Innovative gasification technology for the circular economy - Perne, Teos (JET on-line, 2020)
Članek predstavlja nov tehnološki postopek uplinjanja v okviru doseganja ogljikove nevtralnosti z vzpostavitvijo trajnostnega kroženja ogljikovih materialov s fokusom na proizvodnji izvornih surovin iz različnih vrst odpadkov. Tehnologija lahko reši ključne omejitve obstoječih sistemov uplinjanja, to je proizvodnja in upravljanje ostankov katrana. Inovativni tehnološki postopek uporabi katrane v sami reakciji, kar omogoča neskončno kroženje ogljika. Zagotavlja tudi visoko prilagodljivost za učinkovito ravnanje s heterogenimi odpadnimi materiali.
Keywords: carbon; carbonaceous; catalyst; circular economy; gasification; katalizator; katran; krožno gospodarstvo; metan; methano; odpadki; ogljik; ogljikove nevtralnosti; syngas; tars; uplinjanje; waste