Narodni Gospodar GLASILO „GOSPODARSKE ZVEZE“. IV. LETNIK. UREDIL to VILJEM SCHWEITZER ODBORNIK „GOSPODARSKE ZVEZE11 IN ODVETNIK V LJUBLJANI. 1903. TISEK ZADRUŽNE TISKARNE V LJUBLJANI. u * KAZALO. I. Kmetijstvo. Stran Kaj naj počnemo po zimi?............................370 1. Poljedelstvo. Žitu ne sme slediti žito pri kolobarjenju ... 17 O žitnih varijetetah.................................65 Pridelovanje travnega semena v Porenju . 193, 210 Zlata pšenica.......................................209 Ozki kraji, zastarana reč...........................209 Semena vrtnih in krmskih rastlin priporoča se zasejati doma ...................................305 Na kraje ali brez krajev ?..........................305 Oskrbovanje poljskih travnikov......................353 Pripravljajmo si dobra domača gnojila .... 354 Zboljšanje travnikov in pašnikov....................371 Naravni in umetni gnoj..............................372 2. Živinoreja. Ravnanje s konjem po zimi............................ 2 Sleparije pri živinski kupčiji.......................17 Varno znamenje, da se krava v kratkem oteli . 18 Zdravilna moč medu za domače živali ... 19 Vzgoja in krmljenje mladih praset ...................33 O pitanji prascev ...................................50 Laneno seme v hlevu..................................50 Ovsena slama, kot krma za krave .....................65 Privošči teletu apna!................................66 Od česa je odvisna mlečnost krav.....................66 Nadušljevi konj......................................81 Zvrženje krav........................................82 Sol v živinoreji.........................• . . 97 Sesanje ali napajanje telet..........................98 Pitanje telet na Francoskem..........................98 Ali naj dobiva prašič soli ali ne?..................178 Nabava plemenske svinje.............................178 Vspeh prešičjereje v številkah......................193 Temeljni nauk umne krmitve..................211, 225 Bikorejci pozor!....................................226 Praktično stanje molzne živine v hlevu .... 241 Dobro močno krmilo..................................241 Stran Ali bi mogli rediti živino s samim senom ? . . 241 Krmljenje mladih praset................................309 Krmljenje konj z vlažno hrano..........................309 Nekoliko pravil pri dojenju telet in molzenju krav 355 Kako mogoče napraviti, da prascem jed diši . . 355 Raba molznih krav za delo..............................372 3. Mlekarstvo in sirarstvo. O pogojih dobičkonosnega mlekarstva .... 4 Iz česa obstoji kravje mleko............... 5 Domači sirček.............................. 6 Kako nastane mleko.........................33 Bakterije, ki se nahajajo običajno v mleku ... 50 Pesa in mleko..............................84 Presojevanje mlečnosti po koži in dlaki .... 84 Važnost poskusne molže.....................99 Pritožbe proti maslu iz mlekarnic..........116 4. Vinogradništvo in vinarstvo. Praktični migljaji pri napravi novih nasadb, osobito vinogradov................................. 1 Sušenje grozdja za napravo cveb..................19 Pokrivanje trte jeseni...........................20 Kako varovati trte pred pomladansko pozebo . 116 Galica ali baker v vinu....................... . . 117 Kateri način zelenega cepljenja je najboljši . . 145 Kako povspešiti cvetenje in boljši razvoj grozdja? 161 Sadjarska in vinarska razstava v Prvačini pri Gorici..................................162, 180 Čiščenje vina z mlekom...........................211 Soloni ožig......................................326 Vinarski, kletarski in sadjarski tečaji za Ijudsko- šolske učitelje............................273 Stiskanje in prešanje grozdja in ravnanje z tropinami po stiskanju...............................289 Kako postopati pri dobavi brezobrestnih posojil za obnovitev vinogradov.......................290 Zboljšanje vina s čisto vzgojenimi droži . . . 306 Kako se zabrani, da vina ne porujave in zavrejo, in kako se odvzame vinu barva .... 307 Stran Kako deluje na vino polnjenje, pretakanje in či- ščenje .......................................323 Obrezovanje trt.....................................339 Rizling in silvanec.................................373 5. Sadjarstvo. Misli o sadjarstvu.............................99, 115 Gnojenje sadnemu drevju.............................113 Kako pokončati krvavo uš?...........................129 Zmrzlina na sadnem cvetji...........................129 Škropljenje sadnih dreves...........................146 Pobiranje sadja za napravo sadnega mošta . . 179 Ravnanje z jabolčnikom..............................180 Sadno drevje ob poljskih potih .....................196 Kaj je krivo da naše sadno drevje tako naglo hira? 242 Črtice iz slovenske pomologije . . . 