Inter-agency analysis of EU specialised administrative services - Kirlappos, Andreas (Central European Public Administration Review, 2024)
Namen: Republika Ciper je manjša članica EU, kjer so upravne strukture že tradicionalno centralizirane. Prispevek skozi tri procese evropeizacije proučuje vpliv evropske integracije na upravne službe, specializirane za zadeve EU, in morebitne razlike med njimi. Zasnova: Uporabljeni raziskovalni metodi vključujeta pregled domače in tuje literature na temo evropeizacije in zgodovinskega institucionalizma ter intervjuje in vprašalnike za zaposlene v omenjenih službah. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da je članstvo Cipra v EU sicer pomembno vplivalo na evropeizacijo ciprskega upravnega okvira, vendar ta proces zaradi kontinuitete vzorcev iz prejšnjih obdobij še zdaleč ni zaključen. Ti vzorci imajo trajen vpliv na formalne in neformalne institucije, zmanjšujejo vlogo obravnavanih služb in omejujejo delovanje javnih uslužbencev. Akademski prispevek k znanstvenem področju: Študija omogoča celovito razumevanje učinkov evropeizacije na specializirane službe v ciprskem upravnem okolju. Poudarja tudi posledice kontinuitete vzorcev iz preteklosti, ki se kažejo v formalnih in neformalnih institucionalnih omejitvah ter zaviranju institucionalnih in upravnih sprememb. Vpliv v praksi: Ugotovitve te študije so lahko iztočnica za prihodnje raziskave, saj predstavljajo pomembno podlago za ocenjevanje učinkov evropske integracije in upravnih sprememb v drugih državah članicah EU s podobno zgodovinsko izkušnjo kot Ciper, npr. v Grčiji in na Malti. Izvirnost/Pomen/vrednost: Gre za inovativno študijo, ki se osredotoča na posebne upravne akterje na Cipru, katerih vloga doslej še ni bila preučena, in osvetljuje dejavnike, ki bi lahko vplivali na spodbujanje institucionalnih in upravnih sprememb.
Keywords: domestic administrative structures; EU; European Union; Europeanisation; evropeizacija; Evropska unija; historical institutionalism; notranje upravne strukture; Republic of Cyprus; Republika Ciper; zgodovinski institucionalizem