- 327 - Naprava sadnega vina. Najglavnejši razloček mej sadnim in grozdnim moštom je, da sadni mest težje vre in ima manje sla-dorja v sebi. Dočim v grozdnem moštu pri pravi gorkoti v malo tednih izvre 12 do 16 odstotkov sladorja, potrebuje sadni mošt za 6 do 8 odstotkov sladorja včasih več mesecev in včasih še po leto popolnoma ne prevre. Pri tem, kako naj ravnamo s sadnim moštom, ozirati se moramo na to, če li mislimo sadno vino doma rabiti ali ga pa prodati. Za prva je omeniti. Ker sadni mošt dolgo vre, dolgo obdrži svojo ogljikovo kislino in je osveževalen. Na drugi strani je pa nevarnost, da sla-dor ne preide šlem ne pa v alkohol, dokler ni vretje končano, da se pijača popolnoma zgosti in v sebi nima dovolj alkohola. Mošt se rad spridi: 1.) Če se rabi deloma gnilo sadje. 2.) če se napačno ravna z zmletim sadjem. Če se precej ne iztisne, se morajo tropine s pogrezilnim dnom držati v tekočini, drugače nastane ocetna kislina in s tem dobi se slaba pijača, ki se noče sčistiti in se ne drži. 3.) Če se sok pomeša z vodo, dobi se pijača, ki se ne drži dolgo poleti. V večjih gospodarstvih naj posebej naredi mošt za prvih pet mestcev in za pozneje. Za prvega se tako rabi voda brez sladorja, za poslednjega se pa mora pridejati za vsak hektoliter vode 10 kilogramov sladorja in mošt takoj po glavnem vrenju pretočiti. 4.) Če se mošt ne pretoči z drožij, se lahko razkrojijo drožje, in spridijo mošt. Najbolje je, če se mošt pretoči takoj po glavnem vretju. Potem mošt od sebe, ali pa od tega, da se pridene kilogiam sladorja pri novem vrenju dobi ogljikovo kislino, ki pripomore, da je mošt bol,e osveževalen in se bolje drži. Mošt za kupčijo mora imeti dovolj alkohola in mora popolnoma izvreti. Priporoča se, da se hektoliter moštu pridene 20 gramov salmijaka, in če je šlemast, tudi 20 eramov strojila. Mošt mora tehtati 55 stopinj Oechte, za vračih pet gramov ki manjkajo, se pridene kilo sladorja. Za velika podjetja so jako dobre ledenice, v katere se spravi mošt po glavnem vrenju kakor pivo. Ru-javo ali počrnelo sadno vino se ščisti, če se na hektoliter prilije liter svežega mleka. Priporoča se pa poprej poskusiti, to je dene se žličico mleka v steklenico vina in počaka, da se vino sčisti. Kalnim, šlemastim vinom se pridene na hektoliter 300 gramov španske prsti. S tem se sčisti in dobi lepo barvo. i------~-'iT*t - i nirnar fmiTiridiirrn ht*tm-»m Kmetijstvo.