291, 309, 321 Nerodovitno drevo kako se da prisiliti k rodovitnosti ........................................339 ti. Gozdarstvo. Pregozdovanje........................................84 Letni obročki in lesni prirastek....................130 Kmelovalčev gozdni vrt..............................161 7. Ribarstvo. Zlati tolmun........................................146 8. Splošno. O pokladanju kostij kokošim.......................... 8 Odlikovanje ......................................... 8 Kako sem postal perutninar...........................20 Kokoši rade neso po zimi.............................21 Za povzdigo perolninstva v Bosni in Hercegovini 21 Kmetijski poduk v ruski armadi ...... 22 Kutnja............................................. 34 Umetna koklja „Bohemija".............................35 Rezanje krme.........................................36 Naše hčerke in njih vzgoja...........................51 Prekovavanje vrtne zemlje............................52 Važnost gozda ...................................... 52 Jesensko sajenje veternice...........................53 Živinska sol.........................................67 Millardes............................................67 Kje služi kmet ?.....................................67 Dobra poljska pota...................................85 Klanje perutnine....................................100 Volčji bol..........................................101 Stelja .............................................117 Namigi o vrbarstvu..................................118 Zelenjad v domačem vrtu ............................130 Poljedelski teden na Dunaju.........................131 Bombaževina iz borovega lesa........................147 Valeča koklja.......................................163 Gladijola ali meček.................................163 Koliko časa naj človek spi..........................164 Živi plot in njega korist...........................177 Vinski pridelek leta 1902 ..........................180 Plazovi kako jih zabraniti .........................196 Želod za krmo.......................................197 Število izseljencev iz Evrope.......................198 Razglas............................... 198, 230, 246 Stran Kumna.............................................212 Lesnika in njega korist...........................212 Shramba za zdravilna zelišča......................213 Izborno se je povsod itd..........................214 Vzreja kuretnine..................................227 Pota po zemljiščih.......................... 228, 244 Rad bi prišel kam naprej ............................228 Črni koren........................................230 Kako naj kmet zida?...............................242 Kraljevo više gospodarsko učilište v Križevcih (Hrvatsko)..................................245 Pazite pri nabiranju ježic........................274 Gospodinje pozor!.................................275 Kakšna jajca so za podlaganje kokošim najpriklad- nejša.......................................275 Nekaj opominov za naše kuharice...................275 Razne drobtinice..................................275 Krmljenje mladih pujskov..........................293 Snetljivost pri pšenici in ječmenu................294 Mahanje z repom krav pri molzenju, kako zabraniti 311 Trajni izdelki iz sadja v huhinji . . . . 311, 324 Št. 1.............................................323 Dobri nasveti za kurjavo s premogom .... 325 Ni vse eno itd...................................... 328 Napake pri zavarovanju zoper ogenj................338 Umetno valjenje in reja piščancev po zimi . 340, 357 Mlekarji mej milijonarji..........................342 Poljedelstvo, industrija in trgovina ter Avstrija 342 Razpis daril......................................342 Kletarski tečaj...................................342 Nečuvena draginja svinjskih kož...................343 Kako vpliva piča na barvo in okus mesa in jajec pri perutnini...............................356 Inpregnacija drevesnih kolov......................356 Gnjiloba na trtnih in drevesnih koreninah . . . 358 Les za stavbe, kedaj ga sekati in kako pripraviti 359 Prevažno delo po zimi.............................373 Vporaba posnetega mleka .............................375 9. Narodno-gospodarskc drobtine. Kako se navadijo kokoši kljuvati jajca ? . . . . 8 Kmetsko delo v prosincu............................... 9 Ptiči prijatelji kmeta................................22 Kedaj naj se obrezuje orehovo drevje? .... 23 Kokoši, da ne skačejo čez plot na ptujo zemljo, kako okovariti..............................23 Razpokline vsled mraza na drevesih, kako zdraviti? 24 Kako se lahko napravi sir doma?.......................24 Driska mladih gosij...................................24 Namizne nože kako čistiti ............................24 Pazite pri nakupovanju medu.......................53 Kako shraniti jajca za zimo.......................53 Mrčes perutnine, kako odpraviti...................53 Važna krma za kokoši..............................53 Pomočki, da se teleta lepo rede...................53 Čmrlj, prijatelj kmeta............................67 Zamenujmo pogosto semena za setev.................68 Kako dolga mora biti rezanica za konje in kako za govejo živino............................69 O semenu za setev.................................101 Kako oskrbovati krave mlekarice ?.................102 Kako je mogoče maslo dolgo ohraniti . . . . 