Partnerstvo pri ugotavljanju izobraževalnih potreb in novi izobraževalni programi za brezposelne - Rajar, Karmen (AS. Andragoška spoznanja, 2012)
V prispevku prikazujemo, kako smo uporabili model partnerskega sodelovanja pri preučevanju izobraževalnih potreb in razvoju novih izobraževalnih programovv regionalnem okolju. Model smo razvili na Andragoškem centru Slovenije (ACS) v okviru razvojnega projekta z naslovom Razvoj kakovosti izobraževalne ponudbe v izbranih regijah. Osredotočili smo se na tri zaokrožene vsebinske sklope, in sicer ugotavljanje potreb po novih izobraževalnih programih, razvoj novih izobraževalnih programov ter njihovo umeščanje v regionalno okolje. Prikazujemo tudi temeljna metodološka izhodišča, na katerih so zasnovani novi izobraževalni programi, še posebej, kako v postopke kurikularnega načrtovanja umeščamo učnociljni in kompetenčni ter modularni pristop ter akcijsko izobraževanje. Posamezne faze v teh postopkih smo prikazali na treh primerih dobrih praks razvoja novih izobraževalnih programov v treh slovenskih regijah.
Keywords: action learning; adult education; akcijsko učenje; andragogika; Andragogy; brezposelni; brezposelnost; competence based approach; competences; development of new educational programs; educational needs assessment; examples of good practice; izobraževalne potrebe; izobraževalni programi; izobraževanje odraslih; Lifelong learning; modules; partnership; partnersko sodelovanje; placement of new educational programs; unemployment; vseživljenjsko učenje