Changes in global value chains and the Covid-19 pandemic - Jaklič, Andreja (Teorija in praksa, 2020)
Posledice epidemije virusa covid-19 postavljajo omejitve razvoju globalnih verig vrednosti, kar še posebej vpliva na majhne in izvozno usmerjene države. Analiza obravnava dejavnike odpornosti, stabilnosti in učinkovitosti GVV ter strukturne spremembe GVV, ki se po pandemiji lahko še pospešijo. Kompleksnost mednarodne proizvodnje preučujemo z novim pristopom, ki omogoča sočasno opazovanje domačih in globalnih verig vrednosti. Verigo vrednosti razdelimo po deležih glede na različne poti, ki jih izdelki in storitve opravijo od začetka proizvodnje do končne potrošnje. Opazovanje sprememb v prejšnji globalni recesiji je podlaga za predvidevanje odzivov v trenutni krizi. Empirična analizira pokaže, da se je v pretekli globalni krizi delež kompleksnih globalnih verig zmanjšal, medtem ko je bil delež enostavnih globalnih verig relativno konstanten, tako v EU kakor v Sloveniji. V več panogah predelovalne industrije v Sloveniji pa se je delež kompleksnih globalnih verig v obdobju po krizi povečal. Strukturne razlike v GVV med panogami in državami narekujejo tudi različne odzive ekonomskih politik
Keywords: Crises; Economic policy; Ekonomska politika; Epidemics; Epidemije; Evropska unija; globalne verige vrednosti; GVV; Internacionalizacija; Internationalization; izvoz; Krize; odpornost in učinkovitost GVV; struktura verig vrednosti; tuji trgi; Value; Vrednost