164 Kako obdržati mleko dolgo sveže...................164 Stran Iz stare smetane dobro maslo.......................164 Perilo s črešnjami umazano kako oprati? . . . 164 Kako odpraviti mravlje od čebelnjaka ? .... 164 Posodo od pleha, kako se očisti....................165 Kaj storiti da bode imelo maslo lepo barvo? . . 165 Kruh od skaljenenega žita, kako ga peči ? . . . 165 Proso, kako je za setev pripraviti.................245 Žulji na nogah, kako jih ozdraviti?................245 Ob hudi uri, kako se ravnati ?.....................245 Shranite žito......................................276 Klet, kakšna naj bode za shrambo sočivja po zimi 276 Mera, kako naj se sadi sočivje.....................277 Vpliv raznih krmil na mleko in maslo .... 295 Kumare, kako jih shraniti za zimo?.................296 Mazilo sadnega drevja proti zajcem.................326 Kako varovati cvetlice proti mrazu.................360 Kedaj in koliko klajnega apna naj se daje živali? 360 Zboljšanje mleka z vsakdanjim priboljškom ovsa 360 Listek. Sv. večer v kmečki hiši.................376 10. Vprašanja in odgovori. Stran 9, 10, 24, 25, 36, 37, 55, 69, 86, 102, 118, 119, 131, 147, 165, 166, 180, 181, 199, 213, 231, 246, 277, 278, 279, 296, 297, 312, 327, 343, 361, 377. 11. Uradna naznanila. Stran.................................13, 29 11. Trgovina in obrt. 12. Trgovina. Trgovske pogodbe naše države....................... 11 Avstrijska vnanja trgovina v tetu 1902 .... 26 Nemške vstanovitve..................................26 Trgovske novice ... 39, 132, 148, 166, 343, 377 Kedaj se končajo razne trgovske zveze .... 56 Trgovski promet Italije in Srbije...................70 Za znižanje koleka na trgovske knjige .... 87 Skrb za doposlano kupljeno blago...................119 Ustanovni shod obrtne zadruge v Železnikih . . 148 Pogoji ......................................199, 214 Naredba zadevajoča trgovino na obroke 232, 246, 279 Avstrijska trgovina z živino.......................313 18. Obrt. K preosnovi obrtno-tehničnega uradovanja ... 11 Pospeševanje malega obrta...........................11 Mala obrt in dobava za armado.......................11 Crtice iz zgodovine mlinarstva................26, 70 Zeljarstvo..........................................39 Ljubljanska krojaška zadruga za prodajo surovin 57 Pekarna našega časa......................87, 104 Barvanje živil.....................................103 Uvoz mesa na Nemško ...............................103 Še nekaj k zgodovini mlinarstva .... 120, 132 Mlinarske razmere z ozirom na boljšo vporabo domačega žita.............................181, 200 Dosedanje ravnanje pri stiskanji lanenega olja . 279 Obrtne novice......................................313 Sira n Obrt in konferenca....................................343 Oddaja del za armado na male obrtnike . . . 378 Skušnje sposobnosti...................................378 Shod krojaških mojstrov na Dunaju..................378 14. Zadruga. Vspeh poskusnega mlina in pekarne na poljedelski šoli „La Brosse pri Auxerre“...............11 K praksi zadružnega zakona....................12, 27 Občni zbor splošne zveve gospodarskih zadrug v Avstriji..............................27 Molzni tečaj................................27 Poveritev podpisov novoizvoljenih članov načelstva in potrditev prepisov zapisnikov .... 44 Ugovori proti zadružnim mlinom in pekarnam . 44 Mesečni izkazi..............................45 Občevanje z uradi...........................45 Vsem našim članicam.........................45 Nova posojilnica ............... 46, 59, 121, 315, 346 Navod za knjigovodstvo......................46 Zveza mlekarskih zadrug.....................46 Zadružni mlin in pekarna kot proizvajalna zadruga 57 Tiskovne pomote ....................................58 Veliko zadružno podjetje....................58 Delavska stavbena zadruga „Lastni dom v Gelji“ 58 Kredit novoustanovljenih posojilnic.........59 Vseslovanska umetniško-obrtna razstava v Št. Pe- tersburgu.............................59 Nove članice....................... 59, 121, 283, 346 Mesečni izkazi..............................59 Kolkovanje pravil pri registranji...........60 Književnost.................................60 Semena..................... 60, 74, 90, 105, 121, 135 Zadružništvo — gola sleparija ? 73 Zakon o obligatorični reviziji zadrug.......74 Zadružna prodaja zrnja na Nemškem........... 75 Zadružna pivovarna ................................. 