Subduralni blok - zaplet epiduralne anestezije - Potočnik, Iztok (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Epiduralrta anestezija (EA) je metoda področne anestezije, pri kateri prekinemo prevajanje živčnega draž jaja po aferentni poti. Epiduralni prostor (EP) se razteza med notranjim listom trdemožganske ovojnice (dura mater) in pokostnico hrbtenjačnega kanala. Zapleti pri izvajanju področne anestezije so redki in niso pogostejši od splošne anestezije. Pojavnost trajnih nevroloških okvar znaša 0, 03-0,1 %. Subduralni blok (SB) je redek zapletpri izvajanju epiduralne anestezije (0,82%). Subduralni prostor je težkodostopen, saj je pri večini ljudi pajčevnica neposredno zrasla z notranjostranjo trde možganske ovojnice. Vbrizganje lokalnih anestetikov v ta ozki prostor povzroči visok nivo senzorične in tudi motori~ne blokade. Bolnikiin metode. Opisan je primer 47-letne bolnice, ki so ji zaradi raka odstranili rektosigmo. Glede na vrsto posega smo se odločili za kombinirano splošno in epiduralno anestezijo. Kljub pravilno izvedenemu uvajanju epiduralnega katetra in izvedbi priporočenih testov za oceno ustrezne namestitve se je pri bolnici razvila slika popolne spinalne blokade. Najverjetneje je šlo pri bolnici za subduralni blok. Zaključki. Kombinirana anestezija se je v zadnjih letih zelo razmahnila. Pogosto se uporablja po vsemrazvitem svetu. Z opisanim primerom bi radi opozorili na relativno redek zaplet pri izvajanju epiduralne anestezije. Le skrajna pozornost in dobro poznavanje kliničue slike subduralnega bloka bosta omogočila pravočasno spoznavo znakov, ustrezno ukrepanje in preprečitev zapletov.
Keywords: Adverse Effects; anestezija; Anestezija epiduralna; Anesthesia, Epidural; epiduralna analgezija; Middle Age; Nerve Block; Spinal Nerves; Spinalni živci; Srednja leta; Subdural Space; Subduralni prostor; zapleti; Živec, blokada