Šolska svetovalna služba v primežu prikritega kurikuluma - Jeznik, Katja (Družboslovne razprave, 2023)
Prikriti kurikulum predstavlja različne razsežnosti pedagoškega delovanja. Nanaša se na (strokovno) znanje, razmerja moči in družbeno-kulturni kontekst, v katerem delujemo. V članku predstavljamo razumevanje prikritega kurikuluma s perspektive šolskih svetovalnih delavcev.1 Predstavljene so ugotovitve kvalitativne analize intervjujev s 37 šolskimi svetovalnimi delavci. Analizirano je, kaj šolski svetovalni delavci razumejo pod izrazom prikriti kurikulum, kako ga prepoznajo in kako se nanj odzivajo. Rezultati kažejo, da šolski svetovalni delavci poznajo osnovne opredelitve prikritega kurikuluma, bolj poglobljena analiza njihovih odgovorov pa je pokazala, da je to razumevanje pogosto nepopolno in neustrezno. V prihodnje bo treba več pozornosti nameniti prepoznavanju in prisotnosti prikritega kurikuluma, tako v šolah na splošno kot tudi pri delu šolske svetovalne službe.
Keywords: educational and disciplinary practices; hidden curriculum; Pedagoški svetovalci; prikriti kurikulum; routine; school counselling service; subjective and implicit theories; subjektivne in implicitne teorije; Svetovanje; Šole; šolska svetovalna služba; teachers; učitelj; vzgojnodisciplinske prakse