Naravovarstvena problematika sten and Ospom kot gnezdišča velike uharice Bubo bubo - Mihelič, Tomaž (Acrocephalus, 2000)
Velika uharica Bubo bubo se iz skalnih sten umakne vselej, ko se tam zadržujejo ljudje. V delu sva želela ugotoviti povezanost med umikanjem gnezdeče velike uharice ter plezanjem v Osapskih stenah in Mišji peči na Kraškem robu. Plezalci in pohodniki so stene najpogosteje obiskovali med januarjem in aprilom, ko je velika uharica najbolj občutljiva. V Osapskih stenah so resneje pričeli s plezanjem leta 1980. Tri leta pozneje se je velikauharica umaknila v sosednjo Mišjo peč. Leta 1986 so s plezanjem pričeli tudi v Mišji peči, čemur je naslednje leto sledil umik velike uharice v manj primerno gnezdišče v bližini. Ugotovila sva povezavo med aktivnostjo ljudi v skalnih stenah in umikanjem gnezdeče velike uharica v nadomestna gnezdišča.
Keywords: bird; Birds; ptice; Ecosystem; ornitologija; gnezdenje; Nesting behavior; Sports; varstvo narave; environmental protection