Cilji in instrumenti zemljiške politike ter rast in razvoj mest - Šubic Kovač, Maruška (Urbani izziv, 2001)
Instrumenti zemljiške politike so povezani z njenimi cilji ter ustavno opredeljenimi lastninsko-pravnimi razmerji. Ker so se v Sloveniji ta razmerja spremenila, se morajo spremeniti tudi instrumenti zemljiške politike. Pri oblikovanju samih instrumentov je treba upoštevati temeljna načela, iz katerih izhajajo posamezni postopki. Le ustrezno zakonsko opredeljeni instrumenti zemljiške politike lahko zaživijo v praksi in vplivajo na rast in razvoj mest v Sloveniji.
Keywords: mesta; urbani razvoj; urbanism; urbanizem; zemljišča; zemljiška politika