Množični podatki v farmaciji - Jazbar, Janja (Farmacevtski vestnik, 2021)
V vseh tiskanih knjigah na svetu je samo 6 % vseh podatkov, 94 % pa jih shranjujemo v digitalni obliki. Izraz množični podatki (big data) opredeljuje >>zelo velike zbirke podatkov, ki so lahko kompleksne, multi-dimenzionalne, nestrukturirane in heterogene, ki se zelo hitro akumulirajo in ki jih lahko računalniško analiziramo, da odkrijemo vzorce, trende in povezave<<. Za analizo množičnih podatkov potrebujemo napredne in specializirane metode analize podatkov. Tudi na področju farmacije se vsakodnevno ustvarjajo podatki, ki lahko z ustrezno analizo prinašajo pomembno korist za pacienta in zdravstveni sistem: hitrejši razvoj zdravil, bolj učinkovita in varna terapija, prilagojena posamezniku, boljša farmakovigilanca, bolj učinkovit in varčen zdravstveni sistem. Vendar kot vse najbolj napredne ideje v znanosti, tudi množični podatki ustvarjajo številne etične dileme. To velja še posebej za področji medicine in farmacije, kjer podatki lahko zajemajo občutljive informacije. Analiza množičnih podatkov lahko revolucionarno spremeni način zdravljenja, pri vpeljavi novosti s tega področja v zdravstveni sistem in prakso pa bo potrebna posebna pozornost pri različnih izzivih, ki jih taka metodologija prinaša.
Keywords: big data; Farmacija; farmakoepidemiologija; Medicina; medicine; množični podatki; pharmacoepidemiology; pharmacy