O narečni osnovi jezika Celovškega ali Rateškega rokopisa ter o izvoru oblike seydi - Šekli, Matej (Jezikoslovni zapiski, 2008)
V članku je na podlagi obravnave značilnosti glasoslovnega sestava jezika Celovškega ali Rateškega rokopisa (1362-90) določena njegova genetskojezikovna pripradnost, tj. narečna osnova. Nadalje je s pomočjo filološke primerjave besedila apostolske vere s starovisokonemškim izvirnikom podana tudi nova interpretacija izvora glagolske oblike seydi. Razpravi je na koncu dodana še glasovna in naglasna rekonstrukcija besedil.
Keywords: rokopisi; Celovški rokopis; 14.st.; Slovene; slovenščina; Slovene dialects; slovenska narečja; fonologija; etimologija; etymology