Urgentna kraniotomija: ali jo lahko in ali jo moramo izvesti v regionalni bolnišnici? - Ocepek, Ivan (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Večino bolnikov s poškodbo glave in možganov prepeljejo in operirajona nevrokirurških oddelkih. Občasno pa posamezne bolnike še vedno operirajo splošni kirurgi, da bi s tem preprečili progresivne nevrološke okvare ali smrt. Namen prispevka je analizirati nevrokirurške operacije v našisplošni bolnišnici. Metode V obdobju med letoma 1995 in 2005 je bila pri 7bolnikih narejena dekompresivna kraniotomija, operacije pa so izvedli splošnikirurgi. Pri vseh je bila diagnoza potrjena z računalniško tomografijo (CT), medialni pomik centralnih struktur možganov je bil preko 5 mm, prisotna je bila kompresija ventriklov ali pa pomik in kompresija. Analizirali smo vzroke, zakaj so kirurgi smatrali, da so bolniki tako nestabilni, da so bili nesposobni za prevoz do najbližjega nevrokirurškega oddelka, ki je od naše bolnišnice oddaljen 75 km. Rezultati Med bolniki sta bili dve ženski, stari 21in 50 let, in 5 moških, starih od 32 do 46 let. Vsi bolniki z epiduralnim hematomom (EDH) so dobro okrevali in so imeli po glasgowski lestvici okrevanja(GOS) oceno 5 (dober izid z minimalnimi posledicami ali brez). Pri treh bolnikih s subduralnim hematomom (SDH) izid ni bil tako dober in je bil povprečni GOS 2,6 (razpon od 1 do 4). Povprečna smrtnost je bila 14,28%. Med ugotovljeno naravo poškodbe s CT preiskavo glave in začetkom anestezije za operacijo je minilo od 20 do 70 minut (povprečno 47 minut). Pri EDH je bil to povprečni čas 37 minut. Zaključki Bolnike z EDH in SDH je v sodobnih razmerah prevoza možno varno premestiti na nevrokirurške oddelke, preden se razvije slika unkalne herniacije. Zato je treba v splošnih bolnišnicah izboljšati kakovost in hitrost odkrivanja kandidatov za kirurško dekompresijo in te bolnike brez nepotrebnega zamujanja prepeljati na nevrokirurški oddelek. Problem je v tem, da lahko pri bolniku z ekspanzijsko maso pride do skrajno hitrega poslabšanja s katastrofalnimi posledicami. (Izvleček skrajšan pri 2000znakih)
Keywords: Bolnišnice splošne; Brain Injuries; Craniotomy; epiduralni hematom; glava; Hematom epiduralni; Hematom subduralni; Hematoma, Epidural; Hematoma, Subdural; Hospitals, General; kirurško zdravljenje; Kraniotomija; možgani; Možganske poškodbe; nevrokirurgija; poškodbe; Surgery