Transkripcijsko uravnavanje adipogeneze in vloga koaktivatorja PGC-1alfa - Miloševič Berlič, Tamara (Acta agriculturae Slovenica, 2004)
Adipogeneza je kompleksen proces, na katerega vpliva veliko število genetskih in okoljskih faktorjev. Ker je posledica prekomernega nalaganja maščob debelost, pogosto pa tudi pojav diabetesa tipa 2, postaja proučevanje molekulskih osnov adipogeneze vse bolj pomembno tudi z vidika zdravja človeka. V živalski proizvodnji proces tvorbe maščobnega tkiva pomembno vpliva na kakovost prirasta, preko porabe krme pa na ekonomičnost proizvodnje. Poleg leptina in leptinskega receptorja, ki odločilno uravnavata nalaganje maščob, je bil v zadnjem času odkrit tudi mehanizem uravnavanja tvorbe maščobnega tkiva, ki vključuje adaptivno termogenezo in biosintezo mitohondrijev. Pomembna regulatorja teh procesov sta PPAR in njegov koaktivator PGC-1alfa. V pričujočem prispevku opisujemo mehanizem uravnavanja adipogeneze in vlogo PPARy in PGC-1alfa v njem. Prikayana je tudi medvrstna primerjava aminokislinskih zaporedij PGC-1alfa in možnosti za razvoj farmacevtskih učinkovin, ki bi vplivale na izražanje PGC-1alfa .
Keywords: prašiči; adipogeneza; maščobe; fiziologija; molekularna genetika