E-participation as a possible upgrading of representative democracy - Gaber, Slavko (Teorija in praksa, 2014)
Po manj kot 120 letih polno razvite predstavniške demokracije se ob krizi in možnem koncu obstoječega načina produkcije ponovno pojavljajo vprašanja o prihodnosti demokracije. Neposredno demokracijo mnogi vidijo kot naslednji možni korak v razvoju političnega sistema prihodnosti. Članek obravnava manj ambiciozen projekt in predstavlja možno nadgradnjo predstavniške demokracije v Sloveniji, državi s kratko zgodovino delovanja predstavniške demokracije in z izkušnjo poskusa uvedbe neposredne demokracije, ki je propadla skupaj s socialistično republiko Jugoslavijo. V prispevku je prikazan model, ki bi omogočil širjenje demokratične vključenosti v odločanje; obravnavana je možnost sodelovanja vse bolj izobražene civilne družbe pri demokratičnem premisleku s pomočjo interneta in novih medijev. Predlagani model stičišč demokracije je nastal po daljši razpravi v okviru Svobodne univerze - razpravi, ki je vzniknila po javnih protestih leta 2013. Kot primer dobre prakse, ki omogoča refleksijo možne nadgradnje predstavniške demokracije v Sloveniji, uporabljamo finsko delovanje e-demokracije na lokalni ravni (mesto Tampere) in na državni ravni.
Keywords: democracy; demokracija; e-demokracija; neposredna demokracija; predstavniška demokracija; Slovenia; Slovenija