Entropične razsežnosti družbenega razvoja - Kirn, Andrej (Teorija in praksa, 2008)
Človek se je že davno pred odkritjem zakona entropije zavedal entropičnega, minljivega sveta. Življenje se bori za vire nizke entropije in oddaja termodinamsko (toplotno) in materialno entropijo. Znanost je na začetku odkritja zakona entropije izključevala življenje iz entropije. Podobno je kasneje storila z duhom in informacijo. Nelinearna termodinamika je odkrila ustvarjalno vlogo entropije, ni pa spremenila statusa materije v entropičnem procesu. Tudi materija se v zaprtih sistemih nepreklicno razsipa, degradira in postaja nerazpoložljiva za človekovo delo. Človek ne razpolaga vedno s tehnologijami in energijo, da bi razpršeno materijo znova zbral in jo naredil razpoložljivo za svoje delovne procese. Moderne znanstvenotehnične družbe so hkrati vse bolj kompleksne in vse bolj dinamične. Zaradi tega so tudi vse bolj entropične. Upadati začnejo mejni donosi vnosov na različnih področjih. To upadanje se skuša reševati z večjo privatizacijo, s krčenjem socialne države, z večjo svobodo trga, večjo znanstveno ustvarjalnostjo, s tehnično inovativnostjo ipd. Potrebna je nova družbenoekološka paradigma, ki nas bo učila inovativno in vrednotno živeti z omejenimi zmogljivostmi naše biosfere.
Keywords: Družbeni razvoj; Social development; Entropija; Entropy; Energija; Energy; Evolucija; Evolution; Biosfera; Biosphere; Ecological aspects; Ekološki vidik; life; življenje; termodinamika