonstrukcijo 2D medicinskih slik. Zato omogoca vecjo natancnost pri načrtovanju kirurškega pristopa in manjšo invazivnost ter tveganje operativnega posega.
Keywords: Brain Neoplasms; Image Processing, Computer-Assisted; kirurško zdravljenje; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca slikovna; možgani; Možganske novotvorbe; nevrokirurgija; novotvorbe; Slika, obdelava z računalnikom; slikanje z jedrsko magnetno resonanco; Surgery; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed; tumor