Matematično modeliranje dvodimenzionalnih turbulentnih tokov v krivočrtnih koordinatnih sistemih - Gerčer, Slavko (Acta hydrotechnica, 2000)
V prvem delu naloge je obravnavana matematična izpeljava dinamične in kontinuitetne enačbe v krivočrtnem koordinatnem sistemu. Namen razvoja teh enačb je priprava temeljnih izhodišč za t.i. prvi pristop k reševanju enačb, ki jih uporabimo v transformirani obliki za krivočrtni koordinatni sistem. V drugem delu naloge pa je izveden t.i. drugi pristop, enačbe so rešene v netransformirani obliki. Razložena je numerična diskretizacija dinamične in kontinuitetne enačbe na pravokotni mreži. Razvita je teoretična izpeljava numerične diskretizacije po metodi končnih volumnov za poljubno obliko celic (trapezi), ki sestavljajo numerično mrežo. Na tej podlagi je bil razvit računalniški model (PCFLOW2D-CURVE), ki omogoča modeliranje tokov za poljubno obliko strukturirane numerične mreže. Narejen je računalniški program v CADD okolju (GEO-CURVE), ki generira numerično mrežo za poljubno obliko rečnega korita. Naloga podaja pregled in temelje pristopa k reševanju enačb v krivočrtnem koordinatnem sistemu. Zato je dobra matematična podlaga za vse, ki bodo nadaljevali z razvojem modelov v krivočrtnih koordinatah
Keywords: curvilinear coordinate system; dvodimenzionalno modeliranje; finite volume method; krivočrtni koordinatni sistem; matematični modeli; mathematical models; metoda končnih volumnov; mumerical methods; numerične metode; two-dimensional modelling