75 Pristojbinske olajšave pri posojilnicah na občine, okraje dežele in druge avtonomne oblasti 75 K praksi davčnega zakona....................75 Mesečni izkazi..............................75 Pozor!............................. 75, 185, 302, 365 Centralna blagajna..........................75 Poveritev podpisov novoizvoljenih članov načelstva 89 C. in kr. intendanca 3. kora v Gradcu .... 90 III. redni občni zbor „Zadružne tiskarne v Ljubljani 90 Kmetijskim in drugim društvom...............105 Mlekarskim in sirarskim.....................105 Konferenca revizorjev.......................105 Zvezina skupščina.................. 105, 120, 134, 149 Priloge prošenj za registrovanje............121 Frankirajte pisma...........................121 Računski zaključki..........................121 Svinjerejska in bikorejska zadruga v Dobrepoljah 121 Nekaj s pošte...............................121 K praksi zadružnega zakona z ozirom na obrtni zakon.................................135 Pozor mlekarne in sirarne...................135 Tržaška posojilnica in hranilnica...........135 Enketa......................................150 Računski zaključki za I. 1902 150 Podpisne pole...............................150 Obresti.....................................150 Stran Zadružništvo na Španskem.........................167 K praksi zadružnega zakona.......................167 Kmetijska itd. društva...........................171 Računski zaključki za leto 1902 171 Ustmena odpoved članstva neveljavna, če predpisujejo zadružna pravila pismeno odpoved . 171 Zakon o reviziji pridobninskih in gospodarskih zadrug.....................................182 Zveza gospodarskih zadrug na Štajerskem . . . 185 Zadružništvo v Nemčiji koncem leta 1902 . . . 185 Pridobninski davek in rajfajsenove posojilnice 201, 2lo, 233 Zadružništvo na Nižjeavstrijskem koncem leta 1902 202 Revizijski zakon je izšel........................202 Socijalni tečaj na Krku..........................202 Našim rednim članom, trgovcem in obrtnikom . 202 Svinjerejska zadruga v Dobrepoljah...............216 Za mlekarne......................................216 Surovinske, skladiščne in produktivne zadruge . 216 Izkazi prometa...................................216 Objava bilanc....................................217 Predpogoji za uspevanje prodajalnih in produktivnih zadrug................................ 232, 249 Štajerska zveza gospodarskih zadrug..............234 Nova hranilnilnica in posojilnica po rajfajsenovem načinu.....................................• 234 Izkazi naloženega in izposojenega denarja . . . 235 Zvršitveni predpisi k zakonu o reviziji pridobitnih in gospodarskih zadrug.....................246 Revizijski zakon in naše zadruge.................268 Zeljarska zadruga v Šmartnem ob Savi . . . 281 Deželni odbor — češki — in revizija . . . . 281 Pozor! Mlekarske zadruge.........................281 Prodaja živinske soli............................282 Denarni promet „ Centralna blagajna11 .... 283 Revizijski zakon in „Gospodarska Zveza11 . . . 298 K praksi zadružnega zakona ......................... 298 Vprašalne točke za pregled pridobitnih in gospodarskih zadrug in sorodnih društev . . . 299 Državna podpora za kreditne zadruge v Rusiji . 301 Strun Pozor 1 Mlekarne in sirarne!...................301 Brzojavna naročila denarja.....................301 Onim hranilnicam in posojilnicam, kojih se tiče! 301 Nova ugodnost, ki so člani ,,Gospodarske zveze" 301 Poročilo o IV. občnem zboru „Splošne zveze gospodarskih zadrug v Avstriji . . . . 313, 331 Stanovske zadruge..............................315 Mapredek „Kmetijskega društva" v Cerknem . . 315 Naprava sadnega vina s posebnim ozirom na zadružništvo in zmernost............................328 K praksi davčnega zakona ........................ 332 Poslovanje rajfajzenskih posojilnic v letu 1902 na Predarlskem.................................332 „Gospodarski dom" v Cerknem.......................332 Mlekarske zadruge in surovo maslo.................344 Smisel našega kmetijstva za zadružništvo . . . 344 Vsem našim zadrugam...............................345 Nova mlekarska zadruga............................346 Izvanredna skupščina..............................362 Nova „Gospodarska Zveza"..........................363 Občni zbor „Splošne zveze dospodarskih zadrug" v Avstriji..................................363 Samopomoč kmetovalcev.............................364 Zadružništvo na Bavarskem.........................365 Mlekarskim zadrugam...............................365 Zadružna enketa...................................378 Državni proračun za I. 1904...................... 382 15. Podlistek. Stran 13, 14, 37, 46, 54, 61, 76, 91, 105, 135, 150, 185, 202, 302, 315, 334, 378. 16. Književnost. Kontrola za poslovanje in knjigovodstvo pri bankah, kreditnih zavodih itd. itd.......... 14 Navod za oskrbovanje malih gozdnih posestev na Kranjskem in Primorskem......................285 Dvajsetletnica in XII. letopis „Zveza slovenskih posojilnic" v Celju 1903 365