Uporaba jezika italijanske narodne skupnosti v javni upravi - Pirnat, Tadeja (Javna uprava, 2017)
Avtohtoni italijanski narodni skupnosti je v Republiki Sloveniji zagotovljeno uveljavljanje vseh pravic iz Ustave RS in mednarodnih pogodb tako, kot je to določeno v Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije k Ustavi RS. V slovenskem pravnem redu je varstvo italijanske narodne skupnosti urejeno predvsem s področnimi zakoni (Zakon o javni rabi slovenščine, Zakon o državni upravni, Zakon o splošnem upravnem postopku itd.). Prispevek obravnava način uporabe italijanskega jezika pred državnimi organi, organiziranosti italijanske narodne skupnosti v RS, dejansko stanje poslovanja uradnih organov v jeziku italijanske narodne skupnosti in težave, s katerimi se ta sooča pri ohranjanju narodne identitete. Bistven namen prispevka je prikazati prepogoste posege Ustavnega sodišča in inšpekcijskega nadzora za potrebe spoštovanja ustavnopravnih pravic in neurejeno dvojezično poslovanje upravnih organov na območjih občin, v katerih prebivajo pripadniki italijanske narodne skupnosti. Pripadniki italijanske skupnosti se kljub dobremu zakonskemu varstvu za ohranjanje narodne identitete in procesne garancije v upravnem postopku soočajo z veliko težavami.
Keywords: Article 223 of Regulation on administrative procedures; articolo 223 del Regolamento sulla procedura amministrativa; Corte Costituzionale; Ispettorato del settore pubblico presso il Ministero della Pubblica Amministrazione; Italian language an official language in public administration; italijanska manjšina; javna uprava; Lingua italiana; manjšine; preservare l'identita nazionale; preserving national identity; Public Sector Inspectorate; Slovenija; the Constitutional Court; una lingua ufficiale dinanzi le autorita pubbliche; uporaba jezika; uradni jeziki